Ηλίαση: Τρόποι πρόληψης αλλά και θεραπείας

Γωγώ Φούντα
Ηλίαση: Τρόποι πρόληψης αλλά και θεραπείας

Όταν ο ήλιος από φίλος γίνεται εχθρός...

Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αναμφισβήτητα η ηλίαση. Η ηλίαση είναι μία παθολογική κατάσταση που εμφανίζεται έπειτα από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Το φυσιολογικό άτομο εξισορροπεί τις διαταραχές θερμοκρασίας που μπορεί να προκύψουν από την μεταβολική δραστηριότητα του σώματος και την υψηλή θερμοκρασία. Η ομοιοστατική αυτή λειτουργία του σώματος είναι πολύ σημαντική και η εφίδρωση, η περιφερική αγγειοδιαστολή και η δίψα είναι σημαντικοί συντελεστές του συστήματος ομοιόστασης του οργανισμού. Όταν λόγω παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο, οι ομοιοστατικοί μηχανισμοί του σώματος υφίστανται κόπωση και ανεπαρκούν, εμφανίζεται ηλίαση.

Η ηλίαση συνήθως εκδηλώνεται με ατονία, ζάλη, αδυναμία, κράμπες, σύγχυση, ναυτία, εμετό, λιποθυμία, πονοκέφαλο, εγκεφαλική δυσλειτουργία ή διαταραχές ούρων. Όταν η ομοιοστατική λειτουργία διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό, εμφανίζεται θερμοπληξία με πυρετό, σοβαρές βλάβες στην λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, του εγκεφάλου, του ήπατος και των νεφρών, κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία για πάσχοντα χωρίς νοσοκομειακή νοσηλεία.

Άτομα υψηλού κινδύνου, εκτός φυσικά από τα μικρά παιδιά, είναι τα παχύσαρκα άτομα, τα υποτασικά, τα άτομα που υποσιτίζονται, τα άτομα που βρίσκονται σε κακή φυσική κατάσταση, άτομα που λαμβάνουν χρονίως ορισμένου τύπου φάρμακα, όπως αντιχολινεργικά, αντιισταμινικά, β-αναστολείς κ.α., οι ηλικιωμένοι, οι ασκούμενοι και οι πάσχοντες από ορισμένα ιατρικά νοσήματα (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτης, εγκεφαλικά νοσήματα).

Πρόληψη της ηλίασης

Το σημαντικότερο είναι να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 10:30-18:00. Επίσης να πίνετε πολλά νερά, να φοράτε καπέλο, να κάνετε πολλά δροσερά μπάνια κατά την παραμονή στη θάλασσα και να αποφεύγετε το αλκοόλ και τα βαριά φαγητά.

Πολλές φορές πρέπει να γίνονται ορισμένες τροποποιήσεις στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι χρονίως πάσχοντες.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που έχει πάθει ηλίαση

1. Μεταφέρετε αμέσως το θύμα σε δροσερό μέρος, κάντε του αν έχετε τη δυνατότητα ένα κρύο ντους ή δροσίστε το με βρεγμένα πανιά.

2. Αν φοράει ρούχα τα βγάζετε αμέσως για να είναι όσο πιο άνετα γίνεται. Στη συνέχεια, διαλύετε ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι σε ένα κιλό νερό και δίνετε στο θύμα να πίνει αργά αργά. Μη δίνετε υγρά αν ο ασθενής κάνει εμετό, έχει ναυτία, υπνηλία ή μειωμένη εγρήγορση.

Διαβάστε επίσης:

Κινηθείτε: Η καθιστική ζωή ενοχοποιείται ακόμη και για την εμφάνιση καρκίνου!

Πάσχετε από ημικρανίες; Ιδού ο δεκάλογος που θα σας σώσει!