Η υγιεινή των δοντιών είναι και θέμα timing

Η υγιεινή των δοντιών είναι και θέμα timing

Βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά το γεύμα; Ξανασκεφτείτε το!

Ένας υγιεινός τρόπος ζωή συνεπάγεται και σωστή στοματική υγιεινή. Άλλωστε, η πλάκα των δοντιών μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ η ανάπτυξη βακτηριδίων στο στόμα μας μπορεί να οδηγήσει σε ουλίτιδα και τερηδόνα. Έτσι, είναι γνωστό ότι, μετά από κάθε γεύμα πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Αν τηρείτε αυτό τον κανόνα κατά γράμμα, νέα έρευνα των New York Times, έρχεται να συμπληρώσει: αφήστε να περάσει μισή ώρα μετά το γεύμα, και μετά βουρτσίστε τα δόντια σας.

Η συγκεκριμένη οδηγία είναι βασισμένη σε έρευνα η οποία έγινε επί τρεις εβδομάδες, κατά τις οποίες μελετήθηκαν άνθρωποι που βούρτσιζαν τα δόντια τους αμέσως μετά την κατανάλωση light αναψυκτικών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτοί που έπλεναν τα δόντια τους μέσα στα πρώτα είκοσι λεπτά αφότου είχαν καταναλώσει το αναψυκτικό τους, με αυτό τον τρόπο αύξησαν την απώλεια της οδοντίνης, του ιστού που βρίσκεται κάτω από το σμάλτο των δοντιών. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή το βούρτσισμα αμέσως μετά το γεύμα πιέζει τα οξέα που περιέχονται στις τροφές βαθύτερα, πάνω στα δόντια μας, και προκαλεί διάβρωση του σμάλτου και της οδοντίνης.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα καταναλώσετε ένα γεύμα πλούσιο σε οξέα ή ζάχαρη, καλό είναι να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά προτού βουρτσίσετε τα δόντια σας, Μέχρι τότε, μπορείτε απλώς να ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό, ή με ένα διάλυμα φτιαγμένο από οχτώ μέρη νερού και ένα μέρος baking soda, για να ξεφορτωθείτε τα οξέα από το στόμα σας. Ένας ακόμα σύμμαχος στη σωστή, στοματική υγιεινή αμέσως μετά το φαγητό, μπορεί να είναι και οι -αγαπημένες όλων- τσίχλες.

Διαβάστε ακόμα:

Ηλίαση: Τρόποι πρόληψης αλλά και θεραπείας

Καήκατε από τον ήλιο; Επιδρομή στο ψυγείο!