Πώς ένα ζεστό σπίτι συνδέεται με την... παχυσαρκία

Πώς ένα ζεστό σπίτι συνδέεται με την... παχυσαρκία

Τα πιο ψυχρά σπίτια και ένας καλύτερος βραδινός ύπνος θα μπορούσαν να είναι το «αντίδοτο» κατά της παχυσαρκίας, υποστηρίζει ιταλική έρευνα.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Σιμόνα Μπο του πανεπιστημίου του Τορίνο, στην Ιταλία, παρακολούθησαν περισσότερους από χίλιους μεσήλικες σε διάστημα έξι ετών και διαπίστωσαν ότι οι λίγες ώρες ύπνου συνδέονται με τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Αυτό ίσχυε ακόμα κι όταν λαμβάνονταν υπ' όψιν άλλοι παράγοντες, όπως η σωματική δραστηριότητα και οι ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης, υποστηρίζει η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity.

Αναφορικά με την θερμοκρασία, σε σύγκριση με εκείνους που στο σπίτι τους η θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί Κελσίου το φθινόπωρο και το χειμώνα, εκείνοι που είχαν περισσότερη ζέστη στα σπίτια τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι.
Όσον αφορά στην εσωτερική θερμοκρασία και το λόγο που συνδέεται με την παχυσαρκία, η απάντηση φαίνεται ότι είναι ότι ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες όταν χρειάζεται να δουλέψει για να διατηρήσει μία σταθερή θερμοκρασία, λέει ο Ντέιβιντ Αλισον, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Διατροφής και Παχυσαρκίας στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμινχαμ.

Παλαιότερες μελέτες έχουν ήδη συνδέσει το υπερβολικό βάρος με την χρόνια στέρηση ύπνου, η οποία, τυπικά, ορίζεται ως λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα.

Μία θεωρία αναφέρει ότι γι' αυτό ευθύνονται οι ορμονικές διεργασίες από τη στέρηση ύπνου ή το γεγονός ότι οι άνθρωποι που στερούνται ύπνου μπορεί να τρώνε ή να πίνουν περισσότερο σε μία προσπάθεια να αποκτήσουν ενέργεια.

DPG Network