Οι γυναίκες έχουν από τη φύση τους μεγαλύτερη ροπή προς τον αλκοολισμό

Οι γυναίκες έχουν από τη φύση τους μεγαλύτερη ροπή προς τον αλκοολισμό

Θέμα ενδορφινών λένε οι επιστήμονες

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόννης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, αποκαλύπτει πως οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ροπή προς τον αλκοολισμό από ό, τι οι άντρες λόγω μίας γονιδιακής διαφοροποίησης που έχει να κάνει με τις ενδορφίνες. Η «ανωμαλία» αυτή οδηγεί όπως γαίνεται τις γυναίκες στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Μπορεί οι άντρες να θεωρούνται πιο ανεκτικοί στο αλκοόλ και να καταναλώνουν κατά βάση μεγαλύτερες ποσότητες και πιο συστηματικά, όμως συχνά δεν είναι εξαρτημένοι από αυτό. Μία γυναίκα που συνηθίζει να πίνει και αρέσκεται συχνά σε μεγάλες ποσότητες κατά τις εξόδους της ή σταθερά βάζει ένα δύο ποτηράκια τη μέρα είναι πιο πιθανό να είναι εξαρτημένη από το αλκοόλ. Η ενδορφίνη, όπως βρέθηκε και σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, παίζει σημαντικό ρόλο στην ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ, κυρίως στα θηλυκά, καθώς πρόκειται για μια ορμόνη, που ενεργοποιεί αυτό που είναι γνωστό ως σύστημα επιβράβευσης στον εγκέφαλο προκαλώντας ευφορία.

Οι ενδορφίνες αυξάνονται συνήθως, μετά την άσκηση, μετά από κατανάλωση σοκολάτας, κατά το σεξ και μετά, μετά από ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα κ.λπ. Ο οργανισμός προσπαθεί να επαναλάβει τη θετική διάθεση και εθιζόμαστε. Χωρίς αυτή την ορμόνη, η επιθυμία για αλκοόλ μειώνεται κατά πολύ και η επίδρασή της σημειώθηκε ιδιαίτερα στα ποντίκια γένους θηλυκού. Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην αναγνώριση ατόμων υψηλού κινδύνου καθώς και στις μεθόδους απεξάρτησης από το αλκοόλ.

Διαβάστε ακόμη:

5 ψέματα που λέμε στον γυναικολόγο μας

Μπορεί η ασπιρίνη να μας προστατεύσει από τον καρκίνο του δέρματος;