Oι 3 σημαντικότερες οδηγίες για το τεστ ΠΑΠ που πρέπει να ακολουθήσετε πιστά

Oι 3 σημαντικότερες οδηγίες για το τεστ ΠΑΠ που πρέπει να ακολουθήσετε πιστά

Ακόμα κι αν ζεις σε σπηλιά, ξέρεις την αναγκαιότητα του τεστ ΠΑΠ για τις γυναίκες και πόσο συνεπείς πρέπει να είμαστε όλες σε αυτό το συγκεκριμένο ραντεβού με τον γυναικολόγο μας. Επειδή όμως όσες φορές και να το πούμε δεν είναι αρκετές, αυτές είναι οι τρεις σημαντικότερες κατευθυντήριες γραμμές των γιατρών για την εν λόγω εξέταση, τις οποίες καλό είναι να μάθουμε όλες απ᾽έξω:

1. Ξεκινήστε να κάνετε συχνά τεστ ΠΑΠ από την ηλικία των 21 χρονών. Το τεστ ΠΑΠ είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους και αποτελεσματικούς προσυμπτωματικούς ελέγχους καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Αν τα αποτελέσματά σας είναι καθαρά, ο γιατρός σας μπορεί να σας κλείσει το επόμενο ραντεβού για τεστ ΠΑΠ μέχρι και 3 χρόνια μετά.

2. Αν είστε 30 χρονών ή μεγαλύτερες, καλό θα ήταν να κάνετε και ένα HPV τεστ μαζί με το ΠΑΠ. Και οι δύο εξετάσεις μπορούν να γίνουν την ίδια στιγμή από τον γυναικολόγο σας. Αν τα αποτελέσματα βγουν φυσιολογικά, οι πιθανότητες να νοσήσετε από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας τα επόμενα χρόνια είναι εξαιρετικά χαμηλή και το επόμενο τεστ μπορεί να γίνει ακόμα και μετά από 5 χρόνια. Ωστόσο καλό είναι να πηγαίνετε τακτικά στον γιατρό σας, ακόμα και αν όλα πάνε καλά.

3. Αν είστε από 21 έως 65 χρονών είναι πολύ σημαντικό να κάνετε το τεστ ΠΑΠ όσο συχνά σας συμβουλεύει ο γιατρός σας, ακόμα κι αν πιστεύετε πως είστε αρκετά μεγάλες για να κάνετε παιδί ή δεν κάνετε πια σεξ. Αν είστε άνω των 65 και έχετε φυσιολογικά αποτελέσματα εξετάσεων ΠΑΠ εδώ και αρκετά χρόνια ή αν έχετε αφαιρέσει τον τράχηλο της μήτρας ως μέρος μιας ολικής υστερεκτομής για μη-καρκινικούς λόγους, όπως για ινομυώματα, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει πως δεν χρειάζεται να κάνετε τεστ ΠΑΠ πια.