Mπορείς να αναστρέψεις τη διαδικασία της γήρανσης και τώρα υπάρχει η απόδειξη!

Mπορείς να αναστρέψεις τη διαδικασία της γήρανσης και τώρα υπάρχει η απόδειξη!

Τρώγε σωστά, κάνε γυμναστική κάθε μέρα, κοιμήσου περισσότερο, κάνε yoga, πέρνα καλά με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Πόσες φορές έχετε διαβάσει και ακούσει αυτές τις συμβουλές, ώστε να σας βοηθήσουν να αποβάλλετε το στρες από τη ζωή σας; Άπειρες, σίγουρα, σε σημείο που ακούγονται κάπως κλισέ πλέον. Εκτός όμως του ότι είναι αλήθεια, μια νέα έρευνα έρχεται να τις στηρίξει και κάτι παραπάνω: να αποδείξει πως ακολουθώντας τις μπορείς να γυρίσεις το ρολόι πίσω και να εξαφανίσεις τα σημάδια του χρόνου από πάνω σου, κερδίζοντας μέχρι και 10 χρόνια επιπλέον ζωής. Και όλα αυτά, μέσα σε λίγους μήνες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του ιατρικού περιοδικού The Lancet Oncology και είναι η πρώτη του είδους της που αποδεικνύει επιστημονικά πως μπορείς να νιώθεις και να δείχνεις νεότερος, σε κυτταρικό επίπεδο, μέσα από μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου. Ο επικεφαλής της έρευνας, Dean Ornish M.D., είπε χαρακτηριστικά «Πρέπει να συνειδητοποιήσεις πόσο δυνατός είσαι. Οι άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν πολύ περισσότερο το στρες τους από όσο πιστεύουν. Δεν έχει να κάνει με το να βρεις νέες τεχνικές χαλάρωσης, αλλά με το να αξιοποιήσεις με τον καλύτερο τρόπο όσες υπάρχουν ήδη». Ο ίδιος έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα 12 εβδομάδων, το Heart Disease Reversal Program, ώστε να βοηθήσει τους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια έξυπνη διατροφή και θετικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους, εσείς όμως δεν χρειάζεστε 12 εβδομάδες για να τα καταφέρετε.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την αντιστροφή στη βλάβη των κυττάρων σας μέσα σε λίγες ώρες, κάνοντας μικρές αλλαγές στη ζωή σας όπως ξεκινώντας yoga, τρώγοντας περισσότερα τρόφιμα ολικής αλέσεως και κυρίως βελτιώνοντας την κοινωνική ζωή σας -όχι μέσω των social media, φυσικά, αλλά έξω, στον πραγματικό κόσμο. Ο Ormish λέει πως το να περνάς χρόνο με την οικογένεια, τους φίλους και τους αγαπημένους σου είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να αποβάλλεις το στρες: «Μια κοινότητα που σε υποστηρίζει μπορεί να σε βοηθήσει ώστε να συνειδητοποιήσεις τον λόγο που κάνεις αυτές τις αλλαγές. Όχι για τον φόβο του θανάτου δηλαδή, αλλά για την χαρά του να ζεις».