Πέντε παραστάσεις που αξίζει να δεις τις γιορτές

Πέντε παραστάσεις που αξίζει να δεις τις γιορτές

Βρήκαμε αυτές που θα λατρέψεις.

Το καλό με την περίοδο των Χριστουγέννων, εκτός από τη ζεστή και «φωτεινή» ατμόσφαιρα, είναι πως επιτέλους βρίσκεις το χρόνο να κάνεις όλα εκείνα που δεν προλαβαίνεις τις υπόλοιπες μέρες. Ακόμη κι αν δεν καταφέρεις να πάρεις λίγες μέρες «ανάπαυσης» από το γραφείο, το γιορτινό κλίμα δημιουργεί τη διάθεση να μη σταθείς ούτε λεπτό στο σπίτι. Από μικρή τα Χριστούγεννα τα είχα συνδέσει στο μυαλό μου με το θέατρο. Ίσως φταίει που η μαμά μου την πρώτη Κυριακή από τη μέρα που έκλειναν τα σχολεία, επέλεγε να την περάσουμε στο ζεστό φουαγιέ κάποιας παιδικής σκηνής στο κέντρο της Αθήνας. Έτσι μέχρι και σήμερα, πολλά χρόνια μετά συνεχίζω κάθε χρόνο να αφιερώνω τουλάχιστον μία μέρα των γιορτών παρακολουθώντας θέατρο.

Μετά από μία γρήγορη έρευνα κατέληξα σε αυτές στις παρακάτω πέντε παραστάσεις που δεν γίνεται με τίποτα να χάσεις το φετινό χειμώνα. Αναρωτιέμαι με ποια να αρχίσω πρώτη…

1. Matilda, Θέατρο Ακροπόλ

Αν ήθελες και εσύ όσο ήσουν μικρή να μπορείς να μετακινείς πράγματα κοιτώντας τα επίμονα με τα μάτια, τότε αυτές τις γιορτές πρέπει να επισκεφτείς το Θέατρο Ακροπόλ. Η ηρωίδα του αγαπημένου παιδικού βιβλίου και της ταινίας που μεγάλωσε γενιές και γενιές, η δική μας «Ματίλντα» παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά σε ένα ξέφρενο μιούζικαλ που συγκινεί μικρούς και μεγάλους. Πάρε την κόρη ή το γιο σου, το βαφτιστήρι, το ανίψι σου και γίνε και εσύ, πάλι παιδί!

Ιπποκράτους 9-11, Αθήνα
Τηλ.: 2103648303

xmas matilda

2. Ο φάρος, Θέατρο Αθηνών

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα τώρα, ο Κωνσταντίνος Μακρουλάκης βρίσκεται για μία ακόμη χρονιά στο Θέατρο Αθηνών με τη μαύρη κωμωδία του Κόνορ Μακφέρσον «Ο Φάρος». Αν δεν τα κατάφερες πέρυσι, μην χάσεις φέτος την ευκαιρία. Η ιστορία εξελίσσεται Παραμονή Χριστουγέννων (ό,τι πρέπει για την εποχή), στο υπόγειο ενός σπιτιού μεταξύ τεσσάρων φίλων και ενός μυστηριώδη άγνωστου. Οι πέντε τους, περνάνε τη βροχερή νύχτα παίζοντας χαρτιά και πίνοντας ποντάροντας όλο και περισσότερα με την ελπίδα ότι ίσως έτσι καταφέρουν να σώσουν την… ψυχή τους. Ετοιμάσου να καθηλωθείς στο κάθισμά σου!

Βουκουρεστίου 10, Αθήνα
Τηλ.: 21033312343

3. Γιούγκερμαν, Πορεία at Victoria

Ίσως η πιο προβεβλημένη παράσταση του φετινού Χειμώνα και όχι άδικα. Πάντα όταν ο Καραγάτσης μεταφέρεται στο «σανίδι», η επιτυχία και η προσέλευση του κόσμου είναι αδιαμφισβήτητη. Μέσα από την προσωπογραφία ενός πλούσιου ιλάρχου που φτάνει στη χώρα μας μετά τη Ρωσική Επανάσταση, ξεδιπλώνεται η κοινωνική - πολιτική κατάσταση της Ελλάδας του Μεσοπολέμου. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ο Γιάννης Στάνκογλου και αν αυτό δεν είναι αρκετό για να σε κάνει να κλείσεις εισιτήρια, να σε ενημερώσω πως η Ζέτα Μακρυπούλια είναι η ευχάριστη θεατρική έκπληξη, που δεν περίμενες με τίποτα!

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλατεία Βικτωρίας
Τηλ.: 2108210991

xmas parastasi 3

4. Master Class, Θέατρο Μικρό Χόρν

Η Μαρία Ναυπλιώτου (αυτόματο χειροκρότημα) υποδύεται μέσω ενός μονολόγου του Αμερικανού συγγραφέα Terrence McNally, την Μαρία Κάλλας στην κάπως θλιβερή δεκαετία του ’70, όπου πραγματοποιούσε μαθήματα φωνητικής σε νέους τραγουδιστές στη Σχολή Τζούλλιαρντ της Νέας Υόρκης. Ναι, η Ναυπλιώτου την Κάλλας και δεν περιγράφω άλλο.

Αμερικής 10, Κολωνάκι
Τηλ.: 2118005141

5. Περιμένοντας τον Γκοντό

Μίας και οι θέσεις στη μικρή μας λίστα κατάφεραν να καλυφθούν από «μεγάλα» ονόματα και σκηνές, για την τελευταία, θα επιλέξω κάτι διαφορετικό. Στη θέση πέντε βρίσκεται η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της Έλενας Μαυρίδου με την τολμηρή επιλογή «Περιμένοντας τον Γκοντό». Από μόνο του το γεγονός ότι επέλεξε θαρραλέα η «πρώτη της φορά» να είναι με ένα τόσο δύσκολο και πολύπλευρο κείμενο όπως αυτό του Νομπελίστα συγγραφέα, αξίζει την προσοχή μας! Τα λόγια για το κείμενο είναι περιττά. Όποιος αποφασίσει να το παρακολουθήσει να επισημάνουμε για μία ακόμη φορά τα λόγια του ίδιου του δημιουργού: «Είναι μία τραγικωμωδία σε δυο πράξεις» και ένα αληθινό αριστούργημα του σύγχρονου θεάτρου. Δεν πρέπει να το χάσεις με τίποτα!

Πραβίου 6, Βοτανικός
Τηλ.: 2103426736