Gluhwein: Αυτό είναι το απόλυτο γιορτινό ρόφημα

Gluhwein: Αυτό είναι το απόλυτο γιορτινό ρόφημα

Πρώτη φορά που δοκίμασα το Gluhwein βρισκόμουν στην Πράγα σε οικογενειακό ταξίδι με τους γονείς μου. Το κρύο ήταν κάτι -λίγο- παραπάνω από τσουχτερό και εμείς απολαμβάναμε ντόπιες γεύσεις από καντίνες στην υπαίθρια αγορά που είχε στηθεί καταμεσής της κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας τις Πράγας, την πλατεία της Παλιάς Πόλης όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν. Το Gluhwein (λαμπερό κρασί), mulled wine ή glogg, είναι το πιο γιορτινό και το πιο… χριστουγεννιάτικο ρόφημα. Αν και η συνταγή του είναι γνωστή ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια με την ονομασία Würtzwein, το ζεστό κρασί έγινε μετέπειτα δημοφιλές και καθιερώθηκε από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες.

Αν θέλεις να δώσεις μία πιο ιδιαίτερη «γεύση» στα βράδια των γιορτών ή αν ψάχνεις το κατάλληλο κέρασμα για τους επισκέπτες σου, το Gluhwein είναι η ιδανική επιλογή για να χαρίσεις στους καλεσμένους σου την πιο ζεστή και μυρωδάτη φιλοξενία.

Η συνταγή που ακολουθεί παρακάτω είναι από τις πιο παραδοσιακές, αν εσύ ωστόσο θέλεις να προσθέσεις κάτι επιπλέον, πειραματίσου ελεύθερα!

Θα χρειαστείς:

1 λίτρο κόκκινο κρασί

1 πορτοκάλι

1 ρόδι

στικάκια κανέλας

Γαρύφαλλο

Γλυκάνισο

100 γρ. τζίντζερ

Δεντρολίβανο

2 κουταλιές της σούπας μέλι

Ρίχνεις το κρασί σε μία κατσαρόλα και περιμένεις να ζεσταθεί. Σκοπός δεν είναι να βράσει το κρασί, αλλά να ανεβάσει θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά, αφού πρώτα έχεις στύψει το πορτοκάλι. Το αφήνεις σε χαμηλή θερμοκρασία για 30’ λεπτά, ανακατεύοντας και δοκιμάζοντας αν το κρασί έχει «γλυκάνει». Αν όχι, ρίχνεις λίγες επιπλέον κουταλιές μέλι.

Τέλος, τοποθετείς το ρόφημα σε κούπες και το συνοδεύεις με ένα στικ κανέλας, μία φέτα πορτοκάλι ή λίγο ρόδι που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ένταση στη γεύση του! Ένα λίτρο κρασί, αντιστοιχεί σε 4 με 6 ποτήρια.