Winchester House: Η spooky ιστορία του πιο στοιχειωμένου σπιτιού είναι ό, τι πρέπει για Halloween!

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Winchester House: Η spooky ιστορία του πιο στοιχειωμένου σπιτιού είναι ό, τι πρέπει για Halloween!

Κάθισε αναπαυτικά και ετοιμάσου να... ανατριχιάσεις!

Το κάθε σπίτι, έχει τη δική του ιστορία. Ωστόσο, τα σπίτια που έχουν πιο σκοτεινό παρελθόν, είναι εκείνα που εξάπτουν τη φαντασία μας. Είναι τα σπίτια που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε, πόσα φαντάσματα ζουν εκεί; Ποια τραγική ιστορία τα συνοδεύει;

Στο San Jose της California, υπάρχει ένα τέτοιο σπίτι. Μία παλαιά, Βικτωριανή έπαυλη που λέγεται ότι είναι ένα από τα πιο στοιχειωμένα μέρη στην Αμερική. Δεν είναι όμως, ένα ακόμα «στοιχειωμένο σπίτι», για την ακρίβεια, δεν είναι καν ένα κανονικό σπίτι! Έχει δαιδαλώδεις σκάλες που δεν οδηγούν πουθενά. Πόρτες που ανοίγουν σε κενό, παράθυρα χτισμένα στο… πάτωμα και ατελείωτους διαδρόμους.

Είναι το Winchester House και αξίζει να διαβάσεις την ιστορία του σήμερα Κυριακή, 31 Οκτωβρίου, Halloween.

19405704 lmu4IeCR

Κάτοψη του Winchester House. Πηγή: https://www.winchestermysteryhouse.com/gallery/

Ένα παράξενο σπίτι

Το Winchester House, είναι το «πόνημα» της πλούσιας χήρας Sarah Winchester. Της πήρε σχεδόν 40 χρόνια για να το ολοκληρώσει και, ακόμα και σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα μετά το θάνατό της, κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς συνέβαινε πίσω από τους τοίχους του μυστηριώδους Winchester House.

To παράξενο Winchester House είναι 2229.67296 τετραγωνικά μέτρα (αληθινός αριθμός) και, παρ’ όλο που έχει κάπως «σκληρή» όψη, ήταν πολύ stylish όταν χτίστηκε. Όλα αυτά φυσικά, ισχύουν για το εξωτερικό του. Το εσωτερικό του είναι –και έχει- μία τελείως διαφορετική, αλλόκοτη ιστορία.

2017 05 28 0050

Οι σκάλες με την ονομασία Eay Riser (Εύκολη ανάβαση). Πηγή: https://www.winchestermysteryhouse.com/gallery/

Ο κάθε όροφος, το κάθε δωμάτιο μοιάζουν βγαλμένα από κάποιο περίεργο όνειρο. Σκάλες κρυμμένες πίσω από κλειστές πόρτες που οδηγούν κυριολεκτικά στο ταβάνι, όχι σε κάποιον άλλο όροφο ή δωμάτιο.

Υπάρχουν διάδρομοι που καταλήγουν σε τοίχους και πόρτες που ανοίγουν στους εξωτερικούς τοίχους. Ακόμα, τα βιτρώ στα παράθυρα είναι εξίσου παράξενα και στολισμένα με αλλόκοτες εικόνες και επιγραφές.

2017 05 28 0048 copy

Η αποθήκη με τα ανεκτίμητης αξίας βιτρώ. Πηγή: https://www.winchestermysteryhouse.com/gallery/

Η Sarah Winchester

Για να κατανοήσουμε (όσο είναι δυνατόν) αυτό το αλλόκοτο δημιούργημα, πρέπει να μάθουμε περισσότερα για την εκατομμυριούχο χήρα Sarah Winchester, τη δημιουργό του.

Η ζωή της Sarah, από μικρή ηλικία, σημαδεύτηκε από κακή τύχη και θάνατο. Πήρε το όνομά της από μία μεγαλύτερη αδελφή, την οποία ποτέ δεν γνώρισε (πέθανε πριν γεννηθεί) και, παρ’ όλο που η οικογένειά της ήταν καθ’ όλα φυσιολογική, η ίδια δυσκολευόταν να επικοινωνήσει με παιδιά της ηλικίας της.


https://www.instagram.com/p/CTC5Nr5rpJc/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ήταν ένα ντροπαλό παιδί που απολάμβανε τη μοναξιά και δεν ενδιαφερόταν να παίξει ή να συναναστραφεί κανέναν, ούτε τα 5 αδέλφια της.

Μεγαλώνοντας, περνούσε πολύ χρόνο στον μύλο του πατέρα της, παρατηρώντας τους τεχνίτες να εργάζονται. Τότε ήταν που «ερωτεύτηκε» την αρχιτεκτονική, και ιδιαίτερα τις λεπτομέρειες που κάνουν ένα σπίτι μοναδικό.

sarah winchester

H Sarah Winchester. Πηγή: https://www.winchestermysteryhouse.com/gallery/

Ακόμα, μεγαλώνοντας τόσο κοντά στο πανεπιστήμιο του Yale, η Sarah απέκτησε ενδιαφέροντα όπως η Μασονεία και ο Ροζικρουσιανισμός*. Και τα δύο γκρουπ είναι γνωστά για τη μυστικότητά τους, τους συμβολισμούς και για την πίστη τους στον αποκρυφισμό.

Και οι δύο ομάδες, πιστεύουν ότι α) η γνώση είναι το «κλειδί» της σωτηρίας του ανθρώπου και β) ότι αυτή η γνώση, μπορεί να επιτευχθεί μέσω πνευματικής αφύπνισης. Σαν γυναίκα, η Sarah δεν μπορούσε επίσημα να γίνει μέρος των Μασόνων αλλά εκτέθηκε στις φιλοσοφίες τους και είναι κάτι που κουβαλούσε μαζί της, για το υπόλοιπο της ζωής της.

19405704 P1iRsWh8

Μυστικιστικό σύμβολο σε τοίχο του Winchester House. Πηγή: https://www.winchestermysteryhouse.com/gallery/

O γάμος της με τον William Winchester

Όταν η Sarah ήταν 23 ετών, όλες οι αδελφές της είχαν ήδη παντρευτεί και οι γονείς της θεώρησαν ότι έχει έρθει και η δική της ώρα. Παντρεύεται λοιπόν τον γιό ενός παλιού φίλου της οικογένειας, τον 25χρονο William Winchester. Αυτό το αγόρι είναι ο απόλυτος περιζήτητος εργένης. Δεν είναι μόνο όμορφος, αλλά η οικογένειά του έχει μία επιχείρηση ενδυμάτων, την οποία σίγουρα θα κληρονομήσει. Στη θεωρία, οι δύο τους θα κάνουν τέλεια παιδιά, θα αγοράσουν το τέλειο σπίτι και θα ζήσουν μία τέλεια, ονειρεμένη ζωή.

william

Ο William Winchester. Πηγή: https://www.winchestermysteryhouse.com/gallery/

Λίγο μετά τον γάμο τους ωστόσο, οι τραγωδίες άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη. Ο αδελφός του William τραυματίζεται σοβαρά στον εμφύλιο και οι επιχειρήσεις και των δύο οικογενειών υποφέρουν εξαιτίας του πολέμου. Ο ανιψιός του William πεθαίνει, το ίδιο και η αδελφή του μαζί με το νεογέννητο παιδί της. Το ζευγάρι δεν μπορεί καν να σκεφτεί ότι θα αρχίσει τη δική του οικογένεια, αλλά 2 χρόνια μετά η Sarah μένει έγκυος.

Μετά από χρόνια θλίψης και πένθους, επιτέλους είχαν κάτι για το οποίο να ανυπομονούν. Το 1866, η Sarah γεννά μία κόρη, την Annie, η οποία δυστυχώς, πεθαίνει μόλις ένα μήνα μετά τη γέννησή της.

Η Sarah είναι συντετριμμένη και τη στοιχειώνει το γεγονός ότι η κόρη της πέθανε αβάπτιστη. Μετά τον θάνατο της μικρής Annie, το μέλλον του ζευγαριού δεν περιλαμβάνει παιδιά αλλά… όπλα!

2017 05 28 0044

Η σκάλα που οδηγεί στο ταβάνι. Πηγή: https://www.winchestermysteryhouse.com/gallery/

The Winchester Rifle

Εκείνη την εποχή, τα όπλα των στρατιωτών έπρεπε να ξαναγεμίσουν μετά από κάθε βολή, κοστίζοντάς τους πολύτιμο χρόνο και εκθέτοντάς τους σε κίνδυνο. Ο πατέρας του William λοιπόν, ο Oscar Winchester, βλέπει μία σπουδαία ευκαιρία και αγοράζει μία πτωχευμένη βιομηχανία revolver πιστολιών και προσλαμβάνει έναν μηχανικό ζητώντας του να δημιουργήσει το πρώτο όπλο που δεν απαιτούσε γέμισμα ξανά αλλά πυροβολούσε επαναλαμβανόμενα.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα πολύ γρήγορο όπλο, που μπορούσε να πυροβολήσει 15 φορές σε 10 δευτερόλεπτα. Παρ’ όλο λοιπόν που ο εμφύλιος πόλεμος έληξε την ίδια χρονιά, η μεγάλη έξοδος του πληθυσμού προς τη δύση, δημιούργησε μεγάλη ζήτηση για τα Winchester Repeating Firearms. Σε λιγότερο από 10 χρόνια, το Winchester Rifle, γίνεται ένα σύμβολο της δύσης.

main image

To Winchester Rifle. Πηγή: Wikipedia

Ο πλούτος της οικογένειας αυξάνεται δραματικά και, ενώ θα περίμενε κανείς, ότι αυτό ήταν μία τύχη που το σύμπαν χρωστούσε στην Sarah, τα σχέδια ήταν άλλα. Όσα χρήματα και αν έχεις, ο θάνατος θα σε βρει.

Τον Μάιο του 1880, η μητέρα της Sarah πεθαίνει, τον Δεκέμβριο πεθαίνει ο πεθερός της και τον επόμενο Μάρτιο πεθαίνει ο αγαπημένος της σύζυγος William από φυματίωση. Μετά τον θάνατο του William, η Sarah απομονώνεται σε ένα σπίτι στο Connecticut. Το 1885 ωστόσο, βγαίνει από την απομόνωσή της, μετακομίζει στην California και ξεκινά το πιο αλλόκοτο project.

AP17125662619794

Είσοδος του Winchester House. Πηγή: Associated Press

Η αρχή των εργασιών

Στις αρχές του 1886, η Sarah έρχεται σε επαφή με έναν παλιό συνεργάτη του συζύγου της και τον πληροφορεί ότι, δεν ξέρει που θέλει να ζήσει αλλά χρειάζεται κάτι διαφορετικό, ζεστό και με πολλή λιακάδα. Ο προορισμός ήταν ένας, η –ακόμα ανέγγιχτη- California.

Ο συνεργάτης του William της δείχνει μία μεγάλη, απομονωμένη φάρμα και το μόνο πρόβλημα είναι ότι το σπίτι που υπήρχε εκεί, χρειαζόταν δουλειά.

original farmhouse new

H αρχική φάρμα. Πηγή: https://www.winchestermysteryhouse.com/gallery/

Προσλαμβάνει μία ομάδα για την ανακαίνιση αλλά κάνει τον σχεδιασμό μόνη της. Αυτά τα σχέδια στερούνται κάθε λογικής. Δεν δίνει σχέδια στους εργάτες και τους εργοδηγούς της, μόνο σχέδια που ζωγράφιζε η ίδια και αλλάζει ΣΥΝΕΧΕΙΑ γνώμη. Κάποιες φορές, ξεκινούσαν μία ολόκληρη νέα πτέρυγα μόνο και μόνο για την εγκαταλείψουν. Αν δεν της αρέσει κάτι, απλά τους λέει να το γκρεμίσουν και να ξεκινήσουν από την αρχή. Τα χρήματα δεν είναι άλλωστε θέμα για την Sarah.

Τους πρώτους 6 μήνες, τα 8 αρχικά δωμάτια του «σπιτιού» πολλαπλασιάζονται σε 26 και αργότερα γίνονται ακόμα περισσότερα. Μέχρι το τέλος του αιώνα, ο πύργος του κτίσματος φτάνει τους 7 ορόφους. Είναι ένα πραγματικό μεγαθήριο το οποίο θα περίμενε κανείς ότι η ιδιοκτήτης, μοιράζεται με την οικογένεια ή τους φίλους της, αλλά όχι.

carpenters

Μία από τις πρώτες ομάδες εργατών. Πηγή: https://www.winchestermysteryhouse.com/gallery/

Πείθει τις αδελφές της να μετακομίσουν στην California αλλά τους αγοράζει σπίτια μακριά από τον έπαυλη. Κρατά το κτίσμα μόνο για τον εαυτό της. Για τον κόσμο στην πόλη, η Sarah είναι μία παράξενη, μυστηριώδης πολυεκατομμυριούχος. Στις σπάνιες περιπτώσεις που τη βλέπουν, είναι πάντοτε ντυμένη στα μαύρα, με μαύρο βέλο και γάντια. Μοιάζει να πενθεί, παρ’ όλο που ο William έχει πεθάνει πολλά χρόνια.

Οι μόνοι άνθρωποι που έχουν πρόσβαση στο σπίτι, είναι μία σειρά από υπηρέτες όμως κανείς δεν αποκαλύπτει τι κάνουν και τι βλέπουν μέσα στην έπαυλη. Αυτό κινεί ακόμα περισσότερες υποψίες για το τι ακριβώς κρύβει η χήρα Winchester μέσα σε αυτό το θηριώδες κτίσμα.

sarahs side 1

Παλαιά κάτοψη του Winchester House. Πηγή: https://www.winchestermysteryhouse.com/gallery/

No entry!

Ακόμα και όταν ο Πρόεδρος της Αμερικής, ο λάτρης των όπλων Teddy Roosevelt, επισκέπτεται την έπαυλη, η Sarah αρνείται να τον καλέσει μέσα στον σπίτι. Όταν μαθεύτηκε αυτό, οι εφημερίδες ξεκίνησαν τις θεωρίες. Κάποιοι έγραψαν ότι η χήρα δεν δέχεται επισκέψεις επειδή το κτίσμα δεν είναι τελειωμένο. Σύμφωνα με ένα άρθρο της εποχής ωστόσο, κάποιο γείτονες, είχαν άλλη, πιο σκοτεινή εξήγηση. Λένε ότι η Sarah είναι προληπτική και ότι πιστεύει πώς, αν σταματήσει τις εργασίες, θα πεθάνει όπως η οικογένειά της και έτσι, συνεχίζει να χτίζει ακατάπαυστα.

Αυτή η θεωρία «τεσταρίστηκε» το 1906 όταν, νωρίς το πρωί, ένας ισχυρότατος σεισμός χτύπησε την περιοχή. Ήταν 7,8 στην κλίμακα Ρίχτερ και ο δεύτερος μεγαλύτερος στην ιστορία της πολιτείας. Η έπαυλη υφίσταται πολλές καταστροφές ανυπολόγιστης αξίας. Η Sarah παγιδεύεται κάτω από τα συντρίμμια και διασώζεται. Παρ’ όλο που θα περίμενε κανείς ότι θα γκρεμίσει το κτίσμα και θα το ξαναχτίσει, η Sarah αρνείται και αφήνει το σπίτι όπως είναι, γεμάτο τρύπες, και συνεχίζει να χτίζει.


https://www.instagram.com/p/CN0J8JErDx5/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η Sarah δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την έπαυλη Winchester και επενδύει συνεχώς σε αυτή. Ίσως πράγματι να πιστεύει ότι αν σταματήσουν οι εργασίες θα πεθάνει. Η θεωρία μάλιστα δεν είναι τελείως αβάσιμη… Όταν ο ρυθμός των εργασιών επιβραδύνθηκε το 1910, η υγεία της Sarah άρχισε να φθίνει δραματικά. Το φθινόπωρο του 1922, η ζωή της κρέμεται από μία κλωστή (ή έναν σοβά) και καλεί τους δικηγόρους και τους γιατρούς της, για να κάνει προετοιμασίες για την διαθήκη της.

O θάνατος της Sarah

Στις 5 Σεπτεμβρίου, η Sarah πεθαίνει ήρεμα στο αγαπημένο της υπνοδωμάτιο, στην έπαυλη Winchester. Οι υπηρέτες της λαμβάνουν μέρος της περιουσίας της μετά την κηδεία και θα περίμενε κανείς ότι θα μιλήσουν επιτέλους για το τι συνέβαινε πίσω από τους τοίχους και τις δεκάδες πόρτες της έπαυλης. Κανείς δεν μιλά όμως.

Ενώ η γη έχει ζήτηση, το αλλόκοτο κτίσμα δεν πωλείται εύκολα. Μέχρι την ημέρα του θανάτου της, η έπαυλη είχε 160 δωμάτια, 10.000 παράθυρα και 2.000 πόρτες. Δεν γίνεται να ζήσει εκεί οικογένεια και για 4 μήνες, κανείς δεν δείχνει ενδιαφέρον εκτός από τον John Brown, έναν ιδιοκτήτη λούνα πάρκ. Δεν ήθελε να αγοράσει το σπίτι για να μείνει αλλά για να το κάνει τουριστική ατραξιόν.

2017 05 28 0162

H σοφίτα του 7ώροφου πύργου. Πηγή: https://www.winchestermysteryhouse.com/gallery/

Μία νέα ατραξιόν

Το αγοράζει και για πρώτη φορά οι κόσμος μπαίνει μέσα! Το σπίτι είναι ένα λούνα παρκ. Υπάρχει μία σκάλα με 7 στροφές που σε μεταφέρει μόλις έναν όροφο πιο πάνω. Υπάρχουν πόρτες, τόσο μικρές, που δεν χωρά ούτε παιδί και ένα δωμάτιο μυστήριο. Έχει 3 πόρτες αλλά μία είναι έξοδος. Μία από τις άλλες σε «ρίχνει» κυριολεκτικά 3 μέτρα πιο κάτω, στην κουζίνα ενώ η άλλη σε οδηγεί μέσα από έναν στενό διάδρομο σε μία άδεια ντουλάπα. Οι φήμες ότι το σπίτι είναι στοιχειωμένο δεν αργούν να δημιουργηθούν και είναι αρκετό να κάνει το Winchester House hot spot της περιοχής.

Όταν ο Harry Houdini, ο γνωστός μάγος, επισκέπτεται την περιοχή, αποφασίζει να κάνει μία σεάνς στο μυστηριώδες δωμάτιο για να αποδείξει αν τελικά το σπίτι είναι στοιχειωμένο ή όχι. Ο δύσπιστος μάγος, φτάνει στην έπαυλη λίγο πριν τα μεσάνυχτα και όχι μόνο αποτυγχάνει να αποδείξει οτιδήποτε, αλλά φεύγει έντρομος χωρίς να περάσει εκεί τη νύχτα. Λέγεται ότι είδε το φάντασμα της Sarah.


https://www.instagram.com/p/CSrygVmJsU-/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ιστορίες φαντασμάτων

Τα επόμενα χρόνια, ολοένα και περισσότερες ιστορίες φαντασμάτων μαθαίνονται για το στοιχειωμένο Winchester House. Μία μέρα, μία υπάλληλος οδηγεί ένα γκρουπ τουριστών όταν ακούει έναν αναστεναγμό έξω από το αγαπημένο υπνοδωμάτιο της Sarah και δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία. Στην επόμενη γωνία ωστόσο, εμφανίζεται μία μικροσκοπική, ολόμαυρη σκιά που ίπταται και εξαφανίζεται!

Μία άλλη ιστορία, διαδραματίζεται στο δωμάτιο με τα τζάκια. Είναι ένα δωμάτιο που έχει 7 τζάκια και λέγεται ότι η Sarah to χρησιμοποιούσε σαν σάουνα. Ένα βράδυ, ο επιστάτης βρίσκεται επάνω σε μία σκάλα κάνοντας εργασίες όταν νιώθει κάποιον να τον σκουντά στον ώμο και γυρνά νομίζοντας ότι είναι κάποιος συνεργάτης του. Δεν είναι κανείς εκεί, οπότε συνεχίζει τη δουλειά του. Μετά νιώθει κάποιον να τον σπρώχνει δυνατά, σαν θέλει να τον ρίξει από τη σκάλα. Φεύγει τρέχοντας και δεν επιστρέφει.

2017 05 28 0204

To δωμάτιο με όνομα The Witch's Cap (το καπέλο της μάγισσας). Πηγή: https://www.winchestermysteryhouse.com/gallery/

Όλα αυτά τα φαινόμενα μπορεί να είναι μέρος της φαντασίας των επισκεπτών. Το μυαλό μπορεί να αρχίσει να βλέπει πράγματα που δεν υπάρχουν, αν ακούσει ξανά και ξανά ότι ένα μέρος είναι στοιχειωμένο. Μία ακόμα ματιά στο παρελθόν της Sarah ωστόσο, μπορεί να προβληματίσει ακόμα και τους πιο σκεπτικούς. Η Sarah βλέπεις, δεν ήξερε απλά για τα φαντάσματα στο σπίτι της αλλά έχτισε το σπίτι της για αυτά.

Ένα σπίτι για ψυχές

Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Sarah επισκέφθηκε ένα διάσημο μέντιουμ στη Βοστώνη, τον Adam Koonz. Του ζήτησε να επικοινωνήσει με το πνεύμα του συζύγου της και εκείνος το έκανε. Η Sarah κατάφερε να πει στον σύζυγό της ότι τον αγαπά και της λείπει και εκείνος της είπε ότι θα είναι πάντα μαζί της. Θα ήταν κάτι πολύ γλυκό αλλά δεν τελείωσε εκεί η επικοινωνία. Ο William είχε ένα μήνυμα για τη γυναίκα του, μία προειδοποίηση. Είπε στη Sarah ότι θα την κυνηγούν πάντα τα φαντάσματα όσων πέθαναν από τα Winchester rifles και ότι έπρεπε να τους χτίσει ένα σπίτι. Ένα μεγάλο σπίτι.

IMG 0144 copy 3 3

Παλαιά φωτογραφία του Winchester House. Πηγή: https://www.winchestermysteryhouse.com/gallery/

Ο αριθμός των θανάτων ήταν ατελείωτος γι’ αυτό και η κατασκευή της έπαυλης δεν σταματούσε ποτέ. Λέγεται ακόμα ότι, ο περίεργος σχεδιασμός του σπιτιού έγινε επίτηδες, προκειμένου να μπερδέψει τα πνεύματα ώστε να μην μπορούν να την βρουν. Αν αυτή η ιστορία είναι αληθινή, τότε εξηγούνται πολλά. Σε κάθε περίπτωση, το κτίσμα, το οποίο μπορείς να επισκεφθείς και σήμερα, είναι ένα κόσμημα και η ιστορία του γεμάτη μυστήριο.

Επειδή ωστόσο ένα ταξίδι στην California είναι κομματάκι δύσκολο και μιας που σήμερα η βραδιά του Halloween, σε προ(σ)καλώ να κλείσεις τα φώτα και να δεις την ταινία «Winchester» με πρωταγωνίστρια, στον ρόλο της Sarah Winchester, την καθηλωτική Helen Mirren, η οποία γυρίστηκε μέσα στο αληθινό Winchester House.

Καληνύχτα Queen και… Happy Halloween (μουαχαχαχαχα!).



Θα το βρεις και σε dvd για να το έχεις πάντα δικό σου (μουαχαχαχαχα!)

Winchester Mystery House movie

* Πνευματικό και πολιτιστικό κίνημα που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη, στις αρχές του 17ου αιώνα, μετά τη δημοσίευση πολλών κειμένων, που υποτίθεται ότι ανακοίνωναν την ύπαρξη μιας -μέχρι τότε- άγνωστης εσωτερικής τάξης στον κόσμο και έκαναν την αναζήτηση της γνώσης ελκυστική για πολλούς.