Μαγνητικά Πεδία: Η ταινία που προτείνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για τα Όσκαρ 2023

Νατάσσα Σχοινά
Μαγνητικά Πεδία: Η ταινία που προτείνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για τα Όσκαρ 2023

Ένα road trip που βλέπει ως τελικό προορισμό το Dolby Theatre.

Από την 1η έως και την 4η Σεπτεμβρίου διήρκησε η ψηφοφορία των μελών της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για να καταλήξει στο ποια ταινία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα βραβεία Όσκαρ του 2023. Η απόφαση τελικά έφτασε και η νικητήρια παραγωγή είναι τα Μαγνητικά Πεδία του Γιώργου Γούση.

Ποιος είναι ο Γιώργος Γούσης

Ο Γιώργος Γούσης είναι ένας Έλληνας σκηνοθέτης και δημιουργός κόμικς που έχει γίνει γνωστός για τη μεταφορά του Ερωτόκριτου σε graphic novel καθώς και για το graphic novel Ληστές. Η ταινία μικρού μήκους του, Χειροπαλαιστής, κέρδισε το 2019 το βραβείο της 2ης καλύτερης ταινίας στο 25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και το βραβείο ΙΡΙΣ Καλύτερου μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του 2020.

magnitika_pedia_oscar2.png

Τα Μαγνητικά Πεδία αποτελούν το κινηματογραφικό ντεμπούτο του δημιουργού και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ήταν τόσο καλό που έφυγε με 6 βραβεία στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στα οποία ήταν ο Χρυσός Αλέξανδρος στο τμήμα Film Forward και το Βραβείο FIPRESCI.

Η υπόθεση της ταινίας

Η ιστορία της ταινίας περιστρέφεται γύρω από την πρωταγωνίστρια Έλενα που ταξιδεύει χωρίς προορισμό και καταλήγει να επιβιβαστεί στο πλοίο για Κεφαλονιά. Στο ίδιο πλοίο, βρίσκεται και ο Αντώνης που πηγαίνει στο νεκροταφείο του νησιού για να θάψει το οστεοφυλάκιο της θείας του. Το αυτοκίνητό του χαλάει και η Έλενα προσφέρεται πρώτα να τον πάει σε ένα ξενοδοχείο και, έπειτα, μία μέρα μετά, στο νεκροταφείο. Εκεί ενημερώνονται ότι γραφειοκρατικοί λόγοι δεν τους επιτρέπουν να κρατήσουν το κουτί και τελικά αποφασίζουν να περιπλανηθούν στο νησί αναζητώντας ένα καλό μέρος για να θάψουν το κουτί.