Poor Things για Oscar: Τι πρέπει να ξέρεις για την ταινία του Λάνθιμου που αποθεώνουν οι κριτικοί

Τζένη Ντεμιράι
Poor Things για Oscar: Τι πρέπει να ξέρεις για την ταινία του Λάνθιμου που αποθεώνουν οι κριτικοί

Ένα καλλιτεχνικό ζευγάρι με μέλλον φαίνεται να είναι ο Γιώργος Λάνθιμος και η Emma Stone αφού μετά το Poor Things, ετοίμασαν -ήδη- και πέμπτη ταινία!

Οκτάλεπτα χειροκροτήματα έλαβε το Poor Things με την Emma Stone στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ οι κριτικές για τον νέο σουρεαλιστικό κόσμο του Γιώργου Λάνθιμου έως τώρα είναι εξαιρετικά καλές.

Μία μούσα με ιστορία και συνέχεια – Έτοιμοι για πέμπτη ταινία Λάνθιμος και Stone

Το Poor Things αποτελεί την τέταρτη ταινία στην οποία ο Γιώργος Λάνθιμος συνεργάζεται με την Emma Stone, σφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον τίτλο της «μούσας» που της έχει αποδοθεί. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Cineuropa, ο Λάνθιμος αποκάλυψε ότι έχει σκηνοθετήσει μία ακόμα νέα ταινία, η οποία σηματοδοτεί την επιστροφή του στην Ελλάδα. Σε αυτό το έργο, στο οποίο δεν έχει γίνει ακόμα ούτε η αποκάλυψη του τίτλου, πρωταγωνιστεί και πάλι η Stone.

Ο Λάνθιμος, μπορεί να μην αποκάλυψε λεπτομέρειες για αυτή την ταινία, ανέφερε όμως ότι είναι πολύ διαφορετική από το Poor Things. Η Stone και ο Λάνθιμος έχουν, επίσης, συνεργαστεί στις The Favorite (2018), Βληχή (2022) και AND, που αναμένεται να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή το 2024.

«Υποκλίνονται» οι κριτικοί κινηματογράφου στο Poor Things

O Peter Bradshaw, ο οποίος είναι επικεφαλής κριτικός κινηματογράφου στον Guardian από το 1999, έγραψε μεταξύ άλλων για το Poor Things ότι «ο Λάνθιμος μας έδειξε έναν κόσμο ασυνήθιστο, ψεύτικο, διαστρεβλωμένο», στο κέντρο του οποίου έβαλε την Emma Stone, πηγαίνοντάς με αυτόν τον τρόπο την καριέρα της «στο επόμενο επίπεδο». Αποθέωσε την Emma Stone, λέγοντας ότι ήταν εκπληκτική ως Bella Baxter, ένα πρωτόγονο, αθώο πλάσμα με ιδιαίτερα έντονες σεξουαλικές ανησυχίες.

O Guy Lodge, chief film critic στο Variety, με αφορμή την κριτική του για την ταινία, μίλησε για την οπτική με την οποία ο Λάνθιμος προσεγγίζει τα έργα του και το Poor Things, καταφέρνοντας να κεντρίσει το ενδιαφέρον αλλά και την περιέργεια του κοινού.

Ο Kyle Buchanan, αποτελεί έναν ακόμα κριτικό κινηματογράφου που έγραψε για την ταινία, μετά την προβολή στο Φεστιβάλ Βενετίας, δίνοντας της μία διαφορετική οπτική και συγκρίνοντας την Bella Baxter με την Barbie (η οποία σαρώνει παγκοσμίως). Ο pop culture reporter του New York Times αφού μίλησε για τις ομοιότητες των δύο ταινιών, συμπέρανε ότι το Poor Things φτάνει «στα άκρα» την «εισαγωγή στον φεμινισμό» της Barbie, αφού διερωτάται για την δυναμική των φύλων και την σεξουαλικότητα από κάθε πιθανή οπτική γωνία.

Οι κριτικές των masters του κινηματογράφου, φυσικά, δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη ανυπομονησία για την κυκλοφορία της ταινίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ στις 8 Δεκεμβρίου 2023 και στις ελληνικές αίθουσες στις 4 Ιανουαρίου 2024. Παράλληλα, δημιουργεί και έντονο ενδιαφέρον για όλα όσα αφορούν τα «Χαμένα Κορμιά» και μας κάνει να θέλουμε να μάθουμε όσα περισσότερα πράγματα γίνεται για εκείνη.

Poor Things: Όλα τα ναι του κόσμου για το πρώτο trailer που μας έδωσε ο Γιώργος Λάνθιμος

Ποια είναι η υπόθεση του Poor Things;

Η ιστορία αφορά την Bella Baxter, μία νυμφομανή κοπέλα που ζει στη βικτοριανή εποχή. Η Bella θέλοντας να ξεφύγει από τον βίαιο σύζυγό της, αυτοκτονεί, αλλά επαναφέρεται στη ζωή από έναν εκκεντρικό επιστήμονα ονόματι Goodwin Baxter (τον υποδύεται ο Willem Dafoe). Για την επαναφέρει στη ζωή, ο Goodwin Baxter μεταμόσχευσε στο κρανίο της τον εγκέφαλο ενός αγέννητου αλλά ζωντανού εμβρύου που κυοφορούσε.

Η υπόθεση, λοιπόν, αφορά την ζωή ενός νηπίου, το οποίο βρίσκεται ξαφνικά στο σώμα μίας ενήλικης γυναίκας. Το νήπιο-Bella μεγαλώνει άγαρμπα δίπλα στον Goodwin, ώσπου, κάποια στιγμή τον εγκαταλείπει και βρίσκεται στο Παρίσι ως μία ανεξάρτητη σεξεργάτρια. Το χιούμορ, η θλίψη αλλά και τα σεξουαλικά μαθήματα κυριαρχούν, σε αυτό το παράξενο δημιούργημα για το οποίο οι προσδοκίες φαίνεται να είναι πολύ υψηλές!

https://www.instagram.com/p/CwkeTgPIjoq/

Βασίζεται τελικά το Poor Things σε βιβλίο;

Το Poor Things βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα, το οποίο έγραψε ο Alasdair Gray το 1992 και κέρδισε το βραβείο Whitbread και το Guardian Fiction Prize. Για να λάβει ο Γιώργος Λάνθιμος τα πνευματικά δικαιώματα, έχει αποκαλύψει ότι πήγε ο ίδιος στο σπίτι του Alasdair Gray στην Γλασκόβη. Για τον συγγραφέα του βιβλίου, ο Έλληνας σκηνοθέτης έχει επισημάνει ότι «ήταν ένας αξιαγάπητος άνδρας. Δυστυχώς, πέθανε λίγα μόλις χρόνια πριν δημιουργήσει την ταινία (το 2019), αλλά ήταν πολύ ξεχωριστός και γεμάτος ενέργεια».

Τοποθετημένο στη Γλασκώβη και στα περίχωρά της, στην Αλεξάνδρεια και στο Παρίσι της δεκαετίας του 1880, το βιβλίο περιγράφει τις ερωτικές ζωές δύο γιατρών και μιας γυναίκας που ένας από τους δύο έχει δημιουργήσει. Περιέχει μερικούς ανίερους γάμους, αλλά σχεδόν καμία διαστροφή.

https://www.instagram.com/p/CQ12ohKJhFe/

Ποιοι παίζουν στα «Χαμένα Κορμιά»

Στο Poor Things, εκτός από την Emma Stone και τον Willem Dafoe (Dr. Godwin Baxter), παίζουν ακόμα οι Mark Ruffalo, Ramy Youssef, Vicki Pepperdine, Jack Barton, Charlie Hiscock κ.α.

Δες το official trailer του Poor Things