Ο Chernov παρέλαβε το Όσκαρ για το «20 μέρες στη Μαριούπολη» & μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τζένη Ντεμιράι
Ο Chernov παρέλαβε το Όσκαρ για το «20 μέρες στη Μαριούπολη» & μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Ο κινηματογράφος διαμορφώνει μνήμες και οι μνήμες διαμορφώνουν την ιστορία», ανέφερε ο Ουκρανός δημοσιογράφος Mstyslav Chernov, παραλαμβάνοντας το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ για το «20 μέρες στη Μαριούπολη».

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «20 ημέρες στη Μαριούπολη» κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ στα Όσκαρ 2024.

Η ταινία, που γυρίστηκε μέσα στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι κατά τη διάρκεια της επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων κατάφερε να αποτυπώσει μία ωμή πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένα από τα φαβορί της κατηγορίας.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance το 2023. Το έργο, το οποίο έχει σκηνοθετήσει ο ουκρανός δημοσιογράφος Mstyslav Chernov, καταγράφει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Από την αρχή της κυκλοφορίας του, το ντοκιμαντέρ έλαβε εξαιρετικές κριτικές, ενώ είχε ήδη αποσπάσει το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στα BAFTA.

H Da’Vine Joy Randolph πήρε το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου & μίλησε για τη σημασία της αυθεντικότητας

96th Academy Awards - Press Room

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο Chernov είπε:

«Μακάρι να μπορούσα να το ανταλλάξω αυτό με το να μην επιτεθεί ποτέ η Ρωσία στην Ουκρανία, να μην εισβάλει ποτέ στις πόλεις μας. Εύχομαι να μπορέσω να το ανταλλάξω αυτό με το να μην σκοτώσει η Ρωσία 10.000 Ουκρανούς συμπολίτες μου».

Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να αλλάξω την ιστορία. Δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν. Αλλά όλοι μαζί, εσείς - μερικοί από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους στον κόσμο - μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το ιστορικό αρχείο θα διορθωθεί και ότι η αλήθεια θα επικρατήσει και ότι ο λαός της Μαριούπολης και όσοι έχασαν τη ζωή τους δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Επειδή ο κινηματογράφος διαμορφώνει μνήμες και οι μνήμες διαμορφώνουν την ιστορία».

Δες το trailer του ντοκιμαντέρ

Το «Poor Things» πήρε τα 3 πρώτα του Όσκαρ και το ένα από αυτά δόθηκε από τον ημίγυμνο John Cena