Η αβάσταχτη ελαφρότητα του Love Island

Νατάσσα Σχοινά
Η αβάσταχτη ελαφρότητα του Love Island

Το επιτυχημένο τρας ριάλιτι της βρετανικής τηλεόρασης ετοιμάζεται να έρθει στην Ελλάδα.

Η επιστροφή της Ηλιάνας Παπαγεωργίου στην τηλεόραση συνοδεύεται με την άφιξη στην Ελλάδα μίας παραγωγής που χρόνια τώρα σημειώνει μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία: το Love Island. Το ριάλιτι στο οποίο συμμετέχουν άντρες και γυναίκες που ψάχνουν την αγάπη -και στην πορεία αυτού τα χρήματα- έχει χαρίσει τεράστια κέρδη στα ITV Studios που ανέλαβαν τη διάθεσή του στο βρετανικό κοινό. Πώς; Με την άφθονη διάθεση τρας τηλεόρασης.

Λίγο αν έχει σταθεί το βλέμμα σου σε κάποιο βίντεο από τις 8 σεζόν του «ερωτοχτυπημένου» ριάλιτι ξέρεις ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα σε αφθονία: Το φλερτ μεταξύ των διαγωνιζόμενων -είτε ισχυρίζονται ότι έχουν βρει το ταίρι τους είτε όχι- και οι τσακωμοί. Μία συνταγή που ανέκαθεν βοηθούσε στην επιτυχία τέτοιων επιχειρημάτων.

Σήμερα, υπάρχουν 22 εκδοχές του Love Island, αφού, όπως συμβαίνει με όλα, το concept ταξίδεψε αλυσιδωτά σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ η Caroline Flack που το παρουσίαζε είδε τη δημοφιλία της να εκτοξεύεται, ίσως ακόμα περισσότερο κι από την εποχή που ήταν παρουσιάστρια στο X Factor. Γιατί ξαφνικά έγινε κάτι σαν συντονίστρια και επόπτρια ενός σπιτιού με ανθρώπους που κατά μεγάλη μερίδα του κοινού συμπεριφέρονταν σαν ανεξέλεγκτοι έφηβοι με έντονη σεξουαλική διάθεση.

https://www.instagram.com/p/CgKrvazFIk6

Μέχρι και διάσημοι, όπως η Millie Bobby Brown και η Amy Schumer, έγιναν φανς του σόου και το δήλωσαν ανοιχτά.

«Ακούγοντας κάθε μουρμουρητό, τις ιδιαιτερότητες αυτών των τοπικών προφορών, το χτύπημα των χειλιών κάτω από τις παπλωματοθήκες», είχε πει η Lena Dunham για να αποκαλύψει την αδυναμία της στο εν λόγω ριάλιτι.

Too Hot To Handle: Γιατί το πιο trash πρόγραμμα του Netflix έγινε trend σε όλον τον πλανήτη;

Η ανορθόδοξη εξέλιξη στην Αμερική

Το 2019, το ριάλιτι αναμενόμενα μεταφέρθηκε στην Αμερική με τους ιθύνοντες να πιστεύουν πως αδιαμφισβήτητα θα πετύχαινε, όμως, μία -όχι και τόσο απρόσμενη- έκπληξη τούς περίμενε.

https://www.instagram.com/p/Chiz0GgDklt

Το Love Island USA δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την επιτυχία αυτού της Αγγλίας και ήταν λογικό. Οι περισσότεροι το χαρακτήρισαν βαρετό και δε χρειάζεται να δεις πολλά βίντεο στο YouTube για να συμφωνήσεις μαζί τους. Αυτό που έκανε το Love Island αυτό που ήταν στην αρχική εκδοχή ήταν το δίχως όρια τρας στοιχείο του. Δεν υπήρχαν κανόνες, δεν υπήρχαν περιορισμοί, δεν υπήρχε τίποτα. Όλα μπορούσαν να φτάσουν στον τελικό αποδέκτη στο σπίτι του. Μέχρι και σεξουαλικές συνευρέσεις μεταξύ των διαγωνιζομένων ή τον εκθρονισμό της Miss England Zara Holland επειδή εθεάθη σε ερωτικές περιπτώσεις μπροστά σε όλους τους τηλεθεατές.

Ένα βασικό πρόβλημα σε όλο αυτό το εγχείρημα στην Αμερική, όπως επισήμανε και ο executive παραγωγός του Love Island USA David Eilenberg είναι οι τηλεοπτικοί περιορισμοί που αποτρέπουν το σεξ να παρουσιάζεται στην κοινή θέα της μικρής οθόνης.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι το target group στο οποίο απευθύνεται. Καθώς το Love Island έχει ένα πολύ συγκεκριμένο προϊόν να προσφέρει, το θέμα είναι και το κοινό που θα το αποδεχτεί. Τι ψάχνει να δει, τι δεν ξέρει ότι ψάχνει να δει. Ο τρόπος ζωής που παρουσιάζει το σόου είτε απευθύνεται σε αυτόν που έχει το κοινό που το βλέπει, είτε σε αυτόν που κρυφά θέλει να έχει ή να δοκιμάσει είτε σε αυτούς που αν μη τι άλλο βρίσκουν το χιούμορ -και τη δύναμη- να γελάσουν. Και σαφώς από χώρα σε χώρα αυτό αλλάζει.

O προκάτοχος Ibiza Uncovered

Αρκετά χρόνια πριν οι εικόνες ξέφρενων πάρτι και αχαλίνωτης ζωής αποτελούν μία άνευ έκπληξης έως και παγιωμένη συνήθεια, το Ibiza Uncovered ήταν αυτό που έφτασε το 1998 στη βρετανική τηλεόραση και συγκεκριμένα στο Sky One.

Εκεί, επί 5 χρόνια, οι συμμετέχοντες απολάμβαναν τις διακοπές τους σε νησί της Ισπανίας με την παραγωγό Natalka Znak να δηλώνει πως η σειρά «προσπαθεί να αιχμαλωτίσει αυτό που με κάποιους τρόπους είναι ένα πολύ Βρετανικό πράγμα. Εκείνο το πρώτο καλοκαίρι των διακοπών στο εξωτερικό όταν πήγες στην Ισπανία, γνώριζες έναν έρωτα και άφηνες τη δυσπιστία στην άκρη για μερικές εβδομάδες προσποιούμενη ότι ήσουν στον παράδεισο».

Και μετά ήρθε ο Μεγάλος Αδερφός

Το Big Brother είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα ριάλιτι που έχουν βγει ποτέ. Το πρώτο μπορεί να εμφανίστηκε το 1997, όμως τα 00s στην τηλεόραση χαρακτηρίστηκαν από αυτό. Ακόμα και στην Ελλάδα, αυτό που έγινε το 2001 με τον Πρόδρομο Καθηνιώτη και τον Τσάκα ήταν φαινόμενο, παρά το ότι ανοιχτά πολλοί κατέκριναν τόσο το Big Brother όσο και τα ριάλιτι γενικά ως κατηγορία.

Η τρας ιστορία συνεχίζεται

Την ώρα που πολλοί φιλονικούν για το κατά πόσο τέτοια ριάλιτι πρέπει να προβάλλονται στην τηλεόραση, την ώρα που αρκετοί επισημαίνουν την ενδεχόμενη κακή επιρροή που έχουν τέτοιες εικόνες στα παιδιά και, παράλληλα, ανησυχώντας γενικά για τα πρότυπα που άμεσα και έμμεσα διοχετεύονται στην κοινωνία, το Love Island συνεχίζεται δυναμικά. Στην Αγγλία, η 8η σεζόν έκανε πρεμιέρα στις 6 Ιουνίου του 2022, όλο και περισσότερες χώρες αγοράζουν τα δικαιώματα και σε ακριβώς έναν μήνα από τώρα, στις 26 Σεπτεμβρίου, το Love Island έρχεται στην ελληνική τηλεόραση.

Κάπως έτσι, το δημόσια κατακριτέο είδος τηλεόρασης, όταν κλείνουν οι πόρτες, παραμένει μία από τις πιο μεγάλες κρυφές απολαύσεις των θεατών.