Το συγκινητικό αντίο στην σπουδαία Ελληνίδα Μαριάννα Βαρδινογιάννη από καλλιτέχνες και πολιτικούς

Κατερίνα Μπούσιου
Το συγκινητικό αντίο στην σπουδαία Ελληνίδα Μαριάννα Βαρδινογιάννη από καλλιτέχνες και πολιτικούς

Με υπέροχα λόγια αγάπης οι επώνυμοι αποχαιρέτησαν τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μία γυναίκα που ταύτισε τη ζωή της με την αυτοθυσία, την ευεργεσία και την ευαισθησία απέναντι στον άνθρωπο. 

Η Ελληνίδα της προσφοράς, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη των παιδιών και των σπουδαίων έργων, μα πάνω απ' όλα η γυναίκα που δεν άφησε μόνο επιτεύγματα, αλλά είχε μία όμορφη ψυχή.

Στο σπουδαίο έργο που αφήνει ως κληρονομιά με τον Σύλλογο Φίλων παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», αναφέρθηκαν στα περισσότερα μηνύματά τους, επώνυμοι από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο, αλλά και στην σπάνια καλοσύνη της, την ανιδιοτέλειά της, την απλότητα της. Χωρίς το «βαρύ» όνομα της οικογένειάς της να επισκιάζει το σκοπό και την αμεσότητά της.

https://www.instagram.com/p/CgKo7I9LDyG/

Η κληρονομιά της, περιλαμβάνει μία μεγάλη οικογένεια 1000 παιδιών που σώθηκαν από τον καρκίνο χάρη στις δικές της άοκνες προσπάθειες, την δημιουργία της Ογκολογικής Μονάδας στο νοσοκομείο παίδων «Η Αγία Σοφία», τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, τον Ξενώνα για την φιλοξενία των οικογενειών των παιδιών, το Κέντρο Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους.

Ένα τεράστιο έργο που δεν θα γινόταν αν εκείνη δεν είχε αφιερώσει τη ζωή της για να απαλύνει τον πόνο, να χαρίσει ζωή και ελπίδα.

https://www.instagram.com/p/CsNvvfvKxb6/

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία ήταν αρωγός στις προσπάθειές της μίλησε στο μήνυμά της για την κοινωνική της ενσυναίσθηση μεταξύ άλλων: «Ο θάνατος της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στερεί την πατρίδα μας από μια γυναίκα που ενσάρκωσε με τον πληρέστερο τρόπο την έννοια της προσφοράς στο κοινό καλό. Υπόδειγμα κοινωνικής ευθύνης και ανθρωπιστικής ευαισθησίας, προικισμένη με βαθύτατη ενσυναίσθηση και πνεύμα ανοιχτό στις απαιτήσεις των καιρών, εργάστηκε με όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, μερίμνησε για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, έσκυψε πάνω από τα προβλήματα των γυναικών, επέδειξε ανεξάντλητο ενδιαφέρον για την οικογένεια και τη μητρότητα, συνέδραμε σθεναρά στην αντιμετώπιση της φτώχειας, της ελλιπούς εκπαίδευσης, της παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Αντιμετωπίζοντας τον πάσχοντα συνάνθρωπο στη βάση της ισοτιμίας και όχι από θέση ισχύος, θέλησε να καταπολεμήσει τους παράγοντες που προκαλούν τα κοινωνικά προβλήματα και όχι απλώς να τα ανακουφίσει μέσω υλικών παροχών. Και κατάφερε, με τη φωτεινή παρουσία και την ευαγή δράση της, να γίνει ηθικό στήριγμα και προσωποποίηση της ελπίδας για χιλιάδες συμπολίτες μας».

https://www.instagram.com/p/ClEUvPLqNzg/

Στο ίδιο πνεύμα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μαζί με την σύζυγό του Μαρέβα, συνδέονταν και φιλικά με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αποχαιρετούμε με σεβασμό μία μεγάλη Ελληνίδα, που ταύτισε την παρουσία της με την προσφορά στον άνθρωπο και ειδικά στα παιδιά. Γιατί η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε από τους πρωτοπόρους εκείνους οι οποίοι, στις μέρες μας, μετέτρεψαν την αποκαλούμενη «φιλανθρωπία» σε χειροπιαστό κοινωνικό έργο. Πέρα απ’ την λάμψη του ονόματός της και πέρα από την οικονομική ισχύ της οικογένειάς της. Είχα την τύχη να είμαι φίλος και συνομιλητής της, κυρίως μέσω της γνωριμίας μου με τα παιδιά της. Και μπορώ να βεβαιώσω για την ευαισθησία και την τρυφερότητα με την οποία το μικρό της όνομα επένδυσε το βαρύ επώνυμό της».

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Έφυγε» από τη ζωή η γυναίκα που ταύτισε τη ζωή της με την φιλανθρωπία

H Yπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ανιψιά της Μαριάννας Βαρδινογιάννη (η μητέρα της Ελένη ήταν αδελφή του συζύγου της Μαριάννας, Βαρδή Βαρδινογιάννη) είχε έναν πιο προσωπικό τόνο στο δικό της αντίο: «Αγαπημένη μου θεία Μαριάννα, είναι στιγμές, που τα λόγια στερεύουν. Είναι φτωχά, λίγα, αδύναμα να περιγράψουν αισθήματα, μνήμες, αγάπη, θαυμασμό. Αν κάτι πάντα σε χαρακτήριζε, αυτό θα ήταν μια αγκαλιά. Αγκαλιά αγάπης και στοργής. Αγκαλιά φροντίδας και καλοσύνης. Χωρούσε τους πάντες. Την οικογένεια σου, τα παιδιά σου, όλα τα παιδιά που είχαν ανάγκη. Και αυτή η αγκαλιά προσέφερε ελπίδα, ανακούφιση, ζωή. Υπήρξες για εμένα σύμβολο, κίνητρο, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Ο θαυμασμός μου για το ήθος σου ήταν πάντοτε απεριόριστος. Η ανεκτίμητη προσφορά σου στην πατρίδα, το τεράστιο έργο ανθρωπιάς σου θα κρατά τη μνήμη σου ζωντανή για πάντα. Τη μνήμη μιας Μεγάλης Ελληνίδας. Σε αποχαιρετώ με αγάπη και σεβασμό».

https://www.instagram.com/p/CvF-sZ-NjFg/

Ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου ο οποίος είχε συνεργαστεί μαζί της σε αρκετές ενέργειες και πρωτοβουλίες του συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ, μίλησε για την τεράστια αγκαλιά της. Εκείνη που χώρεσε τον πόνο των παιδιών του συλλόγου, που έγιναν δικά της παιδιά: «Η καρδιά της ήταν πολύ μεγάλη! Χώρεσαν εκατοντάδες παιδικές ψυχούλες και οι οικογένειες τους, που βρήκαν σε αυτήν αγάπη και στήριξη. Την αποχαιρετούμε όλοι με μεγάλη συγκίνηση και με ευγνωμοσύνη για την τεράστια προσφορά της...» ανέφερε μεταξύ άλλων.

https://www.instagram.com/p/CvHDAV_sbIf/

Η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και γιατρός Νατάσα Παζαΐτη, μίλησε για την γλυκύτητα της γυναικείας της φύσης: «Αγαπημένη Μαριάννα, θα είσαι πάντα δίπλα μας να δίνεις απλόχερα Αγάπη, Φροντίδα, Ελπίδα. Θα είσαι πάντα εδώ να φωτίζεις το βλέμμα των αδύναμων παιδιών, των απελπισμένων γονιών που παλεύουν με την ασθένεια. Για μένα θα είσαι πάντα ζωντανή και αιώνια αγαπημένη. Θα μου λείψει όμως η γλύκα της φωνής σου, το καθαρό βλέμμα το πλατύ σου χαμόγελο».

https://www.instagram.com/p/CvG6TGtopse/

O τραγουδιστής Μιχάλης Χατζηγιάννης ανέφερε στο κείμενο της ανάρτησή του, την ανθρώπινη της διάσταση: «Κέρδισε την αγάπη και τον σεβασμό γιατί έβαζε σε προτεραιότητα το εσείς ξεπερνώντας χρόνια τώρα το εγώ! Διακριτική, χαμογελούσε κάθε φορά που βοηθούσε ακόμη κι ένα παιδί να κερδίσει τη μάχη. Η νίκη ήταν μεγάλη μου ψιθύριζε...».

https://www.instagram.com/p/CvF8PIntTSP/

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη επίσης σε πιο προσωπικό τόνο ανέφερε: «Μαριάννα μου που έκανες τα αδύνατα -δυνατά. Που έδινες Ελπίδα εκεί που όλα ήταν πολύ δύσκολα.
Που πάντα τα παιδάκια σε ζωγράφιζαν με δύο φτερά στη πλάτη. Πέταξες...».

https://www.instagram.com/p/CvF342ktuCg/

Συγκινημένος και ο Αντώνης Ρέμος για την μεγάλη απώλεια: «Αγαπημένη μας, μη φοβηθείς τίποτα εκεί που πας, θα συνοδεύουν την ψυχή σου εκατομμύρια ευχές».

remos.jpg

Αλλά και η σύζυγός του Υβόννη Μπόσνιακ με μία κοινή φωτογραφία μαζί της είπε το δικό της αντίο: «Η συγκίνησή μου είναι πολύ μεγάλη. Θέλω να πω τόσα πολλά, αλλά δεν βρίσκω τις λέξεις. Η καρδιά θλιμμένη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, πως έλαμπαν τα μάτια της, τη φορά που μου αφηγήθηκε πως ξεκίνησε το έργο της και αφιέρωσε όλη της τη ζωή στα παιδιά. Αγαπημένη μου, κυρία Μαριάννα μου, σε ευχαριστώ για όλα. Καλό ταξίδι».

ivonnini.jpg

Ο Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας συγκινημένος για την γνωριμία και τη συνεργασία τους στο σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ, έκανε αναφορά στη μεγάλη θλίψη του για την απώλειά της.

1690275986638-771764074-petrounias2.jpg

Η Ζέτα Μακρυπούλια στο ίδιο τόνο ανέφερε με συγκίνηση τα στοιχεία που την καταστούσαν μοναδική με την σπανιότητα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα της.

zeta-gia-vardinogianni.jpg

Και η Ρούλα Κορομηλά η οποία συνεργάστηκε μαζί της εδώ και δύο δεκαετίες με ένα λιτό μήνυμα αναφέρθηκε στις τόσες αναμνήσεις που είχε μαζί της.

koromilavardinogianni.jpg

Ειδική μνεία στο έργο της έκανε και ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, στην ανάρτησή του. Γράφοντας χαρακτηριστικά: «H αγάπη για την οικογένειά της, όλους όσοι είχαν ανάγκη και ειδικότερα για τα παιδιά όπως και η καθοριστική προσφορά της σε αυτά, μέσω του έργου που διετέλεσε ως Πρόεδρος του Συλλόγου φίλων παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως αυτός της Υγείας των παιδιών και ειδικότερα των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο, θα μείνει ανεξίτηλη στη συνείδηση όλων».

https://www.instagram.com/p/CvHRISBNmpR/