Τέλος η συνεργασία με τον ΟΗΕ για την Angelina Jolie – Η απογοήτευση που έφερε τη ρήξη

Μαρία Ροδίτη
Τέλος η συνεργασία με τον ΟΗΕ για την Angelina Jolie – Η απογοήτευση που έφερε τη ρήξη

Photo by Grant Pollard/Invision/AP, File

Η Angelina Jolie και η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες χωρίζουν τους δρόμους τους μετά από 21 χρόνια συνεργασίας.

Μετά από περισσότερες από 2 δεκαετίες, οι δρόμοι της Angelina Jolie και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες χωρίζουν. Σε κοινή δήλωση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή (16/12), η ηθοποιός και η υπηρεσία ανακοίνωσαν ότι η Jolie θέλει να ασχοληθεί «με ένα ευρύτερο σύνολο ανθρωπιστικών θεμάτων και ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Θα συνεχίσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου τα επόμενα χρόνια για να υποστηρίξω τους πρόσφυγες και άλλους εκτοπισμένους», φέρεται να είπε η Angelina Jolie στη δήλωση, προσθέτοντας ότι νιώθει ότι είναι καιρός «να εργαστεί διαφορετικά» υπηρετώντας απευθείας τους πρόσφυγες και τις τοπικές οργανώσεις.

H Jennifer Aniston αποφάσισε να κάνει μήνυση στον Brad Pitt και αυτό μας θυμίζει την Jolie

Πότε ξεκίνησε η ενασχόληση της Angelina Jolie με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες – Τι δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής

Η Jolie ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες το 2001 και διορίστηκε ειδική απεσταλμένη το 2012. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η ηθοποιός συμμετείχε όλα αυτά τα χρόνια σε περισσότερες από 60 αποστολές στις οποίες είδε με τα μάτια της ιστορίες ανθρώπων που υπέφεραν, αλλά και ιστορίες ελπίδας και ανθεκτικότητας. Και χάρη στη δημοφιλία της- μιας και είναι μια από τις πιο διάσημες ηθοποιούς του Hollywood- η Angelina κατάφερε να γνωστοποιήσει όλα τα προβλήματα και όσα βίωναν οι πρόσφυγες σε κάθε γωνιά της γης.

Angelina Jolie UNHCR

AP Photo/Bebeto Matthews, File

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

«Μετά από μια μακρά και επιτυχημένη περίοδο με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, εκτιμώ την επιθυμία της να αλλάξει τη δέσμευσή της και να υποστηρίξει την απόφασή της», φέρεται να είπε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi. «Ξέρω ότι οι υποθέσεις που αφορούν πρόσφυγες θα τη συγκινούν πάντα και είμαι βέβαιος ότι θα φέρει το ίδιο πάθος και την ίδια προσοχή σε ένα ευρύτερο ανθρωπιστικό χαρτοφυλάκιο», συνέχισε.

Η απογοήτευση της Angelina Jolie για τη σημερινή κατάσταση με τους πρόσφυγες

Σε άρθρο γνώμης, που δημοσιεύτηκε στον Guardian τον περασμένο μήνα, η Jolie αναφέρθηκε στην απογοήτευση για την έλλειψη παγκόσμιας προόδου στον τερματισμό της σεξουαλικής βίας σε συγκρούσεις. «Συναντιόμαστε και συζητάμε αυτές τις φρικαλεότητες και συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ να επαναληφθούν. Υποσχόμαστε να τραβήξουμε - και να κρατήσουμε - αυτή τη γραμμή. Αλλά όταν έρχεται η στιγμή να επιλέξουμε πώς να εφαρμόσουμε αυτές τις υποσχέσεις, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα ξανά και ξανά», έγραψε η 47χρονη star, καλώντας συγκεκριμένα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για «κατάχρηση του δικαιώματος αρνησικυρίας τους».

«Συγκριτικά με την περίοδο που άρχισα να συνεργάζομαι με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες πριν από 20 χρόνια, φαίνεται ότι οι κυβερνήσεις έχουν εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό τη διπλωματία... οι χώρες που έχουν τα λιγότερα κάνουν τα περισσότερα για να στηρίξουν τους πρόσφυγες», δήλωσε στο AP η Angelina Jolie.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες φιλοξενούν περισσότερο από το 80% των προσφύγων στον κόσμο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία ανακοίνωσε επίσης τον Μάιο ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια για πρώτη φορά. Μιλώντας στο AP τον Αύγουστο, ο Grandi επαίνεσε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά ικέτευσε τους παγκόσμιους ηγέτες να μην ξεχνούν τις άλλες ανθρωπιστικές κρίσεις για τις οποίες οι οργανισμοί συνέβαλαν στη συγκέντρωση χρημάτων. «Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι τείνει να περιθωριοποιεί όλες τις άλλες κρίσεις στις οποίες υποφέρουν οι άνθρωποι», είπε ο Grandi για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Britain Eternals UK Premiere

Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP

Invision

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν υπάρχει πρόθεση από τον ΟΗΕ να διοριστεί κανένας άλλος ως απεσταλμένος της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στη θέση της Angelina Jolie.