Τα «σκοτεινά» μυστικά της βασιλικής οικογένειας στοιχειώνουν τα μέλη της και μετά τον θάνατό τους

Τα «σκοτεινά» μυστικά της βασιλικής οικογένειας στοιχειώνουν τα μέλη της και μετά τον θάνατό τους

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος στο Royal Ascot το 2011

AP

Το μυστικό γράμμα της βασίλισσας Ελισάβετ και η διαθήκη του πρίγκιπα Φιλίππου που θα παραμείνει σφραγισμένη για τουλάχιστον 90 χρόνια.

Με τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, πληθώρα θεμάτων ήρθε στο προσκήνιο. Από την κατάσταση της υγείας της το τελευταίο διάστημα μέχρι αρκετά πίσω στο παρελθόν και στα νεότερα χρόνια της, κάθε τι σχετικό με τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου έγινε αντικείμενο συζήτησης.

Το μυστικό γράμμα της βασίλισσας Ελισάβετ Β'

Μέσα σε αυτά βρίσκεται και ένα «μυστικό γράμμα» της βασίλισσας που κείται κρυμμένο σε ένα θησαυροφυλάκιο στην Αυστραλία και το οποίο κανείς δεν μπορεί να ανοίξει για άλλα 63 χρόνια.

Το εν λόγω γράμμα γράφτηκε το 1986 από την ίδια τη Ελισάβετ Β’ κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψής της στο Σίδνεϊ, οπότε είναι κλεισμένο ήδη για 36 χρόνια στο Queen Victoria Building που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα προς τιμήν του Διαμαντένιου Ιωβηλαίου της βασίλισσας Βικτόρια.

Όσο για το περιεχόμενο του γράμματος, το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι μιλάει για τους πολίτες του Σίδνεϊ και ούτε το πολύ κοντινό προσωπικό της μονάρχη δεν ξέρει λεπτομέρειες πέρα από την οδηγία που αναγράφεται στο εξωτερικό σχετικά με το πότε πρέπει να ανοιχτεί.

«Χαιρετισμούς. Σε μία βολική ημέρα που θα επιλεγεί από εσάς μέσα στο έτος 2085 μ.Χ., παρακαλώ ανοίξτε τον φάκελο και μεταφέρετε στους πολίτες του Σίδνεϊ το μήνυμά μου για εκείνους», έγραψε εξωτερικά η βασίλισσα Ελισάβετ που συνολικά είχε επισκεφτεί 16 φορές την Αυστραλία απευθυνόμενη στον Δήμαρχο που θα έχει τότε η περιοχή.

Το garden house της βασίλισσας Ελισάβετ έγινε Airbnb και μπορείς να μείνεις κι εσύ (ρεαλιστικά)

Τι γίνεται με τη διαθήκη του πρίγκιπα Φιλίππου

Στις 9 Απριλίου του 2021, ο πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε από τη ζωή στην ηλικία των 99 ετών, όμως, αποφασίστηκε ότι η διαθήκη του δεν έπρεπε να ανοιχτεί ακόμη δημόσια. Λόγω «ιδιαίτερων» περιστάσεων, η διαθήκη θα παραμείνει σφραγισμένη για τουλάχιστον 90 χρόνια με την αιτιολογία της προστασίας της κληρονομιάς της μονάρχη.

Κανονικά, οι διαθήκες στην Αγγλία ανήκουν σε δημόσιο αρχείο, όμως, τον τελευταίο αιώνα, όταν πρόκειται για μέλη της βασιλικής οικογένειας, οι διαθήκες παραμένουν σφραγισμένες.

Η απόφαση για τη διαθήκη του πρίγκιπα Φιλίππου πάρθηκε μέσα σε δικαστήριο, εντός του οποίου απαγορεύτηκε η παρουσία των Media και έλεγε:

«Αυτή η ακρόαση συνέβη σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο για την ηγεμόνα και την οικογένειά της και αυτά τα συμφέροντα δε θα ήταν προστατευμένα αν είχαν αναφερθεί παρατεταμένες ακροάσεις στον Τύπο και όχι μία μεμονωμένη περίσταση κατά την οποία δημοσιεύθηκαν οι πλήρεις λόγοι για όλα όσα είχαν αποφασιστεί»

Britain Platinum Jubilee The Balcony

Λίγο μετά τον θάνατό του Φιλίππου, πάντως, η Sun ανέφερε πως ο πρίγκιπας, αν και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας λογικά το άφησε στη βασίλισσα, έδωσε κάτι και στους ανθρώπους που τον φρόντιζαν στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο γραμματέας του, Brigadier Archie Miller Bakewell, και οι βοηθοί του, William Henderson και Stephen Niedojadlo.