Η Μιμή Ντενίση στο Queen.gr: «Μου λείπει ένας έρωτας από τη ζωή μου»

Κατερίνα Μπούσιου
Η Μιμή Ντενίση στο Queen.gr: «Μου λείπει ένας έρωτας από τη ζωή μου»

Η Μιμή Ντενίση σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη για τη ζωή της, τον έρωτα, την τηλεόραση και το θεάτρο, αλλά και για τη σχέση της με τους δημοσιογράφους και το ατυχές περιστατικό στην πρεμιέρα της - Η «Σμύρνη μου αγαπημένη» η μεγαλύτερη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή των τελευταίων χρόνων, η οποία είναι και προσωπικό της όραμα εδώ και αρκετά χρόνια, κάνει πρεμιέρα στις 23 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα και από τις αρχές του χρόνου και διεθνώς. 

Χορτασμένη. Από επιτυχίες, δόξα, αγάπη, καταξίωση, έρωτες, αγάπη, ευτυχία. Γεμάτη από όνειρα. Και πάντα με έναν νέο στόχο που μοιάζει αρχικά ακατόρθωτος σε όλους, αλλά εκείνη με ένα αλλιώτικο πείσμα, βρίσκει τον τρόπο να τα καταφέρει.

Άθλο χαρακτηρίζει η Μιμή Ντενίση, τη νέα της ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» η οποία γυρίστηκε μέσα σε τρεις μήνες και χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να σχεδιαστεί στην λεπτομέρειά της και η οποία κάνει πρεμιέρα στις 23 Δεκεμβρίου. 'Αθλος όμως είναι και το να συνδυάζει τις πολλαπλές της επαγγελματικές ιδιότητες, ως συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, με εκείνες, της μαμάς, της αδελφής, της φίλης ακόμη και της νοικοκυράς. Η κυρία Μιμή Ντενίση κάνει στο Queen.gr μια ιδιαίτερη εξομολόγηση για τη τέχνη και τη ζωή της.

Λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. 'Ηταν προσχεδιασμένο να υπάρχει αυτή η παράλληλη ταύτιση;

Κινηματογραφικά έχουμε ως θέμα το πως έγινε η καταστροφή και θεατρικά το πως συνεχίστηκε μετά στην Ελλάδα η ζωή των προσφύγων. Είναι μια απίστευτη συγκυρία η οποία δεν ήταν ωστόσο προσχεδιασμένη, γιατί η ταινία ήταν να γυριστεί από πέρυσι, αλλά λόγω πανδημίας αναβλήθηκε. Δεν νομίζω να έχει συμβεί ποτέ κάτι αντίστοιχο, το οποίο να έχει ταύτιση με μια εθνική επέτειο. Όπως θα έχετε παρατηρήσει, στις μεγάλες επετείους που έχουν εθνικό χαρακτήρα κάνουμε πολύ λίγα πράγματα, αρκετά της τελευταίας στιγμής.



«'Εγραψα το σενάριο... 50 φορές!»

Είναι αλήθεια ότι οι συνάδελφοί σας στο θέατρο τα θεωρούν αυτά τα θέματα από λίγο ως πολύ ξεπερασμένα και τα αποφεύγουν;

Δεν τα αποφεύγουν, απλά δεν μπορούν εύκολα να τα κάνουν. Προϋποθέτουν ιστορικές ικανότητες και μια μεγάλη έρευνα. Είναι απαραίτητο επίσης να κάνεις μια στάση από την καριέρα σου για ένα διάστημα, για να γράψεις ένα τέτοιο έργο. Στην δική μου περίπτωση επειδή έχω σπουδάσει Ιστορία, ήταν διαφορετικά. Κάποια γεγονότα ήδη τα γνώριζα, άλλα όμως έπρεπε να τα ψάξω στην λεπτομέρεια τους. Το σενάριο το ξεκίνησα το 2017 και το έγραψα πάνω από 50 φορές. Το διόρθωνα και το ξαναδιόρθωνα μέχρι να πάρει την τελική του μορφή. Ακόμη και το διάστημα που είχα πάθει ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο στην Κύπρο και έμεινα εκτός για έξι μήνες, συνέχιζα να γράφω. Χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή για να μη γραφτεί κάτι υπερβολικό, ή λανθασμένο. Με τον τρόπο που γράφω, δίνω όλα τα στοιχεία, αλλά αφήνω τον θεατή να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, γιατί δεν μου αρέσει να είμαι δογματική.

Πιστεύετε πως μερικά πράγματα στη ζωή μας συμβαίνουν με ένα τρόπο που μοιάζει καρμικός;

Απολύτως. Η δική μου σχέση με τη Σμύρνη σίγουρα είναι καρμική.

denissi mpaltatzi

Παρόλο που δεν έχετε οικογενειακές ρίζες...

Δεν έχω, αλλά είναι πια στο DNA μου η Μικρασία. Είχα έναν παππού από τον οποίο έχω πάρει και το όνομά μου, ο οποίος ήταν βαθύς γνώστης της ιστορίας και είχε μάλιστα πολεμήσει στη μάχη του Σαγγάριου ποταμού. Παρόλο που ήμουν μικρή σε ηλικία, έχω στο μυαλό μου από εκείνον κάποιες διηγήσεις του, που αφορούσαν αυτή την εποχή.

Μοιάζετε ως ιδιοσυγκρασία με την Φιλιώ Μπαλτατζή;

Έχω πολλά κοινά στοιχεία με αυτή την ηρωίδα και προφανώς υποσυνείδητα έτσι έγραψα και το ρόλο. Είναι μια ήρεμη αλλά έντονη προσωπικότητα, είναι εκείνη που πάντα επιβιώνει αλλά καταφέρνει να σώσει και τους άλλους γύρω της. Δεν είναι φωνακλού και νευρικιά, όπως δεν είμαι και εγώ. Είναι υπερπροστατευτική με όλους αλλά και με τον άντρα της και αυτά είναι επίσης στοιχεία που τα έχω και εγώ. Το τελευταίο διάστημα πήγαινα στο στούντιο όπου γίνονταν το μοντάζ της ταινίας έβλεπα τον εαυτό μου να παίζει τη Φιλιώ από το 1916 μέχρι το 1922, μετά πήγαινα στην πρόβα στο θέατρο και έπαιζα τη Φιλιώ από το 1923 μέχρι το 1940 και σκέφτηκα κάποια στιγμή, πως στη διάρκεια της μέρας δεν έχω πει ούτε μια ατάκα που είναι δικιά μου! (γέλια). Η Κατερίνα Γερονικολού, που τα τελευταία χρόνια παίζει εκείνη συνέχεια τη Ζαχαρούλα και εγώ τη Φιλιώ, μου έλεγε προχθές: «Εμείς να δεις που με αυτούς τους ρόλους θα γεράσουμε». (γέλια)

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στα γυρίσματα;

'Ολες οι σκηνές της καταστροφής, ήταν πάρα πολύ δύσκολες τεχνικά και υποκριτικά. Θεωρώ πως ήταν άθλος που γυρίσαμε την ταινία μέσα σε 3 μήνες. Υπήρχαν μέρες που κάναμε συνεχόμενα γύρισμα για 14 ώρες.

smirni movie1

«'Ηταν παράλογη και προσβλητική η ερώτηση για το αν η κόρη μου ήταν παραγωγός της ταινίας»

Υπήρχαν στιγμές που σας έκαναν να γελάσετε, για να σπάει λίγο η κούραση και το άγχος;

Οι περισσότερες σκηνές με τους κομπάρσους που ήταν κάτοικοι των νησιών και αρκετοί από αυτούς και Μικρασιάτες, είχαν πολύ πλάκα. Είχαν έρθει με όλη την καλή διάθεση αλλά δεν ήταν συνηθισμένοι να φορούν μάλλινα ρούχα και να είναι μέσα στην ζέστη με 40 βαθμούς. Μου έλεγαν στο αυτί, ενώ κάναμε το γύρισμα: «Κυρία Μιμή θα κρατήσει πολύ αυτό; Δεν αντέχουμε άλλο. Να βγάλω το παλτό;». Φορούσα και εγώ μάλλινη φούστα, μάλλινο παλτό και μια γούνα από πάνω μέσα στη ζέστη και έλεγα από μέσα μου: «'Η θα τα πεις, έστω και δύο φορές ή δεν θα τα βγάλεις πέρα». Πέρα από τις δυσκολίες, νιώσαμε όμως μεγάλη συγκίνηση όταν κάναμε το τελευταίο γύρισμα.


https://www.instagram.com/p/CSfGT_nIeSt/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που σας γνωρίζω, σας είδα να ενοχλείστε με τους δημοσιογράφους στις δηλώσεις που κάνετε στην πρεμιέρα της παράστασής σας. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί δεν το συνηθίζετε...

Καταρχάς ήταν η μέρα της πρεμιέρας μας, μετά από 2 χρόνια που ήταν κλειστά τα θέατρα και σε ένα πολύ δύσκολο ρόλο και έργο. Από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με παρακάλεσαν να κάνω δηλώσεις στους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών καναλιών πριν την παράσταση για να μην ταλαιπωρηθούν, παρόλο που δεν το συνηθίζω, γιατί εκείνη τη στιγμή θέλω να συγκεντρωθώ. Κάποιοι όμως δεν το σεβάστηκαν. Αντί να με ρωτούν για την παράσταση, άρχισαν να με ρωτούν για διάφορα άλλα θέματα. Πας σε ένα τέτοιο θέατρο και σε μια τέτοια παράσταση και το μόνο που ρωτάς είναι κουτσομπολιά για την τηλεόραση; Με ρωτούν στη συνέχεια αν η κόρη μου η Μαριτίνα είναι παραγωγός της ταινίας. Πέρα από το παράλογο της ερώτησης, είναι προσβλητική η ερώτηση, για την εταιρεία παραγωγής μας, την Tanweer Productions η οποία τα έχει δώσει όλα για αυτή την ταινία. Δεν μπορεί να λέγεσαι δημοσιογράφος και να μην έχεις μελετήσει, πριν ρωτήσεις. Ευχαρίστως θα τους απαντούσα αν απλά με ρωτούσαν τι δουλειά έκανε στην ταινία η κόρη μου. Άλλωστε είμαι 40 χρόνια στο θέατρο και πάντα είμαι ευγενική με όλους τους δημοσιογράφους.

denissi spiti

Θα προβληθεί η ταινία στο εξωτερικό; Θα σας φαινόταν ουτοπικό αν έφτανε ακόμη και για υποψηφιότητα ξενόγλωσσης ταινίας στα Όσκαρ;

Ευελπιστώ πως ναι, θα ταξιδέψει στο εξωτερικό. Και γιατί να μην είναι υποψήφια; Και άλλες ελληνικές ταινίες όπως για παράδειγμα του Βασίλη Γεωργιάδη με τον οποίο είχα συνεργαστεί, έχουν υπάρξει υποψήφιες. (σ.σ. «Κόκκινα φανάρια», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο»).

Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχατε κάποια ενδιαφέρουσα πρόταση που να σας έκανε να επιστρέψετε στην τηλεόραση;

Με έχουν συνδέσει με τις ακριβές παραγωγές στο θέατρο και λίγο τους φοβίζω. Εν μέρει είναι αλήθεια αυτό. Θα ήθελα να γυρίσω στην τηλεόραση, αλλά θέλω να είμαι μια πολύ καλή παραγωγή στο σύνολό της, όχι μόνο σε ότι με αφορά. Πάντως με την Tanweer συζητάμε για να γίνει το δεύτερο μέρος της ταινίας, τηλεοπτική σειρά.


https://www.instagram.com/p/CJCFi9blRMo/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Λένε πολύ συχνά για εσάς ότι εκτός από την καταξίωση, δίνετε την εντύπωση μιας χορτασμένης από τη ζωή, γυναίκας, η οποία δεν έχει απωθημένα. Στην ιδιωτική σας ζωή, όταν είστε μόνη στο σπίτι κουβαλάτε και εσείς τα άγχη και τις ανασφάλειές σας;

Είμαι το ίδιο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να κρύβουμε τα συναισθήματά μας. Δεν είμαι γενικά αγχώδης άνθρωπος. Απλά κάνω ταυτόχρονα πάρα πολλά πράγματα μαζί. Έχω πολλούς ρόλους, ως μαμά, ως αδελφή και με τις υποχρεώσεις για το νοικοκυριού του σπιτιού αλλά και στο θέατρο.

«Ο έρωτας δεν είναι παράσταση για να τον σκηνοθετήσω. Αν μπορούσα θα το είχα κάνει προ πολλού!»

Θα μαγειρέψετε εσείς για το τραπέζι των Χριστουγέννων;

Φυσικά, την συνταγή της γαλοπούλας της μαμάς μου. Όταν έφυγε από τη ζωή η μητέρα μου κράτησα το βιβλιαράκι με τις συνταγές της. Ήταν κάτι παραπάνω από σεφ η μαμά μου, μαγείρευε υπέροχα.

Έχετε πολλούς καλούς φίλους, άνθρωποι που σας αγαπούν βαθιά και πραγματικά. Δεν σας λείπει ωστόσο ένας σύντροφος, ένας άντρας στο πλευρό σας;

Λείπει ένας σημαντικός έρωτας. Αλλά ο έρωτας δεν είναι παράσταση για να τον σκηνοθετήσω. Αν μπορούσα να το κάνω θα το είχα κάνει προ πολλού!

denissi mama

Σας συμβουλεύεται η κόρη σας για τα προσωπικά της; Είστε αντικειμενική στην κρίση σας;

Είμαι αντικειμενική και υποχωρητική μερικές φορές, γιατί το ξέρω και από τη δική μου τη ζωή. Μπορεί να διαφωνώ για μια σχέση της ή για κάτι που θέλει να κάνει, αλλά εκείνη την εποχή σημαίνει πως το έχει ανάγκη. Γιατί και εγώ τα έχω κάνει. Πρέπει να ζει όπως αισθάνεται. Τα πιο πολλά μου όμως μου τα λέει, ζητάει συχνά τη γνώμη μου.

* Η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση, η μεγαλύτερη θεατρική επιτυχία της τελευταίας δεκαετίας. Το σενάριο της ταινίας έγραψε η Μιμή Ντενίση μαζί με τον Martin Sherman ενώ τη σκηνοθεσία έκανε ο Γρηγόρης Καραντινάκης. Τα γυρίσματα έγιναν στη Χίο, τη Λέσβο αλλά και στην Αθήνα στο Φάληρο όπου και κατασκευάστηκε η προκυμαία της Σμύρνης για να κινηματογραφηθεί η βραδιά της καταστροφής. 1200 κοστούμια δημιουργήθηκαν εξαρχής από την βραβευμένη ενδυματολόγο Φωτεινή Δήμου, ενώ στην ταινία συμμετέχουν κορυφαίοι έλληνες και ξένοι ηθοποιοί όπως:Λεωνίδας Κακούρης, Burak Hakki, Κρατερός Κατσούλης, Ταμίλλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Ντίνα Μιχαηλίδου, Αναστασία Παντούση, Ozdemir Ciftcioglu, Νέδη Αντωνιάδη, Γιάννης Εγγλέζος, Έφη Γούση, Nathan Thomas, Χρήστος Στέργιογλου, Θοδωρής Κατσαφάδος, Daniel Crossley, Dunkan Skinner, Δάφνη Αλεξάντερ, Μιχάλης Μητρούσης, Nαταλία Δραγούμη, Μανώλης Γεραπετρίτης, Ανδρέας Νάτσιος, Ian Roberson, Joanna Kalafatis και ο Γιάννης Βογιατζής.

Photo credits: NDP photo agency/Instagram @mimi_denissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα γυρίσματα της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» - Το αποκαλυπτικό trailer με τη Μιμή Ντενίση

Η Μιμή Ντενίση αποκάλυψε τα απρόοπτα όταν ήταν η πρώτη παρουσιάστρια πρωινού στην τηλεόραση (video)

Μιμή Ντενίση: Θα φτάσει η νέα της ταινία μέχρι τα βραβεία Oscar; Σου έχουμε όλες τις λεπτομέρειες