Η Μόνικα έγραψε τη μουσική της ταινίας The Lost Daughter και κάπως έτσι έφτασε στα Όσκαρ

Κατερίνα Μπούσιου
Η Μόνικα έγραψε τη μουσική της ταινίας The Lost Daughter και κάπως έτσι έφτασε στα Όσκαρ

Η φιλία με τον Ed Harris, τα βράδια με την Οlivia Colman, τα τραγούδια που έγραψε και η μοναδική εμπειρία των γυρισμάτων στις Σπέτσες. Η Μόνικα ή Monika μιλά στο Queen.gr ενθουσιασμένη για αυτή την μεγάλη τιμή. 

Η «Στάλα», ένα τραγούδι το οποίο κυκλοφόρησε το 2021 και μας ταξίδεψε μουσικά, ήταν και η πρώτη επιλογή από τη σκηνοθέτη Maggie Gyllenhaal για να γίνει το βασικό μουσικό θέμα της ταινίας «The lost Daughter». Μετά όμως αυτό, η δημιουργική φαντασία της συνθέτη και ερμηνεύτριας Μόνικας Χριστοδούλου, έπρεπε να δημιουργήσει και άλλα τραγούδια, να «πετάξει» ψηλά, να ονειρευτεί, να εμπνευστεί, για να παντρέψει τις σκηνές της ταινίας, το ύφος και το βαθύτερο νόημα των ρόλων, με την ψυχή των ηθοποιών. Όλα αυτά με χαρακτήρα ελληνικό. Άλλωστε στις Σπέτσες, το νησί που ζεί σχεδόν μόνιμα με τον σύζυγο της Σταύρο Ξενίδη και την 4χρονη κόρη τους, γυρίστηκε η ταινία που είναι υποψήφια για 3 βραβεία Όσκαρ.



Είναι ακόμη μαγεμένη, με όσα έζησε backstage. Έζησε από κοντά όλον τον δημιουργικό παλμό της ταινίας, δίπλα σε παλιούς της γνώριμους από την εποχή που ζούσε στο Los Angeles, όπως ο ηθοποιός Ed Harris, παρατηρώντας μάλιστα και όλη αυτή την μεγάλη προσπάθεια στα πολύωρα γυρίσματα, για να κρατηθεί η μαγεία του ενός λεπτού, μίας και μόνο σκηνής. Από τον τρόπο που μιλά στο Queen.gr θα νιώσετε τον ενθουσιασμό της. Και φυσικά τη βραδιά της 93ης απονομής των βραβείων, θα νιώθει χαρούμενη που οι μελωδίες της ταξιδεύουν στον κόσμο ή καλύτερα που ταξιδεύουν τον κόσμο. Αλλά έχει ενδιαφέρον όταν μας λέει και τα δικά της αγαπημένα soundracks από ταινίες που αγάπησε ως σινεφίλ. Και εκεί υπάρχουν και all time classic τραγούδια από την «Μελωδία της ευτυχίας» και τη μαγική φωνή της Julie Andrews.



https://www.instagram.com/p/CGkxuVRqU1w/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading




Είναι η πρώτη φορά που συνθέτεις μουσική για τον κινηματογράφο. Πόσο διαφορετική είναι καλλιτεχνικά αυτή η εμπειρία και τι είναι αυτό που σε δυσκόλεψε;

Όντως, είναι η πρώτη φορά που δούλεψα για τον κινηματογράφο αλλά η εμπειρία μου γράφοντας μουσική για θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα, με βοήθησε πολύ. Το πιο βασικό σε τέτοιου είδους συνεργασίες είναι να καταλάβω το όραμα του σκηνοθέτη κι έπειτα να αποδώσω όσο καλύτερα γίνεται αυτό που μου ζητάει. Δεν γνώριζα πολλά για την ταινία, ούτε καν για τις ίδιες τις σκηνές για τις οποίες έγραψα μουσική, αλλά δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα γιατί οι δραματουργικές οδηγίες της σκηνοθέτριας ήταν πολύ σαφείς. Κάποιες φορές έπρεπε να δημιουργήσουμε αντίθεση με το βαρύ κλίμα μιας σκηνής κι εμένα για παράδειγμα η δουλειά μου ήταν να γράψω ελληνική ντίσκο μουσική 90’s! Ανταλλάσσαμε πολλές ιδέες μεταξύ μας ακόμη και για τον τρόπο που τραγουδούσα, πολλές φορές η Maggie μου ζητούσε να εκφράσω πόνο ή χαρά, λύτρωση. Μετέφραζα τους στίχους σε κάθε τραγούδι, δοκιμάζαμε μουσικά όργανα που θα θέλαμε να ακούγονται και γενικά δουλεύαμε τη κάθε λεπτομέρεια. Είχε πολύ ενδιαφέρον και η συνεργασία έτρεχε πολύ ευχάριστα. Ήταν συναρπαστικό.



Τα γυρίσματα έγιναν κυρίως στις Σπέτσες όπου ζεις πια σχεδόν μόνιμα. Είχες προσωπική επαφή με τους ηθοποιούς; Και πόσο ενδιαφέρουσα ήταν αυτή η επαφή σου μαζί τους;

Λόγω οικογενειακής σχέσης μαζί τους πήγαμε για φαγητό με τον Ed Harris και τη γυναίκα του ανάμεσα στα γυρίσματα. Ο Ed μας έλεγε πόσο ωραία ομάδα έχει η ταινία, κυρίαρχη από γυναίκες! Μου έκανε εντύπωση ένα απόγευμα που βρεθήκαμε, το πόσο αγχωμένος ήταν για τα γυρίσματα της επόμενης μέρας. Μας είπε ότι είχε μια πολύ δύσκολη σκηνή η οποία βασίζεται πολύ στα μάτια, στην ενέργεια και ήθελε τρομερή αυτοσυγκέντρωση. Ήταν η σκηνή όπου ο Ed παρατηρεί την κούκλα της «χαμένης κόρης» (σ.σ η ελληνική απόδοση του τίτλου της ταινίας «The lost daughter») στο σπίτι της Olivia Colman κι έτσι αποκαλύπτεται το μυστικό της. Μας είπε πως σε μια τέτοιου είδους ταινία, μια μέρα γυρισμάτων, επιτυχημένη μέρα γυρισμάτων, ισοδυναμεί με 4 λεπτά ταινίας. Μου φάνηκε απίστευτο.



Το διηγείσαι σα μαγεμένη από όσα έζησες. Φαντάζομαι θα είχες ανάλογη εμπειρία συνάντησης και με την πρωταγωνίστρια και βραβευμένη ήδη με Όσκαρ, Olivia Colman.

Ναι, γιατί ήμασταν στα γυρίσματα της σκηνής όπου η Olivia Colman τρακάρει και βγαίνει από το αυτοκίνητο. Ήταν 2 το πρωί και πρέπει να γύρισαν αυτή τη σκηνή 30 φορές. Σε κάποιο take είδαμε μέσα από το μόνιτορ ένα απίστευτο βλέμμα της Colman, μαγνητικό και η Maggie φώναξε cut. Είχαν επιτέλους αυτό που ήθελαν. Ακόμη κι εμείς οι άσχετοι το νιώσαμε επί τόπου. Στο Λονδίνο, στο πάρτι μετά την πρεμιέρα της ταινίας, η Maggie και η Colman, μου έλεγαν ξανά και ξανά πόσο ξεχωριστή ήταν η εμπειρία τους στο νησί, πόσο όμορφα και διαφορετικά από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο και πως σκοπεύουν να έρχονται συχνά στο μέλλον. Η αλήθεια είναι ότι οι Σπέτσες έχουν κάτι μοναδικό να σου προσφέρουν, είναι ένας παράδεισος κι αν έχεις όρεξη για εξερευνήσεις κάθε μέρα σου αποκαλύπτει κι έναν καινούργιο θησαυρό.


https://www.instagram.com/p/CV3k7FaLl3b/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Πες μου το δικό σου αγαπημένο μουσικό θέμα από κάποια άλλη ταινία στο παρελθόν. Αυτό που σε ταξίδεψε και σε μάγεψε…

Ω, είναι τόσα πολλά. Είναι το «Ice Dance» του Danny Elfman στο «Scissorshands», «The Ecstasy of Gold» του Ennio Morricone, το θέμα του «Jurassic Park» από John Williams, μέχρι «Let’s go fly a kite» από Marry Poppins, «A whole new world» από Aladdin. Ας πούμε όμως πως αυτό το καιρό, ίσως κι επειδή το χρειαζόμαστε, θα ξεχωρίσω το «My favorited things» από τη Μελωδία της Ευτυχίας.



Την βραδιά της απονομής των 'Όσκαρ θα έχεις τη λαχτάρα η ταινία, της οποίας είσαι ένα σημαντικό κομμάτι της, να πάρει ένα από τα 3 βραβεία στα οποία είναι υποψήφια;

Ναι, φυσικά θα παρακολουθήσω την απονομή. Όταν ζούσα στο Los Angeles, τέτοιες μέρες δεν σταματούσαν τα ελικόπτερα να πετούν από πάνω μας, υπήρχε στη πόλη μια ένταση κι εμείς θέλαμε απλώς την ησυχία μας. Αλλά τώρα είμαι πολύ ενθουσιασμένη που έστω κι από μακριά θα δω τους φίλους μου, σε μια ταινία για την οποία δουλέψαμε όλοι πολύ σκληρά. Είμαι πολύ περήφανη για όλους, αλλά ιδιαίτερα για την Maggie που κατάφερε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες να δημιουργήσει έναν τόσο υπέροχο κόσμο, μας αγκάλιασε και προσέφερε σε όλους εμάς τους συνεργάτες μια καταπληκτική εμπειρία. Τους εύχομαι καλή επιτυχία αν και ξέρω πως η επιτυχία είναι ήδη το πανέμορφο ταξίδι που μας χάρισε η... «Χαμένη Κόρη».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Νίκος Πουρσανίδης έχει κάθε λόγο να είναι περήφανος που συμμετέχει σε ταινία υποψήφια για 3 Όσκαρ

Νίκος Καλαϊτζίδης: Ο μοναδικός Έλληνας υποψήφιος στα Όσκαρ έφτιαξε έναν εντυπωσιακό fiction κόσμο

Oscars: Οι καλύτερες εμφανίσεις όλων των εποχών που έκαναν statement στο red carpet του θεσμού