4 λάθη που πρέπει να αποφύγεις, όταν θες να ζητήσεις αύξηση

Νάνσυ Μητσοστέργιου
4 λάθη που πρέπει να αποφύγεις, όταν θες να ζητήσεις αύξηση

Ένα δύσκολο θέμα

Η αγορά εργασίας εν έτη 2018 είναι κάτι αρκετά δύσκολο, οπότε εάν βρίσκεσαι ήδη σε μία δουλειά, τότε είσαι ένα από αυτά τα τυχερά άτομα. Μπορεί να μην είναι αυτό ακριβώς που ήθελες να κάνεις στη ζωή σου, ωστόσο σκέψου πως όλοι από κάπου ξεκίνησαν, μέχρι να αποκτήσουν τη θέση των ονείρων τους.

Εάν λοιπόν έχεις περάσει από αυτό το στάδιο και βρίσκεσαι ήδη κάπου, σίγουρα έχεις άλλα πράγματα που σε απασχολούν σχετικά με την δουλειά σου. Κι ένα πολύ σημαντικό –ίσως το πιο σημαντικό ανάλογα τη φάση που βρίσκεσαι- θέμα είναι σίγουρα ο μισθός. Είναι ένα αρκετά δύσκολο και ευαίσθητο θέμα, το οποίο αν «αγγίξεις» πρέπει να το κάνεις με απόλυτη προσοχή.

Γι’ αυτό λοιπόν παρακάτω σου έχουμε τα 4 πολύ σημαντικά λάθη που πρέπει να αποφύγεις εάν είσαι στη φάση που θες να ζητήσεις αύξηση.

«Δεν έχω πάρει αύξηση για μεγάλο χρονικό διάστημα»

Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να ξεκινήσεις τη συζήτηση με αυτό το σχόλιο, ακόμη και αν αληθεύει. Συνήθως όλες οι εταιρείες ακολουθούν την πολιτική που κάθε χρόνο γίνεται κάποια αύξηση. Εάν δεν ανήκεις στην συγκεκριμένη κατηγορία, καλύτερα να μην αναφερθείς σε αυτό. Επικεντρώσου, στις αξίες και στη βοήθεια αυτήν που προσφέρεις και όχι στην αδικία που έχεις βιώσει.

«Γνωρίζω πως οι συνεργάτες μου παίρνουν περισσότερα χρήματα από εμένα και αυτό είναι άδικο»

Είναι σημαντικό να μιλήσεις εάν ανακαλύψεις πως παρά τη δουλειά που βγάζεις είσαι η πιο χαμηλόμισθη, αλλά διάλεξε προσεκτικά τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις. Ίσος μισθός για ίση εργασία είναι κάτι που θεωρείται δεδομένο, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να το αλλάξουν αυτό. Προϋπηρεσία, τοποθεσία της δουλειάς, εάν είσαι εσωτερικός ή εξωτερικός συνεργάτης, είναι μερικά από αυτά που μπορούν να επηρεάσουν τον μισθό σου. Άλλωστε ποιος σου είπε πως η ζωή είναι δίκαιη;

Πετυχαίνεις το αφεντικό σου σε ακατάλληλη στιγμή

Λάθος νούμερο 3. Ποτέ δεν πας να ξεκινήσεις θέμα που αφορά το οικονομικό, όταν βλέπεις πως το αφεντικό σου (ή ο προϊστάμενος σου) πνίγεται στη δουλειά. Είναι σίγουρα η πιο ακατάλληλη στιγμή να του κάνεις θέμα για αύξηση μια τέτοια χρονική στιγμή. Προτίμησε να το οργανώσεις λίγο καλύτερα πριν και να του ζητήσεις να μιλήσετε μια μέρα που δεν θα έχει πολλή δουλειά και δεν θα πνίγεται σε απανωτά meeting. Το παν είναι να υπάρχει σωστό timing.

«Πρόκειται να αγοράσω καινούργιο σπίτι (ή να μετακομίσεις) και πραγματικά χρειάζομαι την αύξηση»

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως ο μισθός επηρεάζει την προσωπική μας ζωή, ωστόσο αυτό δεν είναι ένας σημαντικός και ουσιαστικός λόγος για να ζητήσεις αύξηση. Μπορεί για σένα αυτό να είναι κάτι πολύ σημαντικό, ωστόσο στο αφεντικό σου δεν θα φανεί τόσο σπουδαίο το γεγονός πως θέλεις να αλλάξεις σπίτι και γι’ αυτό χρειάζεσαι αύξηση. Οπότε καλύτερα αυτήν την πληροφορία να την κρατήσεις για τον εαυτό σου.

Διάβασε και αυτό: 3 ψέματα που πρέπει να αποφύγεις οπωσδήποτε, στη συνέντευξη για δουλειά