4 tips που θα σε βοηθήσουν να πάρεις τη θέση σε μια virtual συνέντευξη

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
4 tips που θα σε βοηθήσουν να πάρεις τη θέση σε μια virtual συνέντευξη

Για να μην ανησυχήσεις ξανά για τις τεχνικές δυσλειτουργίες που μπορούν να σου χαλάσουν μια συνέντευξη εξ αποστάσεως. 

Οι συνεντεύξεις για δουλειά δημιουργούν πάντα νευρικότητα σε όλους. Είτε γίνεται δια ζώσης είτε μέσω virtual συνάντησης, πάντα μας κάνουν να νιώθουμε αγχωμένες για την έκβασή τους.

Κι επειδή σε μια συνέντευξη για δουλειά που γίνεται από κοντά, τα πράγματα που πρέπει να προσέξεις είναι συγκεκριμένα (το ντύσιμό σου, τη στάση του σώματος που θα κρατήσεις, όλα όσα θα πεις αλλά και το πόσο επικοινωνιακή χρειάζεται να είσαι), με μια συνέντευξη που γίνεται μέσω διαδικτύου τα πράγματα διαφέρουν.

Ψάχνεις δουλειά; 7 tips για να σε καλέσουν αμέσως για συνέντευξη

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε πια. Η τηλεργασία έχει μπει για τα καλά μέσα στη ζωή μας και η εξ αποστάσεως επαφές είναι ένα συχνό φαινόμενο πια. Δεν είναι περίεργο που μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι 8 στους 10 αιτούντες εργασία δήλωσαν ότι οι συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου είναι εξίσου αγχωτικές ή ακόμη πιο αγχωτικές από εκείνες που γίνονται face to face.

Αν ανησυχείς για τεχνικές δυσλειτουργίες μιας virtual συνέντευξης για δουλειά, εδώ σου έχω 4 tips που «ορκίζονται» στην απόλυτη επιτυχία.

1. Θυμήσου ότι όλες οι παραδοσιακές συμβουλές για μια επαγγελματική συνέντευξη... εξακολουθούν να ισχύουν

Οι εικονικές συνεντεύξεις έχουν διαφορετική μορφή, αλλά τα δεδομένα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σχεδόν όλοι οι ειδικοί ανέφεραν ότι οι τυπικές βέλτιστες πρακτικές συνέντευξης θα πρέπει να εξακολουθούν να αποτελούν υψηλή προτεραιότητα.

Αυτό είναι το ιδανικό business dress code για να αφήσεις τις καλύτερες εντυπώσεις

2. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες

Κάθε εταιρεία χρησιμοποιεί κάτι διαφορετικό για τις virtual συνεντεύξεις της. Ορισμένοι χρησιμοποιούν το Zoom, άλλοι χρησιμοποιούν το Google Meet, άλλοι το Teams. Γι' αυτό να διαβάσεις προσεκτικά τις οδηγίες της συνέντευξης, ώστε να γνωρίζεις ακριβώς την πλατφόρμα στην οποία πρέπει να συνδεθείς.

3. Έλεγξε τη σύνδεσή σου

Τα «εμπόδια της τεχνολογίας» μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στην καλή έκβαση της συνέντευξής σου οπότε είναι καλό να ελέγξεις ξανά όλο τον εξοπλισμό σου. Λειτουργεί η κάμερα σου; Τι γίνεται με το μικρόφωνο; Μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση στην πλατφόρμα; Είναι σταθερή η σύνδεση του Wi-Fi; Ένα από αυτά να μη λειτουργήσει σωστά, θα έχει αντίκτυπο στη συνέντευξή σου.



4. Βρες έναν ήσυχο χώρο χωρίς περισπασμούς

Το να κάνεις τη συνέντευξή στο τραπέζι της κουζίνας ενώ το παιδί σου μιλάει ή φωνάζει, δεν είναι και η καλύτερη ιδέα. Ακόμη κι αν μένεις μόνη με τον σκύλο σου, πρέπει να εξασφαλίσεις ότι όση ώρα κρατά η συνομιλία σου δεν θα σε αποσπάσει κανείς. Δεν είπαμε να κλειστείς στο μπάνιο αλλά ακόμη και μια μικρή όμορφη γωνιά του σπιτιού σου μπορεί να αποτελέσει το μυστικό για την επιθυμητή έκβαση της συνομιλίας σας. Κλείσε τα παράθυρα, την τηλεόραση, το κινητό και το ραδιόφωνο και κάνε focus στην επικοινωνία σου.