Όχι ένα αλλά 3 ανάλαφρα κέικ για να γίνουν πιο γλυκιές οι ανοιξιάτικες ημέρες

Τσακιρίδου Χριστίνα
Όχι ένα αλλά 3 ανάλαφρα κέικ για να γίνουν πιο γλυκιές οι ανοιξιάτικες ημέρες

Οι πιο εύκολες και νόστιμες συνταγές που αξίζει να δοκιμάσεις.

Η άνοιξη είναι εδώ και αυτό συνεπάγεται με περισσότερες ηλιόλουστες μέρες στη φύση, πασχαλινές δραστηριότητες και δοκιμή συνταγών για το γιορτινό τραπέζι. Κακά τα ψέματα, τα γλυκά αποτελούν αγαπημένο διατροφικό πειρασμό και καμία από εμάς δεν θα έλεγε όχι σε μια λαχταριστή φέτα κέικ.

Υπάρχουν πολλά, διαφορετικά κέικ ωστόσο σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σου 3 δοκιμασμένες, λαχταριστές συνταγές για ελαφριά κέικ που θα απογειώσουν τον ουρανίσκο σου. Θα τα φτιάξεις εύκολα, σε λίγα μόλις λεπτά, με υλικά που έχεις στην κουζίνα σου. Μην χάνεις λοιπόν άλλο χρόνο, φόρεσε ποδιά και ετοιμάσου να καταπλήξεις τους πάντες με τις μαγειρικές σου ικανότητες.

Το πιο νόστιμο κέικ λεμονιού που μπορείς να φτιάξεις μέσα σε 5 λεπτά

3 κέικ που αξίζει να φτιάξεις αυτή την άνοιξη

via GIPHY

1) Κέικ καρότου

Υλικά: 300 γρ. πουρέ καρότου, κτψ
3 αβγά
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/3 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
1/3 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
1 κ.γ. γλυκάνισο
1/3 κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
200 γρ. σπορέλαιο
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
100 γρ. καρύδια
Για το σερβίρισμα
50 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. Τοποθετούμε μία κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε τον πουρέ καρότο. Αφήνουμε μέχρι να λιώσει. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, όλα τα μπαχαρικά, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τον πουρέ καρότο, το σπορέλαιο, το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, τα καρύδια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με μία μαρίζ. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μία λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα με τρύπα 25 εκ. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη.

2) Κέικ λεμονιού

keiklemoni

@mycountrytable

Υλικά: 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου και έξτρα για την φόρμα
6 αβγά, μεσαία, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα λεμονιού, από 4 λεμόνια
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Για το γλάσο
300 γρ. ζάχαρη άχνη
χυμό λεμονιού, από 1-2 λεμόνια
Για το σερβίρισμα
ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα για να προσθέσουμε το επόμενο. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και βάζουμε το γιαούρτι, αλάτι, το ξύσμα από τα λεμόνια και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά. Μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 26 εκ. με τρύπα και ψήνουμε 40 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για το γλάσο
Σε ένα μπολ βάζουμε την άχνη προσθέτουμε σε μικρές δόσεις τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε. Το πόσο χυμό λεμονιού θα χρειαστούμε εξαρτάται από το πόσο ζουμερά είναι τα λεμόνια μας. Προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό στην άχνη γιατί αν βάλουμε 2 σταγόνες παραπάνω από τον χυμό μπορεί να χαλάσουν τη σύσταση του γλάσου. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του κέικ και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να σταθεροποιηθεί το γλάσο και σερβίρουμε.

3) Κέικ με σοκολάτα

Yλικά: 5 κοφτές κουταλιές κρύο βούτυρο ή μαργαρίνη
1 φλ. ζάχαρη
2 αυγά
1 ½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/3 φλ. κακάο ή drinking chocolate
½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 φλ. γάλα χαμηλών λιπαρών (όχι άπαχο)
ζάχαρη άχνη ή κακάο για πασπάλισμα

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και αλείφετε με λίγο βούτυρο (ή ραντίζετε με μαγειρικό λάδι-σπρέι) μια φόρμα με τρύπα στο κέντρο διαμέτρου 22 εκ. περίπου. Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να γίνει σαν κρέμα και προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το κακάο, τη μαγειρική σόδα και τέλος το γάλα.

Δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και χτυπάμε το μείγμα για 2-3 ακόμη λεπτά, μέχρι να γίνει μια λεία, πηχτή κρέμα. Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στο φούρνο για 45 περίπου λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο και το κρυώνουμε για 5-10 λεπτά στη φόρμα πριν το αναποδογυρίσουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς. Καλή απόλαυση!

Πηγή κεντρικής: pexels.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αν σου αρέσουν οι χουρμάδες, υπάρχει μια συνταγή για σνακ με 3 υλικά χωρίς ζάχαρη

Θέλεις κάτι γλυκό και ταυτόχρονα υγιεινό; Δοκίμασε αυτές τις vegan ενεργειακές μπάλες blueberry