Ψητός σολομός με σάλτσα εσπεριδοειδών

Ψητός σολομός με σάλτσα εσπεριδοειδών

 

Μια εύκολη συνταγή της celebrity chef Giada de Laurentiis, όπου η λιπαρή γεύση του σολομού εξισορροπείται τέλεια από την δροσερή, ελαφρώς όξινη γεύση των εσπεριδοειδών και τη φρεσκάδα των μυρωδικών- τέλεια για καλοκαίρι!


Υλικά

Για τη σάλτσα

2 μεγάλα πορτοκάλια
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
1/4 φλιτζ. χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζ. μαϊντανό
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κουτ. φρέσκα φύλλα μέντας (προαιρετικά)
2 κουτ. κάπαρη ξαρμυρισμένη και ψιλοκομμένη
2 κουτ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουτ. ξύσμα λεμονιού
1κουτ. νιφάδες μπούκοβο
Αλάτι
Πιπέρι

Για τον σολομό
Ελάχιστο ελαιόλαδο για το γκριλ
4 φιλέτα σολομού, χωρίς το δέρμα
Αλάτι
Πιπέρι


Εκτέλεση

Για τη σάλτσα: Καθαρίστε το πορτοκάλι από την φλούδα και με ένα μικρό, μυτερό μαχαίρι ξεχωρίστε τις φέτες του, κόβοντας μία μία κατά μήκος της μεμβράνης της δεξιά και αριστερά. Κόωτε τις σε μικρότερα κομμάτια και ρίξτε τις μέσα σε ένα μπολ, προσθέστε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, τη μέντα, την κάπαρη, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και το μπούκοβο. Ανακατέψτε ελαφρά, αλατοπιπερώστε και αφήστε το στην άκρη να δέσουν τα αρώματα μέχρι να ετοιμάσετε τον σολομό.

Για τον σολομό: Βάλτε μια μαντεμένια ή αντικολλητική γκριλιέρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και λαδώστε την ελαφρά, ίσα ίσα για να μην κολλήσει ο σολομός κατά το ψήσιμο. Ψήστε τα φιλέτα γρήγορα, για 3 με 4 λεπτά από την κάθε πλευρά, για να μην στεγνώσουν. Βγάλτε τα σε μια πιατέλα και αφήστε τα για 5 λεπτά.

Σερβίρετε σε κάθε πιάτο βάζοντας μερικές κουταλιές από τη σάλτσα εσπεριδοειδών πάνω σε κάθε φιλέτο σολομού.