Ο Demna Gvasalia μετά το σκάνδαλο Balenciaga επιστρέφει στο «να δημιουργεί απλώς ρούχα» -Επιτέλους

Ναταλία Κατσακιώρη
Ο Demna Gvasalia μετά το σκάνδαλο Balenciaga επιστρέφει στο «να δημιουργεί απλώς ρούχα» -Επιτέλους

Η πρώτη συνέντευξη του Demna μετά το όλο σκάνδαλο με την τελευταία τους καμπάνια και το #cancelbalenciaga δίνει την πρώτη του συνέντευξη, που μας θύμισε λίγο απολογία. Το μέλλον, όμως, φαίνεται αισιόδοξο.

Το τι έχει γίνει στην πραγματικότητα στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο γύρω από τις τελευταίες καμπάνιες του οίκου Balenciaga ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ευθύνη βαραίνει όλους τους συμμετέχοντες, ανεξαιρέτως. Αυτό νομίζω ότι ήταν και το τελικό λάθος του οίκου Balenciaga, που ξεσήκωσε τόσες πολλές αντιδράσεις εναντίον του και δημιούργησε το hashtag #cancelbalenciaga. Ότι προσπάθησαν να αποποιηθούν των ευθυνών τους, κυνηγώντας αρχικά το φωτογράφο και την εταιρία παραγωγής της καμπάνιας, για να επιστρέψουν, μαζεύοντας στη συνέχεια τις μηνύσεις τους μετά τις αντιδράσεις στα social media. Γενικά, η όλη υπόθεση πήγε κάπως έτσι. Μία κίνηση από πλευράς του οίκου και ένα βήμα πίσω μετά τον καταιγισμό σε Instagram και Twitter.

https://www.instagram.com/p/Cocb4ahuJB1

O Demna Gvasalia είναι σίγουρα ένας από τους πιο εμπνευσμένους καλλιτέχνες της εποχής του. Αυτό δεν χρειάζεται συζήτηση. Ένα ιδιοφυές μυαλό, που ξέρει να χειρίζεται τη μόδα με έναν ξεκάθαρο, artisanal τρόπο, που είχαμε χρόνια να δούμε. Πρέπει, όμως, ο καθένας, όσο ψηλά και αν έχει φτάσει, να μάθει να ζητά συγνώμη. Και αυτή η συγνώμη ήρθε λίγους μήνες μετά την ανάρτηση του στα social media, μέσα από μία συνέντευξη στη Vogue, που μας θύμισε κάτι από απολογία. Κανονική. Φυσικά, ο ίδιος ο Demna Gvasalia παραδέχτηκε το λάθος του, έχοντας αφήσει να βγουν στον αέρα οι εν λόγω καμπάνιες, ενώ φυσικά τις είχε εγκρίνει και ο ίδιος. Δεν υπάρχει κάτι άλλο εδώ. Ζητά ειλικρινά συγνώμη και φυσικά και πιστεύουμε ότι κανένας δεν είχε την πρόθεση να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Ποιο θα είναι, όμως, το επόμενο βήμα για τον Balenciaga;

Είναι οι viral κόκκινες μπότες του MSCHF ό,τι πιο άσχημο έχεις δει; Είναι, αλλά το Tik Tok διαφωνεί

Επιστορφή στις ρίζες για τον Demna Gvasalia.

Στη συνέντευξη που έδωσε στη Vogue ο ίδιος δήλωσε σχετικά με την επόμενη μέρα: «Έτσι όπως το βλέπω, ως καλλιτεχνικός διευθυντής, θα πρέπει να αμφισβητήσω τα πάντα τώρα. Αλλάζει πραγματικά τον τρόπο εργασίας μου, ο οποίος στο παρελθόν ήταν πιο ενστικτώδης. Το να κάνω δηλαδή κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί προκλητικό μόνο και μόνο επειδή σκεφτόμουν, "Ω, αυτό είναι διασκεδαστικό". Αυτό είναι ένα μέρος από το μάθημα που πήρα: θα έχω μια πιο ώριμη και σοβαρή προσέγγιση σε οτιδήποτε κυκλοφορώ ως ιδέα ή εικόνα».

«Αποφάσισα να επιστρέψω στις ρίζες μου στη μόδα, καθώς και στις ρίζες της Balenciaga, που είναι να φτιάχνει ποιοτικά ρούχα – όχι να δημιουργεί απλώς μια εικόνα ή buzz.»

https://www.instagram.com/p/CoZ2sF9Ktek

«Πάντα πίστευα ότι μεγάλωσα και εξελίχθηκα μέσα από τις δυσκολίες στη ζωή μου, και αυτή ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τώρα. Αυτό που συνειδητοποίησα από αυτήν την κατάσταση είναι ότι το να φτιάχνω ρούχα, είναι αυτό που με κάνει πιο χαρούμενο. Έκοψα και έραψα ρούχα με την ομάδα μου, στο μεγαλύτερο μέρος του περασμένου Δεκεμβρίου. Ξανασυνδέθηκα με το σημείο, που ξεκίνησα, και συνειδητοποίησα τη σημασία του για μένα. Είναι μια σοβαρή δουλειά, ξέρεις, το να φτιάχνεις ρούχα. Δεν έχει να κάνει με τη δημιουργία image ή buzz ή οτιδήποτε από αυτά. Επέστρεψα στο να κατασκευάζω απλώς jackets. Από εκεί ξεκίνησε αυτός ο οίκος και από εκεί ξεκίνησα και εγώ ως σχεδιαστής».

Τι θα πρέπει, λοιπόν, να περιμένουμε από το νέο του show στην επικείμενη Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού; «Θα είναι μια εξέλιξη. Όταν ασχολούμαι με τη ραπτική, υπάρχει μια πολύ άμεση σύνδεση με την κληρονομιά και το έργο του Cristóbal (Balenciaga), το οποίο δεν έχει μεταφραστεί αρκετά ακόμα στα ready to wear ρούχα. Και νομίζω ότι η συλλογή του Μαρτίου θα έχει πολλά από αυτά τα στοιχεία. Θέλω να μείνετε όλοι έκπληκτοι με αυτό που θα δείτε,» δήλωσε και μας έδωσε αυτό ακριβώς που θέλαμε να δούμε σε αυτή τη φάση από εκείνον. Ταπεινοφροσύνη, ειλικρίνεια και ταλέντο.