Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο της μαμάς όταν βλέπει το χαμόγελο του μωρού της για πρώτη φορά

Μαρία Ροδίτη
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο της μαμάς όταν βλέπει το χαμόγελο του μωρού της για πρώτη φορά

Δεν μιλάμε για ένα απλό συναίσθημα.

Μαμά δεν είμαι! Έχω, όμως, τρελή αδυναμία στα μωρά και πόσο μάλλον στα μωρά των φίλων μου και των συγγενών μου. Τρελαίνομαι να τα φροντίζω, να παίζω μαζί τους και να τα βλέπω να χαμογελούν. Αχ αυτό το χαμόγελο των μωρών! Αλήθεια, δεν σε κάνει να ξεχνιέσαι; Όλους νομίζω.

Στη μαμά, όμως, το πρώτο χαμόγελο του μωρού της μπορεί να κάνει πολλά, πολλά περισσότερα από όλους εμάς τους γύρω του.

7 καθημερινές ιδέες για να δώσεις το καλό παράδειγμα στο παιδί σου

Τι προκαλεί στη μαμά το πρώτο χαμόγελο του μωρού

Αν είσαι μανούλα, ξέρεις πολύ καλά τα μοναδικά αυτά συναισθήματα που σου προσέφερε το πρώτο χαμόγελο του μωρού σου. Αν σε λίγο καιρό περιμένεις να γεννήσεις το παιδάκι σου, όμως, αυτό που έχεις να αντιμετωπίσεις στο πρώτο βλέμμα και χαμόγελό του ούτε που το φαντάζεσαι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, λοιπόν, μόλις μια μαμά αντικρίζει για πρώτη φορά το χαμόγελο του μωρού της «λιώνει», ενώ συγχρόνως θεραπεύεται η ψυχή της. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία η νέα μητέρα αποκτά δύναμη και ενέργεια για να φέρει εις πέρας τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει τους πρώτους δύσκολους μήνες με το μωρό. Τι σημαίνει αυτό;

https://www.instagram.com/p/CRUN8MNJDj9

Ότι ακόμα κι αν μιλάμε για αϋπνίες και ξενύχτια, ακόμα κι αν αναφερόμαστε στο πρώτο κρυολόγημα του μωρού και στη στιγμή που θα κλαίει γιατί βγάζει δοντάκια, εκείνο το πρώτο χαμόγελο θα είναι αυτό που θα σε κρατά δυνατή. Θυμήσου το! Κάθε φορά που το μωρό σου γελάει, αλλά κι εκείνη η ανάμνηση της πρώτης φοράς, η δύναμή σου και οι αντοχές σου θα διπλασιάζονται.

Γιατί συμβαίνει αυτό

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Houston διαπίστωσαν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου της μαμάς που ενεργοποιούνται όταν το μωρό χαμογελά για πρώτη φορά είναι οι ίδιες με εκείνες στις οποίες απελευθερώνεται η ντοπαμίνη, η οργανική ουσία της χαράς.



Για να καταλάβεις καλύτερα, όταν τρως σοκολάτα, όταν κάνεις σεξ ή όταν κάνεις γενικότερα κάτι που απολαμβάνεις στο έπακρον, απελευθερώνεται ντοπαμίνη. Τότε, αμέσως αισθάνεσαι τεράστια χαρά. Ε, λοιπόν, το ίδιο ακριβώς ισχύει όταν το μωράκι σου σου χαρίζει το πρώτο του χαμόγελο.