Ο χρυσός κανόνας των 3 σταδίων που κάνει θαύματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών

Ο χρυσός κανόνας των 3 σταδίων που κάνει θαύματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών

3 πράγματα που πρέπει να κάνουν όλοι οι γονείς για να «χτίσουν» σωστά το μυαλό του παιδιού τους.

Η πρώιμη παιδική ηλικία είναι μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα, το 90% της ανάπτυξης του εγκεφάλου ενός παιδιού συμβαίνει πριν από την ηλικία των 5 ετών - και ένα μεγάλο μέρος της εξαρτάται από το γλωσσικό του περιβάλλον-.

Οι δραστηριότητες όπως η ομιλία και το χαμόγελο, η κίνηση που κάνουμε δείχνοντας, απαντώντας, τραγουδώντας ή αφηγώντας την ημέρας μας, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν δύο κρίσιμες ομάδες δεξιοτήτων: Γνωστικές δεξιότητες (π.χ. ανάγνωση, μνήμη, γλώσσα) και μη γνωστικές δεξιότητες (π.χ. , τρίξιμο, ανθεκτικότητα). Η Dr. Dana Suskind, παιδοχειρουργός στην παιδιατρική κλινική στο University of Chicago Medical Center, μελετά την ανάπτυξη του εγκεφάλου στην παιδική ηλικία. «Έχω παρατηρήσει ότι πολλοί γονείς δεν κάνουν σχεδόν αρκετά, γι' αυτό έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου αναπτύσσοντας προγράμματα βασισμένα σε στοιχεία για να βοηθήσω τους γονείς να δημιουργήσουν ένα πλούσιο γλωσσικό περιβάλλον για τα παιδιά τους. Στην καρδιά όλων των προγραμμάτων μας βρίσκεται η στρατηγική 3Ts, των τριών σταδίων, μια προσέγγιση τριών βημάτων που χρησιμοποιούν οι επιτυχημένοι γονείς για να κάνουν ουσιαστικές συνδέσεις με τα παιδιά τους και να "χτίσουν" το μυαλό τους. Τι τους λέω; Συντονιστείτε. Μιλήστε περισσότερο», λέει η γιατρός.

Αναρωτιέσαι ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να πάρεις κινητό στο παιδί σου; Οι ειδικοί απαντούν

Πώς να εφαρμόσεις τη στρατηγική των τριών σταδίων

goneis.jpg

Βήμα 1: Συντονιστείτε μαζί

Ο συντονισμός ενθαρρύνει τους γονείς να κάνουν μια συνειδητή προσπάθεια να παρατηρήσουν σε τι επικεντρώνεται το μωρό ή το παιδί τους και στη συνέχεια να μιλήσουν γι' αυτό μαζί τους. Ας υποθέσουμε ότι κάθεστε στο τραπέζι με το παιδί σας να τρώει ένα σνακ και το βλέπετε να κοιτάζει έξω από το παράθυρο. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε το οπτικό του πεδίο και συντονιστείτε σε αυτό στο οποίο εστιάζει. Στη συνέχεια, κάντε του μια ερώτηση που το παρακινεί να μιλήσει γι' αυτό: «Παρακολουθείς αυτό το πουλί έξω; Κοίτα πόσο πολύχρωμο είναι!». Δώστε προσοχή στις εικόνες και τους ήχους που τραβούν την προσοχή του παιδιού σας εκείνη τη στιγμή. Είναι περίεργα μικρά όντα, οπότε η εστίαση και η προσοχή τους αλλάζει πάντα! Η αποστολή σας είναι να ταιριάξετε τη συζήτηση με οτιδήποτε τους συναρπάζει εκείνη τη στιγμή.

Βήμα 2: Μιλήστε περισσότερο

goneis2.jpg

Αφού συντονιστείτε σε αυτό που ενδιαφέρει το παιδί σας, ακολουθήστε το παράδειγμα του: Κατεβείτε στο επίπεδό του και μιλήστε περισσότερο, χρησιμοποιώντας ένα πλούσιο λεξιλόγιο. Το να μιλάς περισσότερο προσθέτει λέξεις στον «κουμπαρά του εγκεφάλου» ενός παιδιού. «Όσο περισσότερες λέξεις μπαίνουν σε αυτόν τον κουμπαρά, τόσο περισσότερες εγκεφαλικές συνδέσεις χτίζει ένα παιδί και τόσο μεγαλύτερο γίνεται το λεξιλόγιό του», λέει η Dana Suskind.

Επιστρέφοντας στο παράδειγμά μας, τώρα που ξέρετε ότι το παιδί σας είναι επικεντρωμένο στο πουλί έξω, συνεχίστε να συζητάτε χρησιμοποιώντας διαφορετική γλώσσα που ενθαρρύνει την εστίαση και τη δέσμευση: «Μπορούμε να παρακολουθούμε το πουλί ενώ τρώμε ένα σνακ! Ας δούμε πόσο θα μείνει».

Βήμα 3: Κάντε εναλλάξ συζητήσεις

«Οι καλύτερες συζητήσεις γίνονται όταν είστε και οι δύο εξίσου αφοσιωμένοι», τονίζει η παιδίατρος. «Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας, μπορείτε να παίρνετε εναλλάξ τον λόγο και να συνομιλείτε — οι μικροφωνές του μωρού και οι χειρονομίες μετρούν επίσης ως διάλογος-. Συμμετέχετε σε μοτίβα συνομιλίας μεταξύ του κάνοντας ερωτήσεις που ενθαρρύνουν το παιδί σας να περιγράψει τον κόσμο γύρω του ή το πώς αισθάνεται. Προσθέστε τις δικές σας παρατηρήσεις και συναισθήματα για να ενθαρρύνετε ένα αίσθημα αμοιβαίας ανταλλαγής: «Βλέπω μπλε και καφέ και γκρίζα φτερά. Τι χρώματα βλέπετε στο πουλί; Σου αρέσει αυτό; Νομίζω ότι είναι το πιο όμορφο πουλί που έχω δει ποτέ». Τέτοιες εκφράσεις μπορούν να κάνουν θαύματα!

Τα οφέλη της στρατηγικής 3Ts

«Μελέτες των προγραμμάτων μας έχουν δείξει ότι το 3Ts είναι αποτελεσματικό στην αύξηση των αλληλεπιδράσεων και των συνομιλιών των γονέων με τα μικρά τους. Αυτό που είναι επίσης υπέροχο με τα 3Ts είναι ότι βοηθά τους γονείς να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τα παιδιά τους καθώς μεγαλώνουν στην εφηβεία και μετά», λέει η Dana Suskind. «Εξακολουθώ να χρησιμοποιώ αυτή τη στρατηγική με το πρωτότοκό μου, ο οποίος αποφοίτησε πρόσφατα από το κολέγιο. Τα 3T δεν απαιτούν φανταχτερά gadget ή εξειδικευμένο πτυχίο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενώ διαβάζετε ή παίζετε με τα παιδιά σας ή σε καθημερινές στιγμές, όπως το πλύσιμο ρούχων, το λεωφορείο ή το παιχνίδι. Και υπενθυμίζουν στους γονείς ότι είναι οι πρώτοι και πιο ισχυροί δάσκαλοι των παιδιών τους και οι στοργικές αλληλεπιδράσεις τους, εξυπηρετούν και επιστρέφουν, δημιουργούν μια υγιή βάση για μια ζωή μάθησης», καταλήγει η παιδοχειρουργός μιλώντας στο Cnbc.com.