«Ο γάμος δεν σκοτώνει τον έρωτα»: Μύθος ή αλήθεια;

«Ο γάμος δεν σκοτώνει τον έρωτα»: Μύθος ή αλήθεια;

«Η ερωτική έλξη είναι πιο έντονη τα πρώτα χρόνια του γάμου, όμως με το πέρασμα του χρόνου, αντικαθίσταται από την συνήθεια, την εξοικείωση των σωμάτων και την φθορά του ενθουσιασμού και του αισθησιασμού.» Γράφει η Νίνα Καραμολέγκου!

Ο πρώτος που ασχολήθηκε με την σεξουαλική επιθυμία των ανθρώπων είναι ο «πατέρας» της Ψυχανάλυσης, ο Freud. Συγκεκριμένα, ο Freud μελετώντας τους ασθενείς του κατέληξε πως η βασική αιτία των προβλημάτων τους ήταν η σεξουαλικότητα. Με τον όρο σεξουαλικότητα, αναφερόταν στην γενετήσια ορμή, την οποία αργότερα ονόμασε «λίμπιντο», η οποία είναι ικανή να προκαλέσει πνευματικές διαταραχές όταν συγκρούεται με την ενοχή και τη ντροπή.

Ο Freud στην Ψυχαναλυτική Θεωρία της Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, αποτελούν την βάση για την διαμόρφωση του χαρακτήρα του και για την κατανόηση της μελλοντικής συμπεριφοράς του και πως το άτομο εξελίσσεται περνώντας από τα στάδια ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης.

Έρωτας στα χρόνια των social media: Πώς να κάνεις το καλύτερο virtual σεξ

Τα οποία είναι τα εξής:

  1. ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Η περίοδος όπου το κέντρο σωματικής διέγερσης ή έντασης είναι το στόμα

  1. ΠΡΩΚΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Η περίοδος όπου το κέντρο σωματικής διέγερσης ή έντασης είναι ο πρωκτός

  1. ΦΑΛΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Η περίοδος όπου το κέντρο σωματικής διέγερσης ή έντασης επικεντρώνεται στα γεννητικά όργανα. Εμφανίζονται οι οιδιπόδειες επιθυμίες

  1. ΛΑΝΘΑΝΟΝ ΣΤΑΔΙΟ

Η περίοδος κατά την οποία μειώνονται οι σεξουαλικές ορμές

  1. ΓΕΝΕΤΗΣΙΟ ΣΤΑΔΙΟ

Η περίοδος που συμπίπτει με την έναρξη της εφηβείας όπου η σεξουαλική ένταση αυξάνεται κατακόρυφα

we-vibe-toys-S9wj_jHEc_4-unsplash.jpg

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι νέοι έχουν τις πρώτες ερωτικές τους επιθυμίες, ανακαλύπτουν το σώμα τους και αντιλαμβάνονται τη σεξουαλική τους ταυτότητα, την οποία θα διαμορφώσουν μέχρι την ενηλικίωση.

Με το πέρασμα του χρόνου, οι ανάγκες αλλάζουν, οι άνθρωποι ωριμάζουν και γίνονται ενήλικες, διαλέγουν ερωτικό σύντροφο που θα τους καλύπτει τις σεξουαλικές ανάγκες, αλλά και που θα τους προσφέρει συντροφικότητα, τρυφερότητα και ζεστασιά. Αυτά είναι τα στοιχεία που μας βοηθούν αργότερα να επιλέξουμε τον άνθρωπο που θα παντρευτούμε. Συγκεκριμένα, μέσα στο γάμο επιζητούμε την σωστή επικοινωνία, την κατανόηση, τον σεβασμό, την υποστήριξη, αλλά και την ερωτική έλξη. Η ερωτική έλξη είναι πιο έντονη τα πρώτα χρόνια του γάμου, όμως με το πέρασμα του χρόνου, αντικαθίσταται από την συνήθεια, την εξοικείωση των σωμάτων και την φθορά του ενθουσιασμού και του αισθησιασμού. Την θέση της ερωτικής σπίθας παίρνει τώρα, η συντροφικότητα, η αγάπη και η κατανόηση των ελαττωμάτων και των προβλημάτων του συντρόφου μας. Έτσι, παρατηρείται μείωση της ερωτικής επιθυμίας, αραιές σεξουαλικές επαφές, έλλειψη οργασμού στις γυναίκες, στυτικές δυσλειτουργίες στους άνδρες και φυσικά εντάσεις και καβγάδες.

Αποτοξίνωση της σεξουαλικής σου ζωής: Τρόποι να κάνεις detox και στο σεξ με τον σύντροφό σου

Καταρχάς, προκειμένου να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα, που είναι κοινά στα περισσότερα ζευγάρια, οι δύο σύζυγοι θα πρέπει να βελτιώσουν την μεταξύ τους επικοινωνία. Όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και ο γάμος θέλει διαρκή προσπάθεια και όχι εφησυχασμό, θα πρέπει το ζευγάρι να μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να δείξει κατανόηση για τις ανάγκες του συντρόφου. Θα μπορούσαμε να πούμε, πως το ζευγάρι θα πρέπει να εμπλουτίσει την ερωτική του ζωή, να υλοποιήσει τις φαντασιώσεις του και να μην βλέπει το σεξ ως «υποχρέωση».

Οι γυναίκες θα πρέπει να θυμηθούν πως ήταν πριν τον γάμο, ο ρόλος της συζύγου και μητέρας δεν τους αφαιρεί την σεξουαλικότητά τους, αλλά και οι άνδρες θα πρέπει να τις βοηθήσουν να νιώσουν επιθυμητές και όμορφες. Ας μην γυρίζουν πλευρό και κοιμούνται μετά το σεξ, ας φερθούν τρυφερά στην σύζυγό τους.

Έρευνες έχουν δείξει πως τα ζευγάρια που επικοινωνούν το πρόβλημά τους με το σύντροφό τους, που έχουν ως στόχο να βιώσουν χαρές και όμορφες στιγμές μέσω του σεξ, καταφέρνουν να διατηρήσουν την σεξουαλική τους επιθυμία. Αντίθετα, ζευγάρια που αποφεύγουν τις εντάσεις, που κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, δεν καταφέρνουν να διατηρήσουν την ερωτική τους επιθυμία.

Τέλος, ας εστιάσουμε στα θέλω μας, στις επιθυμίες μας, ας είμαστε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες με το σύντροφό μας κι ας παραμερίσουμε τους φόβους μας, προκειμένου να έχουμε μια επιθυμητή σεξουαλική ζωή μέσα στο γάμο μας.

Info: Νίνα Καραμολέγκου, Licensed Counselling Psychologist, MSc, Cognitive Behavioural Psychotherapist, MPH

Instagram: nina_karamolegou

Email: ninaka7@yahoo.com