#HairStories: Τα μαλλιά μου άρχισαν να «λαδώνουν» ξαφνικά και ακόμα προσπαθώ να το διαχειριστώ

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
#HairStories: Τα μαλλιά μου άρχισαν να «λαδώνουν» ξαφνικά και ακόμα προσπαθώ να το διαχειριστώ

Ούσα «εμμονική» με την καθαριότητα των μαλλιών μου, το γεγονός ότι ξαφνικά άρχισαν να λαδώνουν λίγες ώρες μετά το λούσιμο, ήταν πολύ βαρύ πλήγμα. Αποφάσισα λοιπόν να μάθω τι συμβαίνει για να μπορέσω και να το διαχειριστώ. Διάβασε τι είπαν οι ειδικοί, τι πρότειναν και τι μπορείς να κάνεις αν σου συμβαίνει το ίδιο.

Αν επισκέπτεσαι συχνά ετούτη εδώ τη στήλη, θα έχεις καταλάβει την εμμονή μου με το λούσιμο (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη). Είμαι εκείνη που «φωνάζει» ότι δεν πειράζει να λούζεις τα μαλλιά σου όσο συχνά θέλεις, και προσωπικά λούζομαι καθημερινά (με μερικές εξαιρέσεις), γιατί δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δεν θα καθαρίσω ένα μέρος του σώματός μου. Τα μαλλιά μου λοιπόν, ήταν πάντοτε καθαρά και δεν λάδωναν, ή δεν προλάβαιναν να λαδώσουν. Γενικά, η λιπαρότητα δεν ήταν ένα από τα θέματα που με απασχολούσε, δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο των μαλλιών μου.

Awake-bbt-S23-010.jpeg

Πριν περίπου ένα μήνα ωστόσο, τα μαλλιά μου άρχισαν να λαδώνουν εξωπραγματικά πολύ. Λουζόμουν το πρωί και ως το μεσημέρι, το κεφάλι μου δεν βλέπονταν. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι, τελικά, είχαν δίκιο όλοι εκείνοι που έλεγαν πώς, το καθημερινό λούσιμο, θα καταστρέψει τα μαλλιά μου. Είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου, είχα απορυθμίσει τελείως την επιδερμίδα του κεφαλιού μου, άρα η λύση ήταν να σταματήσω να λούζομαι καθημερινά. ΟΥΑΙ!

Όχι μόνο δεν λύθηκε το θέμα αλλά η κατάσταση χειροτέρευε. Έβαζα ξηρό σαμπουάν και έκανα μία τρύπα στο νερό, λουζόμουν με clarifying shampoo και έκανα scrub, και δεν διορθωνόταν ούτε λίγο η κατάσταση. Έφτασα να λούζομαι μία φορά την εβδομάδα και νόμιζα ότι θα με βρει σοβαρή συμφορά. Τίποτα δεν έπιασε και η επίσκεψη σε έναν ειδικό ήταν μονόδρομος. Το πρώτο πράγμα που έκανα λοιπόν ήταν να τηλεφωνήσω στον Νικόλα (Βιλλιώτη) μου.

Faux bob: Πώς θα κάνεις το καρέ της Φαίης Σκορδά χωρίς να κόψεις ούτε λίγο τα μαλλιά σου

Valli-clp-F22-006.jpeg

Ο Νικόλας δεν είναι απλά ένας colorist, ξέρει τα μαλλιά και τι τους συμβαίνει, και πριν προλάβω να ολοκληρώσω το παραλήρημα της λιπαρότητας, μου απάντησε ότι κάτι ορμονικό μάλλον συμβαίνει. Απόρησα, γιατί δεν περνάω ούτε εφηβεία, ούτε είμαι έγκυος, ούτε και έχω μπει -ακόμα- στην εμμηνόπαυση. Τι ορμονικό μπορεί να συμβαίνει; Τηλεφώνησα ευθύς αμέσως στον ενδοκρινολόγο της μητέρας μου, για να μάθω περισσότερα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του λοιπόν, οι ορμόνες μας , δεν επηρεάζονται μόνο από μεγάλα γεγονότα στη ζωή μας (εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση κοκ) αλλά ακόμα και από πράγματα όπως το άγχος ή το στρες, οι ιώσεις, αλλά και οι αλλαγές στον καιρό.

Αγχωμένη και στρεσαρισμένη είμαι πάντα , αλλά -ομολογώ- ότι το άγχος της νέας σεζόν ήταν ιδιαίτερα έντονο αυτό τον καιρό. Αν προσθέσουμε σε αυτό το γεγονός ότι πέρασα Covid τον περασμένο μήνα, και ότι ο καιρός έχει γενικά τρελαθεί, τα πράγματα άρχισαν να ξεκαθαρίζουν κάπως και οι ημερομηνίες να ευθυγραμμίζονται. Ο Νικόλας άρα είχε δίκιο, ο γιατρός το επιβεβαίωσε και εγώ παρέμενα με μαλλιά λιπαρά και απαίσια. Έπρεπε να βρεθεί μια λύση και να βρεθεί άμεσα, γιατί είχα ήδη ξεκινήσει, και πάλι, να λούζομαι καθημερινά μην αντέχοντας αυτή την κατάσταση.

H Σμαράγδα Καρύδη έβαψε τα μαλλιά της πορτοκαλί: Το παρασκήνιο το σχόλιο της Δανάης Μπάρκα

Κάνοντας μία έρευνα στο διαδίκτυο, και μετά από πολλά τηλεφωνήματα στον Νικόλα και τον ενδοκρινολόγο, δημιούργησα ένα 360 πλάνο δράσης και θα το μοιραστώ μαζί σου. Ναι, θα σου πω αν λειτούργησε και που βρίσκομαι τώρα, αλλά επειδή μπορεί να συμβαίνει και σε εσένα αυτή η ξαφνική λιπαρότητα, και να θέλεις να βρεις λύσεις άμεσα, αντί να διαβάζεις για τον Γολγοθά μου, διάβασε το σχέδιο δράσης και στο τέλος θα σου πω.

pexels-pedro-figueras-626165.jpeg

Λιγότερο στρες

Άλλος ένας να μου πει «Έλα, μην αγχώνεσαι» λες και είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο, αλήθεια θα εκραγώ. Σύμφωνα όμως με τον ενδοκρινολόγο, το στρες και το άγχος έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στη συμφορά που με βρήκε. Κάπως έπρεπε λοιπόν να μετριάσω το άγχος και το στρες μου. Ξεκίνησα λοιπόν να πηγαίνω μεγαλύτερες βόλτες τα σκυλάκια μου, να πίνω βαλεριάνα και να κλείνω το κινητό για λίγη ώρα το βράδυ.

Ομολογώ πώς, το να κλείνω το κινητό μου με άγχωσε ακόμα περισσότερο τις πρώτες φορές, αλλά τα κατάφερα (ας είναι καλά η Βαλεριάνα). Φυσικά τα επίπεδα άγχους και στρες δεν πέφτουν από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά αυτή η πρώτη κίνηση θα λειτουργούσε συνδυαστικά με τις άλλες, στην επιχείρηση «λιπαρά μαλλιά».

Shag bangs: Το κούρεμα που χαρίζει όγκο και τέλεια υφή στα λεπτά μαλλιά

pexels-becerra-govea-photo-5774147.jpeg

Αλλαγές στη διατροφή

Σύμφωνα με τους ειδικούς (και τα ίντερνετς), όσο περισσότερο κρέας και γαλακτοκομικά καταναλώνουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσουν να λαδώνουν περισσότερο τα μαλλιά μας. Τα ίχνη ορμονών στις ζωικές τροφές, απορρυθμίζουν τις δικές μας ορμόνες και κάνουν το σώμα να δίνει λάθος εντολές σώμα. Μία από αυτές είναι και η εντολή για επιπλέον λιπαρότητα στο τριχωτό του κεφαλιού. Έκοψα λοιπόν τα πολλά τυριά, τις πίτσες, τα κρεατικά και τα burgers, με σκοπό να βελτιώσω τα μαλλιά μου αλλά και τη σιλουέτα μου.

Ούτε αυτό έχει άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα, αλλά σε συνδυασμό με τη μείωση του στρες και τα υπόλοιπα βήματα, θα έκανε τη διαφορά. Μεταξύ μας, σα να έχω ξεφουσκώσει και λίγο, πράγμα που βοήθησε την αυτοπεποίθησή μου και -μοιραία- το στρες μου. Πάμε όμως παρακάτω…

pexels-karolina-grabowska-5241036.jpeg

Το λούσιμο

Τα είχα κάνει όλα λάθος, πρέπει να το παραδεχτώ. Αφενός τα clarifying shampoos πρέπει να τα χρησιμοποιούμε 2 φορές την εβδομάδα, όχι λιγότερο, και σίγουρα όχι περισσότερο. Αφετέρου, το συνεχόμενο ξηρό σαμπουάν, κάνει το δέρμα του κεφαλιού να ασφυκτιεί και να παράγει περισσότερο σμήγμα (ΣΟΚ). Η φόρμουλα λοιπόν ήταν πολύ διαφορετική αλλά και απλή ταυτόχρονα: Λούσιμο, ξηρό σαμπουάν, διάλειμμα, λούσιμο, ξηρό σαμπουάν, διάλειμμα… και προσευχές. Περίμενε, δεν τελείωσα…

Hair frosting: Το νέο balayage σού κλείνει το μάτι και σε προκαλεί να το δοκιμάσεις τον χειμώνα

Κάτι ακόμα που έκανα λάθος ήταν το ένα χέρι στο λούσιμο. Συνηθισμένη από το καθημερινό λούσιμο, το οποίο δεν απαιτεί δεύτερο χέρι, έλουζα τα μαλλιά μου μία φορά. Έλα όμως που δεν αρκούσε. Αντιθέτως, επιδείνωνε την κατάσταση. Σε κάθε λούσιμο λοιπόν, έκανα δύο χέρια σαμπουάν, και φυσικά έβαζα μάσκες και conditioner, αυστηρά στις άκρες.

pexels-polina-tankilevitch-3738359.jpeg

Το styling

Ναι, με το καθημερινό λούσιμο ερχόταν και το καθημερινό ίσιωμα. Το καθημερινό ίσιωμα προηγούταν ψεκασμός με ένα προϊόν προστασίας, και κάπως έτσι το κεφάλι μου επιβαρυνόταν δραματικά. Περιόρισα λοιπόν το καθημερινό styling σε μία μόνο ημέρα, και τις υπόλοιπες υιοθέτησα τους ατημέλητους κότσους και αλογοουρές. Ομολογώ ότι ήταν πολύ απελευθερωτικό όλο αυτό. Όσο για τα προϊόντα προστασίας, προφανώς και συνέχισα να ψεκάζω προϊόντα για τη θερμότητα αλλά αναζήτησα τις πιο ελαφριές συνθέσεις.

Τα προϊόντα

Και τώρα στα πιο πρακτικά: Τι προϊόντα άρχισα να χρησιμοποιώ κατά τη διάρκεια του σχεδίου «λιπαρά μαλλιά»; Έκανα πολλούς συνδυασμούς και στην παρακάτω gallery έχω συγκεντρώσει αυτά τα οποία χρησιμοποιώ τώρα. Σου εξηγώ και με ποια σειρά αλλά και πόσο συχνά τα χρησιμοποιώ για να κάνεις το ίδιο αν θέλεις. Δες τα και τα λέμε παρακάτω…

Το πόρισμα

Τα μαλλιά μου ακόμα λαδώνουν με το παραμικρό, αλλά όπως μου είπε και ο Νικόλας καθώς και ο γιατρός, χρειάζεται χρόνο το κεφάλι μου για να συνέλθει. Επιμένω λοιπόν, υπομένω και συνεχίζω ακάθεκτη, μέχρι να έρθει η ημέρα που τα μαλλιά μου θα γίνουν (αν γίνουν) όπως πριν. Στο μεταξύ έχω συνηθίσει, και στα plus της υπόθεσης είναι ότι η τρίχα μου είναι πιο λαμπερή και δυνατή από ποτέ.

Αν δοκιμάσεις τη «φόρμουλά» μου, θέλω πολύ να μου πεις τι έγινε με τα δικά σου μαλλιά, hang in there girl!

Copper red: Το πιο extreme κόκκινο στα μαλλιά αναδεικνύει κάθε τόνο επιδερμίδας