Ο πρωτότυπος αγώνας της ακτιβίστριας Julia Butterfly Hill για να σώσει ένα δέντρο 10 αιώνων

Μαρία Ροδίτη
Ο πρωτότυπος αγώνας της ακτιβίστριας Julia Butterfly Hill για να σώσει ένα δέντρο 10 αιώνων

Όταν ένα road trip στην Καλιφόρνια καταλήγει σε save the tree εκστρατεία.

Όταν παίρνουμε θέση για κάτι το οποίο πιστεύουμε ακράδαντα και πρεσβεύουμε, αυτομάτως διαμορφωνόμαστε και ως προσωπικότητες, ενώ συγχρόνως προκαλούμε αλλαγές που «ταράζουν» την κοινωνία. Για την οικολόγο ακτιβίστρια Julia Butterfly Hill, η στιγμή να αναλάβει δράση ήρθε τον Δεκέμβριο του 1997. Και από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε να ζει σε ένα δάσος με σκοπό να σώσει ένα δέντρο 10 αιώνων.

Ο οικολόγος Leonardo Di Caprio άφησε το jet του και ταξίδεψε με απλή πτήση

Το road trip που κατέληξε σε διετή διαμονή στο δάσος

Η 23χρονη τότε Julia έκανε road trip στην Καλιφόρνια όταν συνάντησε μια ομάδα οικολόγων μαχητών, που περιφέρονταν στις σεκόγιες του Humboldt County για να σώσουν τα δέντρα. Θέλοντας να βοηθήσει κι εκείνη τον αγώνα τους, αποφάσισε να μείνει για μια εβδομάδα στην περιοχή.

https://www.instagram.com/p/Cox0sbYJu-Y

Έλα, όμως, που η μία εβδομάδα έγινε… δύο χρόνια. Για την ακρίβεια, η οικολόγος κατέληξε να περάσει 738 ημέρες ζώντας στα ψηλά κλαδιά ενός υπέροχου δέντρου ύψους 60 μέτρων. Ο λόγος; Ήθελε να σώσει το δέντρο από την καταστροφή του από τους υλοτόμους μιας και κινδύνευε να κοπεί από την Pacific Lumber Company. Και μιλάμε για ένα δέντρο 1.000 ετών, που παρά το «χτύπημά» του από κεραυνό στο παρελθόν, συνέχιζε να παραμένει ζωντανό.

Το δέντρο Luna και η ζωή της Julia Butterfly Hill στο δάσος

Οι ακτιβιστές ονόμασαν το δέντρο Luna, από το όνομα του φεγγαριού, ενώ η Hill τα δύο χρόνια παραμονής της στο δάσος, έμεινε σε μια πλατφόρμα 1.80 επί 1.20 από ανακυκλωμένο ξύλο, που επιστρατεύτηκε για τον σκοπό αυτό.

Η διαμονή δεν ήταν εύκολη. Η Hill μαγείρευε σε σόμπα προπανίου μονής καύσης και κοιμόταν σε έναν σφιχτά τυλιγμένο υπνόσακο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι με ταχύτητα 40 μιλίων την ώρα επιφύλασσαν κινδύνους. Ελικόπτερα έκαναν κύκλους, θυμωμένοι υλοτόμοι την παρενόχλησαν και η εταιρεία υλοτομίας πολιόρκησε το δέντρο για 10 ημέρες προσπαθώντας να απομακρύνει την ακτιβίστρια.

https://www.instagram.com/p/CjasU5_rh8F

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της εκεί, η Hill έδωσε συνεντεύξεις (μέσω τηλεφώνων με ηλιακή ενέργεια) και τράβηξε πάνω της όλα τα φώτα. Και, φυσικά, κατέβηκε μόνο όταν η εταιρεία με τους υλοτόμους πήρε την απόφαση να μην κόψει τη Luna, αλλά και όλα τα δέντρα σε ακτίνα 60 μέτρων.

Μετέπειτα, η Hill συνέχισε να παίρνει πιο ριζοσπαστικές θέσεις για το περιβάλλον και να γίνεται υπέρμαχος της φορολογικής ανακατεύθυνσης, του να μην πληρώνει δηλαδή κανείς τους φόρους του στην κυβέρνηση, αλλά να κάνει απευθείας δωρεές σε σκοπούς που πιστεύει ότι αξίζουν τα κεφάλαια.