Η Roberta Metsola γράφει ιστορία - Η τρίτη γυναίκα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Μαρία Ροδίτη
Η Roberta Metsola γράφει ιστορία - Η τρίτη γυναίκα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την Τρίτη (18/1), οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν τη Roberta Metsola Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έως το 2024, με 458 ψήφους στον πρώτο γύρο. Πρόκειται για τη νεότερη πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου στην ιστορία του θεσμού.

Η Roberta Metsola, η οποία ανήκει στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Μάλτας, είναι η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η 43χρονη δικηγόρος, η οποία εξελέγη μετά τον θάνατο του Ιταλού σοσιαλιστή, David Sassoli, γίνεται η νεότερη πρόεδρος στην ιστορία του θεσμού και η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση.

Η Metsola εξελέγη με τεράστια πλειοψηφία, με 458 ψήφους σε σύνολο 690 ψηφοφόρων. Μάλιστα, επειδή τη μέρα της εκλογής της συνέπεσαν και τα 43ά γενέθλιά της, οι συνάδελφοί της ευρωβουλευτές τής τραγούδησαν το «Happy Birthday».

angela bassett

Η Angela Bassett «φωνάζει» ότι η ομορφιά δεν έχει ηλικία

Τα πρώτα λόγια της Roberta Metsola

«Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να κάνω, ως πρόεδρος, είναι να συνεχίσω την κληρονομιά που μας άφησε ο David Sassoli», είπε η Roberta Metsola στην πρώτη της ομιλία, αναφερόμενη στον προκάτοχό της- ο οποίος πέθανε στις 11 Ιανουαρίου σε ηλικία 65 ετών -μιλώντας μάλιστα στα ιταλικά, που ήταν η μητρική του γλώσσα.



Και πρόσθεσε: «Ο David πολέμησε για την Ευρώπη, για εμάς, για αυτό το Κοινοβούλιο. Πίστευε ότι η Ευρώπη έχει τη δύναμη να χαράξει ένα νέο μονοπάτι σε αυτόν τον κόσμο. Ευχαριστούμε, David».

Αναφερόμενη στην τελευταία γυναίκα πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, τη Γαλλίδα Nicole Fontaine, που θήτευσε από το 1999 ως το 2022, η Metsola υποσχέθηκε ότι «δεν θα περάσουν άλλες δύο δεκαετίες μέχρι να σταθεί εδώ η επόμενη γυναίκα πρόεδρος».

Τα «συγχαρητήρια» της Christine Lagarde και της Ursula von der Leyen

Μετά την εκλογή της Roberta Metsola ως Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, η Christine Lagarde, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έσπευσαν να τη συγχαρούν με posts στα social media.

«Τα συγχαρητήριά μου στη Roberta Metsola- για την εκλογή της ως Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου-, που ακολουθεί τα βήματα της Simone Veil και της Nicole Fontaine ως η τρίτη γυναίκα σε αυτόν τον ρόλο. Ο διάλογος με το Κοινοβούλιο είναι το ‘’κλειδί’’ για τη λογοδοσία μας – ανυπομονώ να δουλέψουμε μαζί!», έγραψε στο Facebook η Christine Lagarde.

lagarde minima

Από την πλευρά της η Ursula von der Leyen έγραψε στο Twitter: «Τα πιο θερμά συγχαρητήρια Roberta Metsola για την εκλογή σας ως Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Ως η 3η γυναίκα που ηγείται αυτόν τον ευγενή οίκο, η σκληρή δουλειά και η αποφασιστικότητά σας είναι έμπνευση για όλους εμάς. Θα συνεργαστούμε στενά για την ανάκαμψη της ΕΕ και ένα πράσινο, ψηφιακό και φωτεινό ευρωπαϊκό μέλλον».

Ποια είναι η Roberta Metsola

Η Roberta Metsola είναι δικηγόρος με μια μεγάλη πολιτική καριέρα στο ενεργητικό της. Η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου γεννήθηκε το 1979 στην πόλη Gżira της Μάλτας, σπούδασε νομική και ειδικεύτηκε στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Από το 2013 είναι ευρωβουλευτής, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της στο πολιτικό γίγνεσθαι, η Metsola υπερασπίζεται τα δικαιώματα της ελευθερίας, καταπολεμά συνεχώς την κακοποίηση των γυναικών- ειδικά στον επαγγελματικό χώρο- , ενώ είναι και υπέρμαχος του αγώνα για την κλιματική αλλαγή.

Η Roberta Metsola δεν είναι, όμως, μόνο μια σκληρά εργαζόμενη γυναίκα και πολιτικός. Είναι και μητέρα τεσσάρων παιδιών, των Luca, Alec, Marc, Kristian και παντρεμένη με τον Ukko Metsola. Τέλος, είναι και… καλή νοικοκυρά μιας και λατρεύει τη ζαχαροπλαστική.

Όπως έχει δηλώσει, μάλιστα, η ίδια, κληρονόμησε την αγάπη της για τη ζαχαροπλαστική από τον παππού της, ο οποίος εργαζόταν ως σεφ στο Βασιλικό Ναυτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Maya Angelou: Η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που απεικονίζεται σε νόμισμα των ΗΠΑ- Αυτή είναι η ιστορία της

Χρυσές Σφαίρες 2022 - Jane Campion: Η τρίτη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας