Glad to be grey: Πώς οι διάσημες γυναίκες έσπασαν τα στερεότυπα για τα γκρίζα μαλλιά

Μαρία Ροδίτη
Glad to be grey: Πώς οι διάσημες γυναίκες έσπασαν τα στερεότυπα για τα γκρίζα μαλλιά
Andie MacDowell poses for photographers upon arrival at the premiere of the film 'Mother and Son' at the 75th international film festival, Cannes, southern France, Friday, May 27, 2022. (Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP) 2022 Invision

Οι Hellen Mirren, Diane Keaton, Glenn Close, Jane Fonda, Jamie Lee Curtis και Andie MacDowell είναι μόνο μερικές από τις διάσημες γυναίκες που σταμάτησαν να βάφουν τα μαλλιά τους «αγκαλιάζοντας» τον χρόνο που περνά και μετατρέποντας συγχρόνως τα γκρίζα μαλλιά σε τάση της μόδας.

Οι μέρες που οι γυναίκες αγχώνονταν για να βάψουν τα γκρίζα μαλλιά τους και παρακαλούσαν για ένα ραντεβού στο κομμωτήριο- μην και κριθούν ως «γερασμένες»- έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια σειρά από Hollywood stars, όπως οι Hellen Mirren, Diane Keaton, Glenn Close, Jane Fonda, Jamie Lee Curtis και Andie MacDowell, οι οποίες όχι απλά έχουν αφήσει λευκές ρίζες, αλλά έχουν κάνει trend τα γκρίζα μαλλιά τους. Και νιώθουν υπέροχα με αυτά.

Έχουν «αγκαλιάσει» τον χρόνο, έχουν αφήσει το φυσικό γκρι/λευκό χρώμα μαλλιών τους σε μια ένδειξη αυτοαποδοχής και αυτοπεποίθησης, που φέρνει μαζί της μια αίσθηση ενδυνάμωσης και αυθεντικότητας συγχρόνως. Είναι σαν να λένε στον εαυτό τους «αυτή είμαι εγώ, ξέρω ποια είμαι και μου αρέσει αυτό που είμαι».

Για τη Mexoxo, η επιτυχία των γυναικών πάει «χέρι-χέρι» με την ευτυχία

Γιατί sexy ο άντρας με γκρίζα μαλλιά και γερασμένη η γυναίκα;

Και μπορεί τα τελευταία χρόνια τα γκρίζα/λευκά μαλλιά να είναι κοινωνικά αποδεκτά για τις γυναίκες, όμως δεν ίσχυε αυτό μέχρι και πριν πολύ λίγα χρόνια. Ενώ, δηλαδή, οι άνδρες αντιμετωπίζονταν ως «θεοί» απλά και μόνο επειδή είχαν γκρίζα μαλλιά, οι γυναίκες βίωναν σεξιστικές συμπεριφορές και σχόλια που αφορούσαν την ηλικία τους.

George Clooney

Photo by Richard Shotwell/Invision/AP

Invision

Για σκέψου… Ο George Clooney είναι ίσως ο πιο γοητευτικός άνδρας του Hollywood κι ένας λόγος που τον κατατάσσει σε αυτήν την κατηγορία είναι τα γκρίζα μαλλιά του. Αν δεν είχε αυτά τα γκρίζα μαλλιά ίσως και να μην έπεφταν πάνω του τόσο πολύ οι προβολείς. Επίσης, ένας οποιοδήποτε άνδρας που έχει γκριζάρει αμέσως έχει έναν παραπάνω λόγο για να θεωρείται sexy και θελκτικός.

Γιατί, λοιπόν, και μια γυναίκα που έχει γκρίζα μαλλιά – και όχι μόνο λευκές ρίζες- να μην είναι ελκυστική, όμορφη και sexy; Το ξανθό, το καστανό και το κόκκινο ορίζει αν μια γυναίκα διαθέτει ομορφιά ή όχι; Μέχρι πριν λίγα χρόνια, ναι!

Το 2013, συγκεκριμένα, οι ρίζες των μαλλιών της Kate Middleton έγιναν πρωτοσέλιδο με τον κομμωτή των διασημοτήτων, Nicky Clarke, να χαρακτηρίζει την εμφάνιση αυτή «καταστροφή». Ο ίδιος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στην Daily Mail: «Οι άντρες μπορεί να γκριζάρουν στα μέσα της δεκαετίας των 50 και να θεωρούνται ακόμα ελκυστικοί, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις γυναίκες».

Και κάπου εδώ έρχονται οι Hellen Mirren, Diane Keaton, Glenn Close, Jane Fonda, Jamie Lee Curtis και Andie MacDowell, αλλά και οι δικές μας Ελληνίδες, Λουκία Παπαδάκη και Ρέα Τουτουνζή, για να του αποδείξουν – και σε όλους όσους τα «βάζουν» με τα γκρίζα μαλλιά- ότι είναι επιλογή του καθενός το πώς αισθάνεται όμορφα και το πώς θέλει να είναι τα μαλλιά του. Το ότι μια γυναίκα μεγαλώνει, ασπρίζει και αφήνει έτσι τα μαλλιά της δεν σημαίνει κιόλας ότι έχει «παραιτηθεί» από τη διαδικασία της περιποίησης, αλλά και από την ίδια τη ζωή. Απλά της αρέσει και αυτός ο εαυτός της.

Η Andie MacDowell θεωρεί «όμορφα» τα γκρίζα μαλλιά της και η Hellen Mirren νιώθει «πιο άνετα»

Ήταν το καλοκαίρι του 2021 όταν η Andie MacDowell μαγνήτισε τα βλέμματα στο Φεστιβάλ των Καννών περπατώντας στο κόκκινο χαλί με τα γκρίζα μαλλιά της. Η 63χρονη ηθοποιός απενοχοποίησε από το πρώτο βήμα της στο κόκκινο χαλί τα γκρίζα μαλλιά, τη φυσική ομορφιά και την ηλικία.

France Cannes 2021 Everything Went Fine Red Carpet

Η Andie MacDowell στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Καννών 2021

Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP

Η ηθοποιός, λίγους μήνες μετά, μίλησε στο The Zoe Report και μοιράστηκε τις απόψεις της για τα πρότυπα ομορφιάς που πιέζουν τις γυναίκες, αλλά και για το δικό της «ταξίδι» - που ξεκίνησε στη διάρκεια της πανδημίας - μέχρι να αποδεχτεί τα φυσικά γκρίζα μαλλιά της.

«Δεν θέλω να ακουστώ υπεροπτική, αλλά αγαπώ πολύ τα μαλλιά μου και κοιτάζω τον καθρέφτη και λέω “Θεέ μου, είναι τόσο όμορφα”. Οι άνδρες μπορούν να γκριζάρουν. Απλά πιστεύουμε ότι είναι κούκλοι. Μας έχουν πουλήσει αυτή την ιδέα ότι είναι καλύτεροι από εμάς», ανέφερε στη συνέντευξή της η Andie MacDowell και δεν θα μπορούσε να το θέσει καλύτερα.

Από την πλευρά της, η Helen Mirren έχει δηλώσει ότι «ο κόσμος πρέπει να κάνει οτιδήποτε τον κάνει να νιώθει άνετα» αναφερόμενη στα γκρίζα μαλλιά της. Η ηθοποιός πήρε την απόφαση να αφήσει το φυσικό της χρώμα όταν πρωταγωνιστούσε στην ταινία The Madness of King George όπου και χρειάστηκε να έχει γκρίζα μαλλιά.

Η Mirren, σε συνέντευξή της στο περιοδικό People, έχει πει επιπλέον ότι οι άνθρωποι φοβούνται να γκριζάρουν, γιατί αυτό σημαίνει ότι ανήκουν σε διαφορετική ηλικιακή ομάδα. «Και, φυσικά, ανήκετε σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Λυπάμαι, αλλά έτσι είναι! Λοιπόν, γιατί να μην το ‘’αγκαλιάσετε’’, να πάτε μαζί του και να το καλωσορίσετε; Κάντε το κάτι θετικό σε αντίθεση με ένα αρνητικό πράγμα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.