6+1 επώνυμοι που μίλησαν ανοιχτά για τον αυτισμό και τον έκαναν πλεονέκτημά τους

Κατερίνα Μπούσιου
6+1 επώνυμοι που μίλησαν ανοιχτά για τον αυτισμό και τον έκαναν πλεονέκτημά τους

Ο πρώην παίκτης του μπάσκετ Δημήτρης Παπανικολάου μιλά στο Queen.gr για τα οφέλη του δικού του «coming out». 

Στην έρευνά μας για τους Έλληνες που είναι στο φάσμα του αυτισμού και το έχουν δηλώσει δημόσια για να ευαισθητοποιήσουν, να αφυπνίσουν και να βοηθήσουν την περιθωριοποίηση των ατόμων που το διαθέτουν, κυρίως ένα όνομα συναντήσαμε. Και ήταν εκείνο του πρώην παίκτη του μπάσκετ Δημήτρη Παπανικολάου, ο οποίος πριν μερικά χρόνια δήλωσε πως τόσο εκείνος όσο και η κόρη του Άρια είναι στο φάσμα.

Πριν από μερικούς μήνες και η Youtuber Μικρή Ολλανδέζα, Δανάη Γεωργαντά, είχε δηλώσει πως είχε διαγνωστεί με αυτισμό.

Υπάρχουν όμως και αρκετοί άλλοι επώνυμοι διεθνώς που εξήγησαν μιλώντας για την εμπειρία τους πως έκαναν αυτό που άλλοι νόμιζαν αδυναμία, πλεονέκτημά τους.

«Αυτό κάνει το awareness, έχει ένα μη μετρήσιμο μεγάλο καλό»

Ρωτήσαμε τον Δημήτρη Παπανικολάου για ποιο λόγο πιστεύει πως αναγνωρίσιμα και πετυχημένα στον επαγγελματικό στίβο άνθρωποι όπως εκείνος, δειλιάζουν να μιλήσουν ανοιχτά. Πιστεύοντας ότι θα περιθωριοποιηθούν. Και όπως μας απάντησε: «Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει. Δεν είναι εύκολο , αλλά οι εποχές αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς και αυτό θα βοηθήσει και άλλους να κάνουν το λεγόμενο coming out».

Τον ρωτήσαμε βεβαίως για το αντίκτυπο του δικού του coming out, τόσο προσωπικά όσο και κοινωνικά. Με τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες που κάνει συχνά για ενημέρωση: «Έπρεπε να δω την μεγάλη εικόνα, ότι λέγοντας για εμένα θα βοηθούσα το παιδί μου, αλλά και χιλιάδες ανθρώπους όπως και έγινε. Δεκάδες ενήλικες μου εκμυστηρεύτηκαν ότι πήγαν να διαγνωστούν , οικογένειες ενώθηκαν, οικογένειες φύγανε από το χωριό να πάνε στην πόλη για διάγνωση , μητέρες γράψανε το παιδί τους στα ΚΕΠΑ (επιτροπή αναπηρίας) και γενικά υπήρξε ένα μεγάλο κύμα που βοήθησε πολλούς με διάφορους τρόπους. Αυτό κάνει το awareness, έχει ένα μη μετρήσιμο μεγάλο καλό.

Σε προσωπικό επίπεδο ελευθερώθηκα επίσης. Όταν πάρεις μια διάγνωση για τον εαυτό σου κατανοείς τα μειονεκτήματα σου και τα πλεονεκτήματα σου, δικαιολογείς τον εαυτό σου και μπορείς να χειριστείς καλύτερα μελλοντικές καταστάσεις που θα προκύψουν».

Ο Δημήτρης Παπανικολάου κυκλοφόρησε πρόσφατα και ένα βιβλίο με τον συμβολικό τίτλο «11:11» για να μοιραστεί την προσωπική του εμπειρία με την κόρη του Άρια και το πώς το αντιμετώπισαν μαζί με τη σύζυγό του.

https://www.instagram.com/p/C5BO9cpIiu8/

Στο διεθνές επίπεδο συναντάμε πολύ μεγάλες προσωπικότητες που διαγνώστηκαν στο φάσμα του αυτισμού και οι περισσότεροι με σύνδρομο Asperger, που είναι η πιο ήπια μορφή του. Και έκαναν αυτό που μοιάζει στους άλλους αδυναμία, δύναμη για εκείνους.

Η Μικρή Ολλανδέζα παραδέχθηκε ότι έχει διαγνωστεί με αυτισμό και κάθε της λέξη εμπνέει

Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και πρόεδρος του Twitter/X Elon Musk, είχε αστειευτεί σε συνέντευξή του λέγοντας πως «Δεν θα έχω μεγάλη οπτική επαφή μαζί σας απόψε. Αλλά μην ανησυχείτε, είμαι πολύ καλός στο να τρέχω σε λειτουργία εξομοίωσης. Νομίζω ότι η εμπειρία του καθενός είναι κάπως διαφορετική στο φάσμα του αυτισμού. Ήμουν, λοιπόν, πολύ βιβλιομανής και δεν καταλάβαινα. Είχα την τάση να παίρνω τα πράγματα πολύ κυριολεκτικά».

Ο ηθοποιός Wentworth Miller, ο γνωστός πρωταγωνιστής του Prison Break είχε αναγνωρίσει πριν 4 χρόνια τα συμπτώματα και επιβεβαιώθηκε με την επίσημη διάγνωση των γιατρών. Και όπως είχε δηλώσει: «Η πρόσβαση σε μια διάγνωση είναι ένα προνόμιο που πολλοί δεν απολαμβάνουν. Μιλήστε για αυτό. Μόνο για να σηκώσετε το χέρι και πείτε: «Είμαι εδώ. Το έχω καταλάβει».

https://www.instagram.com/p/C2NMvFXMwlr/

Η Αυστραλή τραγουδίστρια Sia είχε πει επίσης σε συνέντευξή της: «Ένιωθα, εδώ και 45 χρόνια, ότι πρέπει να πάω να φορέσω το ανθρώπινο κοστούμι μου και μόνο τα τελευταία δύο χρόνια είμαι πλήρως ο εαυτός μου».

Ο κορυφαίος ηθοποιός Antony Hopkins είχε μιλήσει για την διάγνωση όταν πια ήταν ενήλικος και τα συμπτώματα που είχε από μικρή ηλικία, αλλά αδυνατούσε τότε να τα εξηγήσει: «Δεν ήξερα καν την ύπαρξη του Άσπεργκερ. Ήμουν προβληματισμένος και προκαλούσα προβλήματα, ειδικά στα πρώτα μου χρόνια. Ωρίμασα λίγο, οπότε είμαι πολύ πιο ήσυχος με τον εαυτό μου».

https://www.instagram.com/p/C2W3Lb2uEPa/

Η επίσης ηθοποιός Daryl Hanah είχε απομακρυνθεί από κάθε δημόσια εκδήλωση λόγω του αυτισμού. Της προκαλούσε πανικό «Λιποθυμούσα σχεδόν στο κόκκινο χαλί» όπως έχει πει. Συμπληρώνοντας: «Ποτέ δεν πήγα σε talk show, δεν πήγα ποτέ σε πρεμιέρες. Ένιωθα τόσο άβολα κοινωνικά που τελικά μπήκα στη μαύρη λίστα. Τώρα κάνω μικρά κόλπα για να αντέξω. Σκέφτομαι πως είναι το δικό μου πάρτι και πως όλοι οι υπόλοιποι είναι οι καλεσμένοι μου».