8 χρόνια χωρίς τον διαστημικό David Bowie: Το κίνημα Bowie-ισμού που επηρέασε την pop κουλτούρα

Ανθή Μιμηγιάννη
8 χρόνια χωρίς τον διαστημικό David Bowie: Το κίνημα Bowie-ισμού που επηρέασε την pop κουλτούρα
David Bowie On Set of "Jump They Say" Music Video, in Los Angeles California, circa March 1993. (Photo by Lester Cohen)

Στις 10 Ιανουαρίου του 2016 ο πλανήτης έγινε λιγότερο rock μέσα σε μια στιγμή καθώς ο Bowie «έφυγε» από τη ζωή. Εκτός από βασιλιάς της αυτο-εφεύρεσης, ο φουτουριστής «Starman in the sky» θεωρήθηκε και θεωρείται ο πιο καλοντυμένος Βρετανός του 20ου αιώνα -και ίσως όλων των εποχών. Η επιρροή του στη μόδα, την ομορφιά και την τέχνη.

Σε έναν όλο και πιο ηδονοβλεπτικό κόσμο όπου κανείς δεν αφήνει καμία πτυχή του να καλύπτεται από ενδιαφέροντα πέπλα μυστηρίου, αν ο David Bowie ζούσε και διαχειρίζονταν ο ίδιος το επίσημο προφίλ του στο Instagram, το πιθανότερο είναι πως δεν θα ακολουθούσε κανέναν.

Όπως και στην πραγματική του ζωή, θα ήταν εκείνος που θα δημιουργούσε το περιεχόμενο, εκείνος που θα έθετε τις τάσεις (ως αδιαμφισβήτητος trend setter) και, τέλος, εκείνος που αν μπορούσε θα ήταν ευχής έργον να κάνει giveaway λίγο από το ταλέντο του, την κομψότητα και την ευφυία του.

https://www.instagram.com/p/CzZ21DOIGmx/

Μια μεγάλη μορφή στην τέχνη

Είτε άλλωστε αρέσει σε κάποιον, είτε όχι, κανείς δεν μπορεί να μην παραδεχτεί πως επρόκειτο για έναν πολυσχιδή και πολυτάλαντο καλλιτέχνη, μια πολυδιάστατη προσωπικότητα ή αυτό που πολύ απλά θα αποκαλούσαμε σήμερα, «μορφή». Ο David Bowie ήταν μορφή και μάλιστα πολλές μορφές μαζί ταυτόχρονα, αφού μεταμορφωνόταν από λεπτό σε λεπτό σε οποιαδήποτε εκδοχή του εαυτού του ήθελε. Για την ακρίβεια, επανεφηύρε συνεχώς τον εαυτό του με μια σχεδόν ψυχαναγκαστική τελειομανία καταλήγοντας να μοιάζει με μια συλλογή από διαφορετικά alter- egos.

Ο φουτουριστής Bowie γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1947 για να ολοκληρώσει το ταξίδι του στις 10 Ιανουαρίου του 2016. Επί 69 χρόνια, υποστήριξε τον τίτλο του τραγουδιού του «Starman» μέσα από πολλές διαστάσεις.

Ο άνθρωπος που μέσα από όλες αυτές τις διαστάσεις επηρέασε και καθόρισε την pop κουλτούρα είχε ξεκάθαρες επιρροές από το παρελθόν έβλεπε πάντα πολύ μπροστά από την εποχή του και ο τρόπος που συνδύαζε αυτά τα στοιχεία στο παρόν του ήταν τόσο αριστοτεχνικός που έβγαινε και στις στιλιστικές του επιλογές και στις περσόνες που δημιουργούσε.

Πλέον, μετράμε επτά χρόνια από τον θάνατό του αλλά η επιρροή του στις τέχνες, τη μουσική και τη μόδα, είναι τόσο ισχυρές, που θα «ζει» μέσα από αυτές για πολλά χρόνια ακόμη. Η glam rock περσόνα του, το θεατρικό του ταπεραμέντο, το μυστήριο γύρω από τη ζωή του που γεννούσε ερωτηματικά και οι εθιστικές μουσικές του δημιουργίες, κρατούσαν άσβεστο το ενδιαφέρον των θαυμαστών του επί δεκαετίες.

Η κατά λάθος σωστή κιθάρα του

Γεννημένος στο μεταπολεμικό Λονδίνο στις 8 Ιανουαρίου του 1947, o David Robert Hayward-Jones (όπως είναι ολόκληρο το όνομά του), έκανε τον πλανήτη πιο όμορφο και ενδιαφέροντα για 69 συνεχόμενα χρόνια. Κατά τη διάρκειά τους, δημιούργησε περισσότερα από 25 άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου του «Blackstar», που κυκλοφόρησε μόλις δύο ημέρες πριν από τον θάνατό του και συνεργάστηκε με καλλιτέχνες- θρύλους όπως ο John Lennon και ο Freddy Mercury. Εξαιρετικά ευφυής και ακούραστος εραστής της τέχνης, έπαιζε περισσότερα από δώδεκα όργανα, μεταξύ των οποίων το σαξόφωνο, αλλά και μια δεξιόχειρα κιθάρα, παρόλο που ο ίδιος ήταν αριστερόχειρας.

https://www.instagram.com/p/C1kLza1sV3k/

Ο διαστημικός David Bowie

Ο David Bowie έγινε ευρέως γνωστός στο κοινό στα 22 του χρόνια, μέσα από το single «Space Oddity» που κυκλοφόρησε το 1969, μόλις λίγες ημέρες πριν από την εκτόξευση του αμερικανικού Apollo 11 στο φεγγάρι. Με τον ίδιο τρόπο «εκτοξεύτηκε» και ο ίδιος στα charts της Βρετανίας. Ακολούθησαν πολλά πρωτοποριακά άλμπουμ με αποκορύφωμα το «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars», το 1972. Τέσσερα χρόνια αργότερα πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ο άνθρωπος που έπεσε στη Γη», ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 έκανε το ντεμπούτο του στο Broadway με το «The Elephant Man». Η καριέρα του έμοιαζε να εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, που θα ήταν ίσως ακόμη πιο ταχείς αν δεν έδινε παράλληλα τις μάχες με τα σκοτάδια του και φυσικά, τις ναρκωτικές ουσίες. Η τελευταία του εμφάνιση στη σκηνή ήταν το 2006, όταν τραγούδησε με την Alicia Keys στη Νέα Υόρκη.

Οι δύο γάμοι και η Iman

Δύο ήταν οι γυναίκες με τις οποίες ο εμβληματικός star θέλησε να ανταλλάξει όρκους αιώνιας πίστης. Πρώτη το μοντέλο και ηθοποιός Angela Barnett, με την οποία παντρεύτηκε το 1970. Ο γάμος τους διήρκεσε 10 χρόνια, ενώ μέρος της συμφωνίας διαζυγίου τους, ήταν η Barnett να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες για την κοινή τους ζωή.

Από αυτή την κοινή ζωή πάντως απέκτησαν τον Duncan Zowie Haywood Jones το 1971, ο οποίος κληρονόμησε την καλλιτεχνική φλέβα του πατέρα του και ακολούθησε καριέρα συγγραφέα και σκηνοθέτη.

https://www.instagram.com/p/CKZeEuEswhH/

Μάλιστα, εκτέλεσε και χρέη κουμπάρου στον δεύτερο γάμο του πατέρα του, όταν το 1992 παντρεύτηκε το supermodel Iman με την οποία αποτέλεσαν ένα από τα πιο εμβληματικά ζευγάρια -ίσως- όλων των εποχών. Το κορυφαίο μοντέλο ήταν χωρίς αμφιβολία η γυναίκα της ζωής του και κάθε τους κοινή φωτογραφία αποτέλεσε απόδειξη πραγματικού έρωτα.

Iman – David Bowie: Μία ιστορία αγάπης που δεν σταμάτησε ούτε ο θάνατος

https://www.instagram.com/p/Cv-SOtqNTOu/

Πόσο αντισυμβατικός μπορεί να είναι ένας τόσο συμβατικός θεσμός όπως ο γάμος; Ο γαμπρός David Bowi έθεσε, και σε αυτό, τον πήχη πολύ ψηλά.

Keep A Child Alive's 6th Annual Black Ball - Inside
(EXCLUSIVE, Premium Rates Apply) NEW YORK - OCTOBER 15: *Exclusive* Iman and David Bowie at Hammerstein Ballroom during Keep A Child Alive's 6th Annual Black Ball hosted by Alicia Keys and Padma Lakshmi on October 15, 2009 in New York City. (Photo by Kevin Mazur/WireImage)

To 2001 το μοντέλο έφερε στον κόσμο την κόρη τους, τn Alexandria Zahra Jones.

https://www.instagram.com/p/CwVtGp2uceR/

Το 2016 ο πλανήτης έγινε λιγότερο rock μέσα σε μια στιγμή: Τη στιγμή που σίγασε η φωνή του David Bowie. Η σορός του αποτεφρώθηκε και η τέφρα του διασκορπίστηκε στο Μπαλί, με την υστεροφημία του να είναι τόσο ισχυρή που μοιάζει κυριολεκτικά διασκορπισμένη πάνω από κάθε σχεδόν μορφή τέχνης. Κυρίως όμως, της μουσικής και της μόδας.

Το fashion legacy

Εκτός από βασιλιάς της αυτο-εφεύρεσης, ο Bowie θεωρείται και ο πιο καλοντυμένος Βρετανός του 20ου αιώνα -και ίσως όλων των εποχών.

Η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε συνηθισμένοι σε άντρες που αναδεικνύονται σε fashion icons. Δεν υπάρχουν όμως όρια που ο David Bowie δεν μπορεί να καταρρίψει και στεγανά που δεν μπορεί να σπάσει. Πόσω μάλλον όταν αναφερόμαστε σε μερικά εκατοστά υφάσματος. Τα εκατοστά αυτά φρόντιζε πάντα να τα αξιοποιεί ως έναν τρόπο έκφρασης της εκκεντρικής του προσωπικότητας και της σουρεάλ του φαντασίας. Βασισμένος στη συναρπαστική του γκαρνταρόμπα, δημιουργούσε κάθε φορά μοναδικές εικόνες, οι οποίες χαρακτηρίζονταν από ένα κοινό στοιχείο: ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με τη μουσική του ταυτότητα.

Bowie-ισμοί στη μόδα και την ομορφιά

Με καθαρά προσωπικό στιλ, επηρέασε όχι μόνο γυναίκες και άντρες, αλλά και τους ίδιους τους σχεδιαστές. Και αν λέμε συνεχώς ότι η μόδα «κάνει κύκλους» και δεν υπάρχει παρθενογένεση, στην περίπτωσή του συναντάμε την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Η μουσική του διάνοια εφηύρε εκ του μηδενός τον εαυτό του, επινοώντας το στιλ του με τον πλέον αυτοδημιούργητο τρόπο. Ένα fashion sense που μοιάζει να προέκυψε από κάποιο bing bang. Για εκείνον, δεν υπήρχε το δίπολο σκηνής και πραγματικής ζωής ούτε αποτελούσαν ποτέ γνώμονα με οποιονδήποτε τρόπο ως προς το τι θα φορέσει.

Εκκεντρικό, μαξιμαλιστικό, φουτουριστικό και extravagant, το στιλ του βασιζόταν σε λάμψεις, μεταλλικές υφές και έντονες αντιθέσεις. Ρούχα του για τις εμφανίσεις του έραψαν μεταξύ άλλων ο Alexander McQueen (ποιος θα ξεχάσει το εμβληματικό παλτό ιππασίας στο εξώφυλλο του άλμπουμ του «Earthling»;), ο Hedi Slimane και ο Thierry Mugler.

https://www.instagram.com/p/Czy7Ekysb6W/

Αποκορύφωμα της επιρροής του ήταν όταν το 2015, η Φιλαρμονική του Παρισιού αφιέρωσε την έκθεση «David Bowie» στις εμβληματικές εμφανίσεις και σιλουέτες του. Η έκθεση προσέλκυσε 200.000 επισκέπτες και αργότερα παρουσιάστηκε επίσης στην Αυστραλία και την Ολλανδία. Ο David Bowie ενέπνευσε σχεδιαστές όπως ο Alexander McQueen, ο Alessandro Michele και ο Gareth Pugh, αλλά και φωτογράφους μόδας όπως ο Nick Knight και ο Hedi Slimane.

https://www.instagram.com/p/CyOi0LpNWni/

Είχε μάλιστα συμμετάσχει στην καμπάνια του οίκου Louis Vuitton «Invitation au Voyage» το 2013, ενώ το 2015, η συλλογή Dior Haute Couture έφερε τον τίτλο «Moonage Daydream», προς τιμήν του άλμπουμ του «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spiders from Mars» του 1972.

Ερχόμενοι πιο κοντά στο σήμερα, ο Christopher Bailey απέτισε φόρο τιμής στο πρόσωπό του στο show του οίκου Burberry και τη Menswear συλλογή, Φθινόπωρο - Χειμώνας 2016-2017. Με έναν πολύ ουσιαστικό τρόπο, συνέβαλε στο να εξελιχθεί η βιομηχανία της μόδας στο μεγαθήριο που είναι σήμερα, επηρεάζοντας τόσο την υψηλή ραπτική όσο και τη streetwear μαζική κουλτούρα στην ένδυση.

Στο κομμάτι της ομορφιάς, ο iconic star εισήγαγε τα πολύ λεπτά φρύδια, τα punk χτενίσματα, τα εκκεντρικά κουρέματα, τα κόκκινα μαλλιά και φυσικά τα εξαιρετικά έντονα μακιγιάζ.

Ο David Bowie άνοιξε τον δρόμο

Ο David Bowie προετοίμασε το έδαφος για να εμφανιστούν κι άλλα εκκεντρικά pop idols, όπως η Madonna και η Lady Gaga, αλλά και για σχεδιαστές όπως ο Marc Jacobs και η Miuccia Prada, που είναι πλέον γνωστοί για τις ανατροπές που εισάγουν σε κάθε τους συλλογή.

Τίποτα άλλωστε δεν ήταν τυχαίο σε αυτή τη διαδρομή που χάραξε. Οπότε δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση και το τραγούδι με τίτλο «Fashion».