Μήπως χρησιμοποιείς με λάθος τρόπο τα συρτάρια του ψυγείου;

Μήπως χρησιμοποιείς με λάθος τρόπο τα συρτάρια του ψυγείου;

Όλοι οι τρόποι για να μην χαλάνε τόσο γρήγορα τα τρόφιμα που αποθηκεύεις.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όλες οι νοικοκυρές είναι να αγοράζουμε πολλά περισσότερα τρόφιμα από αυτά που καταναλώνουμε σε εβδομαδιαία βάση. Αν πρόκειται για ζυμαρικά, κονσέρβες ή προϊόντα που δεν λήγουν άμεσα, κανένα πρόβλημα.

Τι γίνεται όμως όταν τελειώνει η εβδομάδα και εσύ έχεις ακόμη στο ψυγείο φρούτα, λαχανικά ή τα αγαπημένα σου τυριά που δεν θέλεις να πετάξεις; Η αλήθεια είναι πως ο προγραμματισμός γευμάτων (meal prep) αποτελεί την καλύτερη λύση ωστόσο δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν πολλά μικρά μυστικά που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τα προϊόντα φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να μην καταλήξουν στα σκουπίδια.

5 tips για να μειώσεις την σπατάλη τροφίμων

1) Μην πλένεις τα τρόφιμα πριν τα φας

Αρκετές από εμάς πλένουν σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα τοποθετήσουν στο ψυγείο. Απόφυγε να το κάνεις αν θες να τα διατηρήσεις φρέσκα για περισσότερο καιρό αφού το νερό επιτρέπει στην υγρασία να εισχωρήσει και να τα αλλοιώσει.

https://www.instagram.com/p/CTKVk0VLQNp

2) Σωστή αποθήκευση

Μερικά φρούτα και λαχανικά πρέπει απαραίτητα να φυλάσσονται στο ψυγείο, ενώ άλλα διατηρούνται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου. Για παράδειγμα τα φρούτα που ωριμάζουν με την πάροδο του χρόνου (όπως οι μπανάνες, τα πεπόνια, τα αβοκάντο και τα ροδάκινα) είναι προτιμότερο να τοποθετούνται στον πάγκο μέχρι να ωριμάσουν και αργότερα να μπουν στο ψυγείο.

3) Εκμεταλλεύσου τα συρτάρια του ψυγείου

Τα περισσότερα ψυγεία έχουν τα λεγόμενα crisper συρτάρια, συνήθως ένα για φρούτα και ένα άλλο για λαχανικά. Τα λαχανικά τείνουν να διατηρούνται καλύτερα σε υψηλή υγρασία, ενώ στα φρούτα ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Ένας μπουφές αρκεί για να αλλάξεις το σαλόνι και αυτές οι 3 προτάσεις θα σε πείσουν

4) Τύλιξε τα λαχανικά σου με χαρτί κουζίνας

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις τα φυλλώδη λαχανικά στο ψυγείο για περισσότερο καιρό είναι τυλίγοντάς τα με χαρτοπετσέτες ή χαρτί κουζίνας.

5) DIY παγάκια από βότανα

Τα βότανα δεν διατηρούνται για πολύ καιρό στο ψυγείο ωστόσο υπάρχει ένας πολύ καλός τρόπος για να τα έχεις στην κουζίνα σου όποτε θες. Ζέστανέ τα σε ένα τηγάνι, ρίξε λίγο λάδι και τοποθέτησέ τα σε μια παγοθήκη. Βάλε την παγοθήκη στην κατάψυξη και απόψυξε τα παγάκια όποτε χρειαστεί.

Πηγή κεντρικής: pexels.com