Τα απρόσμενα υλικά που κάνουν κυριολεκτικά τα πάντα πιο νόστιμα
Από το τυρί παρμεζάνα και τη σόγια σος μέχρι την πάστα μίσο και τις αντζούγιες, τα τρόφιμα πλούσια σε ουμάμι προσθέτουν βάθος και πολυπλοκότητα σε κάθε συνταγή.
Το ουμάμι είναι η πιο μυστηριώδης και ίσως η πιο συναρπαστική κατηγορία γεύσης, αυτή που δεν ανήκει αποκλειστικά στο γλυκό, το ξινό, το αλμυρό ή το πικρό. Πρόκειται για τη βαθιά, γεμάτη νοστιμιά που κάνει ένα πιάτο πραγματικά ακαταμάχητο. Από το τυρί παρμεζάνα και τη σόγια σος μέχρι την πάστα μίσο και τις αντζούγιες, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ουμάμι προσθέτουν βάθος και πολυπλοκότητα σε κάθε συνταγή.
Το να μάθεις να αξιοποιείς αυτά τα συστατικά δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των επαγγελματιών σεφ. Με λίγη τόλμη και διάθεση για πειραματισμό, μπορείς να μεταμορφώσεις ακόμα και το πιο απλό πιάτο. Παρακάτω θα βρεις μερικά απρόσμενα αλλά απολύτως δοκιμασμένα υλικά που μπορούν να απογειώσουν τη μαγειρική σου και να δώσουν σε κάθε γεύμα αυτή τη μαγική, ακαθόριστη πινελιά του ουμάμι.
Η πιο εύκολη μακαρονάδα που χρειάζεται μόνο 3 υλικά
Το να μάθεις να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και τον ουρανίσκο σου ανοίγει την πόρτα για πειραματισμό με γεύσεις και υφές, δημιουργώντας καλύτερα γεύματα με ό,τι υπάρχει ήδη στην κουζίνα σου.
01. Σόγια Σος
Γιατί είναι καλή: Η σόγια σος είναι εξαιρετικά ευέλικτη. Όταν ένα πιάτο είναι σχεδόν έτοιμο αλλά λίγο άγευστο, ρίξε μερικές σταγόνες πριν το αλατοπίπερο μιας και προσθέτει βάθος γεύσης που το απλό αλάτι δεν μπορεί να πετύχει μόνο του και αν δεν το παρακάνεις, η σόγια απαλύνει και ενσωματώνεται όμορφα.
Χρησιμοποίησέ την σε: Σάλτσες ντομάτας, chili, στιφάδο με ντομάτα, μαρινάδες, σάλτσες.
02. Ξύδι
Γιατί είναι καλό: Οτιδήποτε αλμυρό δεν είναι σωστό χρειάζεται μια γερή δόση ξυδιού.
Χρησιμοποίησέ το σε: Όλα, αλλά ιδιαίτερα σε κρεμώδη ή λιπαρά πιάτα που χρειάζονται οξύτητα.
03. Φλούδα Παρμεζάνας
Γιατί είναι καλή: Ρίχνοντας ένα κομμάτι ή δύο μέσα στην κατσαρόλα με τα άλλα υλικά και αφήνοντάς τα να σιγοβράσουν, όλο το πιάτο απορροφά την ουμάμι γεύση αντί να προστίθεται τελευταία στιγμή.
Χρησιμοποίησέ την σε: Σάλτσες ζυμαρικών, σούπες, ριζότο.
04. Αντζούγιες και Πάστα Αντζούγιας
Γιατί είναι καλές: Ακόμα μια αλμυρή, βαθιά και σύνθετη γεύση. Λίγη ψιλοκομμένη αντζούγια ή πάστα μπορεί να ανεβάσει ένα μέτριο πιάτο.
Χρησιμοποίησέ τα σε: Σαλάτες Caesar, σάλτσες ζυμαρικών, μαρινάδες.
05. Εσπεριδοειδή
Γιατί είναι καλά: Ταιριάζουν σχεδόν παντού και αρκούν μερικές λεπτές φέτες, ξύσμα ή φρέσκος χυμός από λεμόνι ή λάιμ.
Χρησιμοποίησέ τα σε: Ψάρι, κρέας, μαρινάδες, σούπες, στιφάδο.
Το πιο εύκολο κέικ σοκολάτας με 5 υλικά – Χωρίς αλεύρι, χωρίς τύψεις, με όλη τη γεύση
06. Κρέμα Βαλσαμικού
Γιατί είναι καλή:Είναι πιο πλούσια από το ξύδι βαλσάμικο, δίνει γλυκόξινη ένταση και όμορφη γυαλάδα σε κάθε πιάτο.
Χρησιμοποίησέ το σε: Τοστ με αβοκάντο, σαλάτες ντομάτας, τυριά, κρέας.
07. Πάστα Μίσο
Γιατί είναι καλή: Δεν υπάρχουν λόγια για τα πιάτα με μίσο. Αλμυρή, μεταξένια και δίνει μια διακριτική funky νότα.
Χρησιμοποίησέ την σε: Σούπες, στιφάδο φασολιών, μαρινάδες, ντρέσινγκ.
08. Ξινή Κρέμα
Γιατί είναι καλή: Αν και δεν είναι ουμάμι, προσθέτει υγρασία και δομή. Ιδανική για κέικ και γλυκά που μένουν αφράτα.
Η συνταγή που θα τρως όλο το weekend: Τραγανές πατάτες φούρνου με τυρί και κρεμμύδι
Τι άλλο να βάλεις μέσα στα πιάτα για έξτρα νοστιμιά:
Μελάσσα: γλυκύτητα και υγρασία
Πάπρικα: καπνιστή νότα
Κύβοι ζωμού κοτόπουλου αντί για ζωμό απλό: συγκεντρωμένη γεύση
