Γευστικός αέρας πέντε ηπείρων και συναρπαστικά γαστρονομικά νέα από την Κέρκυρα

Νέλλη Καλαμαρά
Γευστικός αέρας πέντε ηπείρων και συναρπαστικά γαστρονομικά νέα από την Κέρκυρα

Ο πολυβραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου δημιουργεί νέα μενού και διάσημοι Έλληνες σεφ από τις 5 ηπείρους δίνουν ραντεβού στο Nido.

Έχουμε αναλύσει πολλές φορές μαζί μέσα από αυτή τη στήλη τη σημασία που έχει η γαστρονομία για το σύγχρονο ελληνικό τουριστικό προϊόν, καθώς και το πόσο σημαντικό είναι τα πολυτελή ξενοδοχεία -άρα και οι κοσμογυρισμένοι επισκέπτες τους- να γίνονται κοινωνοί γαστρονομικών φεστιβάλ με σεφ από το εξωτερικό. Στην περίπτωση του Greek Chefs Abroad, που διοργανώνει για 3η συνεχή χρονιά η Mar-Bella Collection (διάβασε περισσότερα εδώ), φέτος το θέμα μας ήταν η δημιουργική συνάντηση καταξιωμένων Ελλήνων σεφ από το εξωτερικό με μότο «Tastes of 5 Continents».

Ελούντα: εκεί όπου οι μύθοι έχουν χτιστεί σε πραγματικά γερές βάσεις

apaggio.jpg

Έτσι λοιπόν τα γαστρονομικά εστιατόρια των ξενοδοχείων της Κέρκυρας και της Πάργας, Nido και Elix αντίστοιχα, φιλοξένησαν ήδη και συνεχίζουν να φιλοξενούν μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη σημαντικά γαστρονομικά δείπνα, ανοικτά και σε εξωτερικούς επισκέπτες, με Έλληνες σεφ που διαπρέπουν στο Ντουμπάι, τη Μελβούρνη, τη Σιγκαπούρη, το Μαϊάμι αλλά και το Λονδίνο. Εγώ προσωπικά είχα τη χαρά να βρεθώ στο πανέμορφο resort της Κέρκυρας και στο μαγικό σκηνικό του εστιατορίου Apaggio την ημέρα του δείπνου που φιλοτέχνησε ο Αλέξανδρος Παυλόπουλος, γνωστός ως σεφ Σπέρχος.

Αφηγηματική γαστρονομία και απέριττη πολυτέλεια στο διασημότερο νησί της Ελλάδας

Sperxos.jpg

Ο Έλληνας σεφ το 2015 μετακόμισε στο Ντουμπάι για να μεταφέρει το όραμά του να δημιουργήσει ένα εστιατόριο που θα περιλαμβάνει ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις στη Μέση Ανατολή, όπου εγκαινίασε το εστιατόριό του The Warehouse, το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα ως τηλεοπτικό στούντιο και εργαστήριο κουζίνας. Ανάμεσα στα πολλά project του είναι και ο συνιδιοκτήτης του διάσημου εστιατορίου “Ena” στο Ντουμπάι.

nido.jpg

Ο ίδιος ο σεφ, που έτυχε να γνωριζόμαστε από παλιά και σήμερα είναι πλέον εξαιρετικά διάσημος στο Ντουμπάι και μάλιστα είναι και ο επίσημος πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μου μίλησε πριν το δείπνο για την πορεία του, τα παιδικά του χρόνια στα Καλάβρυτα και το πάθος του για την κουζίνα της μαμάς. «Η οικογένειά μου είχε ένα εστιατόριο στα Καλάβρυτα και εγώ ήμουν ένα ντροπαλό παιδί, έτσι συχνά προτιμούσα την κουζίνα από το σέρβις για να βοηθάω τους δικούς μου. Εκεί βρήκα μία αληθινή αγάπη και ένα αληθινό πάθος. Πλέον μαγειρεύω την κουζίνα των παιδικών μου χρόνων, αλλά μέσα από μία σύγχρονη ματιά και εκμεταλλευόμενος τις μοντέρνες τεχνικές. Ταυτόχρονα αξιοποιώ και κάποια μπαχάρια και γεύσεις της Μέσης Ανατολής, που τόσο ταιριάζουν στην μεσογειακή κουζίνα μου».

Τον ρώτησα αν σκοπεύει να επιστρέψει στην Ελλάδα, αν του λείπει, «Κοίταξε γενικά κάνω κάποια projects εδώ, αλλά τώρα ετοιμάζω και κάτι πολύ μεγάλο, το οποίο δεν μπορώ να σου αποκαλύψω ακόμη. Ας πούμε όμως πως σύντομα θα μπορείς να γευτείς τα μενού μου και στη χώρα μας, τώρα για το αν θα γυρίσω, δεν είναι κάτι που έχω σκεφτεί τώρα που μιλάμε», μου είπε χαμογελώντας και έτρεξε να μπει στην κουζίνα για να δημιουργήσει τα πραγματικά μαγικά πιάτα που είχαμε τη χαρά να δοκιμάσουμε στο 2ο ουσιαστικά event του Greek Chefs Abroad για το καλοκαίρι του 2023.

nido2.jpg

Το δείπνο, που ετοίμασε ο σεφ και η ομάδα του, πάντα σε συνεργασία με την ομάδα του resort Nido, συζητήθηκε εκτενώς για τη βαθιά ελληνικότητα και δημιουργική μετάφραση παραδοσιακών συνταγών σε μία σύγχρονη γαστρονομική γλώσσα. Το εικονιζόμενο choux από παντζάρι με κατσικίσιο τυρί, καρύδια και πέρλες από βαλσάμικο ξίδι, εκτός από πανέμορφο ήταν και απίστευτα γευστικό, με συμπυκνωμένη μέσα στο αφράτο choux όλη τη φρεσκάδα της εποχής και την γεύση της ελληνικής γης.

nido5.jpg

Στα ορεκτικά τις εντυπώσεις έκλεψε το ψητό χταπόδι με φάβα, το οποίο ακούγεται κλασσικό, αλλά μόνο κλασσικό δεν ήταν με το στιφάδο από πέρλες κρεμμυδιού και το βούτυρο από τσίλι να δίνει μία εξωτική διάσταση σε μία τόσο παραδοσιακή ελληνική συνταγή.

nido6.jpg

Στα κυρίως προσωπικά ξεχώρισα με διαφορά τις καραβίδες με κριθαράκι, που ήταν ένα δημιουργικό μείγμα της γνωστής συνταγής με το ελληνικό σαγανάκι θαλασσινών με φέτα, αλλά περιείχε ταυτόχρονα χαβιάρι και λάδι βασιλικού, που απογείωνε το γευστικό αποτέλεσμα και του προσέδιδε μία βαθιά φινέτσα.

nido7.jpg

Παρότι δεν φημίζομαι για την αγάπη μου για τα γλυκά, η Πάβλοβα του Σπέρχου, με ελληνικό γιαούρτι και φρέσκα κεράσια σε compote ήταν ένα από τα ωραιότερα γλυκά που έχω δοκιμάσει αυτό το καλοκαίρι.

IMG_3201.jpg

Στο πλαίσιο της ίδιας επίσκεψης στο Nido είχαμε και την ευκαιρία να γευτούμε το νέο μενού που ο πολυβραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου έχει δημιουργήσει για το fine dining εστιατόριο Apaggio του ξενοδοχείου. Αυτή η νέα συνεργασία με έναν από τους πλέον καταξιωμένους δημιουργούς της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής δείχνει για εμένα τη διάθεση για αναβάθμιση του γαστρονομικού προϊόντος που ο ξενοδοχειακός όμιλος θέλει να προσφέρει στους επισκέπτες του.

nido8.jpg

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου λοιπόν έχει σχεδιάσει μία μικρή και συμπυκνωμένη κάρτα για το εστιατόριο, που βρίθει ελληνικών στοιχείων και εκσυγχρονισμένων παραδοσιακών συνταγών, πάντα με επίκεντρο την κορυφαία γευστική εμπειρία και την καλύτερη πρώτη ύλη. Το εικονιζόμενο Φαγκρί Ταρτάρ αποτελεί την τέλεια αρχή για ένα πολλά υποσχόμενο δείπνο, με την προσθήκη του ginger και των φυκιών να δίνουν το απαραίτητο twist για την πλήρη ανάδειξη της φρεσκάδας του ψαριού, ενώ αποκάλυψη ήταν το Μπουρδέτο με ταρτάρ από λαβράκι και φρυγανισμένο ψωμί.

nido10.jpg

Πολύ καλός και ο Μουσάκας, σε μοντέρνα παρουσίαση, αλλά με αληθινή γεύση και βαθιά νοστιμιά, όπως και η πειραγμένη Παστιτσάδα που κρατούσε όλη την comfort ουσία του κλασσικού πιάτου, αλλά με τα απαραίτητα twists. Το ψάρι ημέρας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν Φαγκρί, είχε ψηθεί στην εντέλεια, κρατώντας όλη του ζουμερότητα στο εσωτερικό του και μιλώντας απέριττα για τη σημασία της απλότητας και της φρεσκάδας των υλικών.

nido11.jpg

Η διαμονή στο πανέμορφο ξενοδοχείο, που μοιάζει με παραδοσιακό Κερκυραϊκό χωριό, είναι υποδειγματική και συστήνεται ανεπιφύλακτα, ενώ δεν μπορώ να κλείσω χωρίς να σχολιάσω το μικρό αλλά θαυματουργό σπα του Nido, όπου οι θεραπεύτριες είναι εξαιρετικές και μπορούν να συγκριθούν σε τεχνικές και ποιότητα υπηρεσιών με μερικά από τα καλύτερα spa resorts της χώρας μας.

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.