Ένας «μυστικός» κήπος με ιταλικό ταμπεραμέντο και διάσημες υπογραφές στο κέντρο της πόλης
Μέσα στην καρδιά κυριολεκτικά της Αθήνας, στο καλοκρυμμένο Atrium του Alexander’s Lounge του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, κρύβεται ένα πανέμορφο ιταλικό all-day εστιατόριο.
Το Il Giardino Segreto είναι μία όαση δροσιάς και γεύσης στην καρδιά του Συντάγματος και ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Executive Chef του ξενοδοχείου Αστέριος Κουστούδης έχει φροντίσει ώστε η εμπειρία να είναι εφάμιλλη των προσδοκιών μας. Αλλά ας πάρουμε την ιστορία μας από την αρχή.
Guest chefs, music events, νέες αφίξεις, δημιουργικά cocktails και άλλα νέα από όλη την Ελλάδα
Υπάρχει τρία χρόνια, αλλά εγώ δεν είχε τύχει να καταφέρω να το επισκεφθώ τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια, τώρα όμως που πήγα δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξαναπάω και το λέω υπεύθυνα. Μπαίνεις στο ξενοδοχείο, πας στον πρώτο όροφο, αναζητάς το Alexander’s Lounge και πίσω από αυτό, το πανέμορφο Atrium γεμάτο ελαιόδεντρα σε περιμένει από νωρίς το πρωί για καφέ και λιχουδιές μέχρι αργά το βράδυ για εμπνευσμένα cocktails και εξαιρετικά κρασιά. Κοινός παρανομαστής όλης της ημέρας; Οι αυθεντικές ιταλικές γεύσεις με την υπογραφή του Αστέριου Κουστούδη και της ομάδας του.
Σωτήρης Κοντιζάς: η επιστροφή του «Μενού» γίνεται πραγματικότητα στο νέο HAFU στο κέντρο της πόλης
Εδώ λοιπόν, που για κάποιον ανεξήγητο λόγο νιώθεις πως βρίσκεσαι χιλιόμετρα μακριά από το Σύνταγμα και το κέντρο της πόλης, παίρνεις θέση στις άνετες πολυθρόνες κάτω από τα ελαιόδεντρα και απολαμβάνεις λαχταριστά ιταλικά πιάτα, που δημιουργούνται εκείνη τη στιγμή για εσένα.
Να σημειώσουμε πως φέτος στο επίκεντρο βρίσκεται ένα ιδιαίτερο συστατικό, η ντομάτα, η «βασίλισσα» της κουζίνας, που αποτέλεσε την αφετηρία για ένα γευστικό ταξίδι αλλά και για μια ακόμη ουσιαστική ενέργεια του ξενοδοχείου προς τη βιωσιμότητα. Ο Αστέριος Κουστούδης, ακολουθώντας τη μαγειρική του διαίσθηση, αναζήτησε τρόπο να καλλιεργήσει τις δικές του ντομάτες και τα κατάφερε, εξασφαλίζοντας σπάνιες ποικιλίες, όπως Datterini, Nelly’s Grape, Marmande και Fiorentino Costoluto, καλλιεργημένες χειρωνακτικά με φυσικές μεθόδους από έναν μικρό παραγωγό στις παρυφές του όρους Πατέρας.
Από αυτές δημιούργησε μια εξαιρετική σάλτσα, μαγειρεμένη με ανθό αλατιού και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, την οποία συντηρεί σε γυάλινα βάζα και ανοίγει μπροστά στους επισκέπτες. Τα φρέσκα ζυμαρικά ετοιμάζονται επί τόπου, μπροστά στο τραπέζι μας, μαγειρεύονται μέσα στην υπέροχη αυτή σάλτσα και συνοδεύονται με τυρί Σαν Μιχάλη.
Το μενού περιλαμβάνει ακόμη χειροποίητη πίτσα με φυσικό προζύμι αργής ωρίμανσης, τραγανή εξωτερικά και αφράτη στο εσωτερικό, διαθέσιμη σε τέσσερις εκδοχές: με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό, με φέτα, πιπεριά, ελιές, κρεμμύδι και κάπαρη, με μορταδέλα, βουβαλίσια στρατσιατέλα, πέστο βασιλικού και φιστίκι Αιγίνης και κορυφαία επιλογή με πεκορίνο, ρικότα, παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι εμπνευσμένη από την αγαπημένη cacio e pepe.
Η focaccia με αντζούγια και πιπεριές κονφί αποτελεί ιδανική επιλογή για τους λάτρεις των έντονων γεύσεων, ενώ η panzanella με βουβαλίσια burrata και γλυκά ντοματίνια ξεχωρίζει για τη φρεσκάδα της. Οι επιλογές από salumi e formaggi συνδυάζουν ποιότητα και αυθεντικότητα, με εξαιρετικά τυριά όπως το Pecorino di Pienza, Caciottona al Pepe και το σπάνιο San Pietro in cera d’api, καθώς και εκλεκτά αλλαντικά, όπως Mortadella Bologna, Prosciutto San Daniele και Finocchiona, τα οποία κόβονται επί τόπου σε λεπτές φέτες με την εντυπωσιακή κόκκινη vintage μηχανή κοπής και σερβίρονται με αγκινάρες Τήνου, σαλάμι σύκου Ευβοίας και διαλεκτές ελιές.
Οι εξαιρετικές γλυκές δημιουργίες του Pastry Chef Αλέξανδρου Κούφα ολοκληρώνουν το πιο υπέροχο γευστικό παζλ, με το κολασμένο Armenonville να ετοιμάζεται μπροστά μας με φρέσκο παρφέ που μαλακώνεται απαλά και εμπλουτίζεται με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και μαρέγκες, πριν σερβιριστεί με ζεστή σάλτσα σοκολάτας. Το τιραμισού παραμένει σταθερά στο μενού αυθεντικό και βελούδινο, ενώ το χειροποίητο gelato, παρασκευασμένο καθημερινά με φρέσκα φρούτα εποχής και αγνές πρώτες ύλες, προσφέρει μια δροσιστική νότα για φινάλε.
Στην ατμόσφαιρα του καταπράσινου αυτού κήπου, που φωτίζεται διακριτικά καθώς πέφτει η νύχτα, οι βραβευμένοι bartenders του ιστορικού ξενοδοχείου δημιουργούν δροσιστικά cocktail ειδικά σχεδιασμένα για να συνοδεύσουν το μενού “Il Giardino Segreto”. Ξεχωρίζουν το Bella Donna με limoncello και yuzu, το Mastic Temple με μαστίχα και γκρέιπφρουτ και το Chiedi Spritz με Amaro Averna και σόδα περγαμόντου. Η εξαιρετική λίστα κρασιών περιλαμβάνει επιλεγμένες ετικέτες από την Τοσκάνη, το Πιεμόντε και τη Σικελία, οι οποίες σερβίρονται και σε ποτήρι, προσφέροντας την ευκαιρία για εξερεύνηση του ιταλικού αμπελώνα, μέσα από την πάντα διορατική ματιά του Head Sommelier Ευάγγελου Ψωφίδη.
Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.
