Όλα τα νέα από τη γευστική και μπαρ σκηνή της πόλης για να προγραμματίσουμε τις εξόδους μας

Νέλλη Καλαμαρά
Όλα τα νέα από τη γευστική και μπαρ σκηνή της πόλης για να προγραμματίσουμε τις εξόδους μας

Συναρπαστικά 4-Hands Dinners, νέα μενού με αύρα από αστέρια Michelin, δείπνα με θέα την Ακρόπολη, γυναικείες συναντήσεις με θέμα το hospitality και την εξέλιξή του και πολλά ακόμη άκρως γευστικά νέα.

 

Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, όμως η Αθήνα μας, ως σύγχρονη μητρόπολη του κόσμου, δεν αδειάζει και δεν ησυχάζει ποτέ. Παρακάτω όλα τα νέα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην πόλη και αξίζουν μία θέση στο μυαλό και στην ατζέντα σου.

Ιαπωνική κουζίνα αξιώσεων με φόντο τον Λυκαβηττό και την φωτισμένη Αθήνα στα πόδια μας

drz-domes-miramare10630.jpg

4-Hands δείπνο με αέρα από Michelin

Την Πέμπτη 31 Ιουλίου, το βραβευμένο με αστέρι Michelin Makris Athens by Domes υποδέχεται ένα ξεχωριστό 4 Hands Dinner – ένα μαγειρικό pas de deux δύο κορυφαίων Ελλήνων σεφ με διεθνή ακτινοβολία. Ο Chef Patron Πέτρος Δήμας ανοίγει την κουζίνα του στον Κώστα Παπαθανασίου, ο οποίος έχει υπηρετήσει τα τελευταία 3 χρόνια ως Executive Chef του Frantzén στην Στοκχόλμη, ενός από τα λίγα εστιατόρια στον κόσμο με τρία αστέρια Michelin.

Ένας «μυστικός» κήπος με ιταλικό ταμπεραμέντο και διάσημες υπογραφές στο κέντρο της πόλης

https://www.instagram.com/p/DL63E_kvxSe

Οι δύο σεφ συνδέονται μέσα από μία κοινή πορεία σε εμβληματικά εστιατόρια της παγκόσμιας υψηλής γαστρονομίας, από το The Fat Duck και το The Ledbury έως το Pollen Street Social του Jason Atherton, όπου είχαν συνεργαστεί στενά. Με αφετηρία αυτή τη μαγειρική συγγένεια και κοινή γλώσσα τη δημιουργική κουζίνα, ο Κώστας Παπαθανασίου επιστρέφει στην Αθήνα για να συνυπογράψει με τον Πέτρο Δήμα ένα μενού που ισορροπεί ανάμεσα στη νοσταλγία και την τόλμη, τη μνήμη και την ανατροπή.

hellenic-blue-crab-tartlet.jpg

Στο ειδικά σχεδιασμένο μενού των έξι σταδίων (tasting menu) θα ανακαλύψει κανείς από μια τάρτα με ρικότα και μάνγκο που φλερτάρει με τη γλυκύτητα της Μεσογείου, μέχρι μια σύνθεση με μαγιάτικο, βερίκοκο και περσικό χαβιάρι, κάθε πιάτο συνομιλεί με το επόμενο, δημιουργώντας ένα καλοδουλεμένο, συνεχές αφήγημα γεύσεων. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με wine pairing από την επιμελημένη κάβα του Makris, με επιλογές που αναδεικνύουν τη γευστική πολυπλοκότητα κάθε πιάτου.

dsc9594-1.jpg

Ηχηρές συνέργειες στον πιο όμορφο κήπο

Στις 21 και 22 Ιουλίου, το Fuga υποδέχεται στην κουζίνα του τη γαστρονομική οραματίστρια σεφ Yuka Aoyama, με εντυπωσιακή πορεία στα Nobu και Roka του Mayfair ως executive chef. Στο πλευρό της, ο executive chef του Fuga Μίλτος Κώτσης, με τον οποίο δημιουργούν δύο μοναδικές γαστρονομικές προτάσεις.

untitled-2.jpg

Το αποκορύφωμα αυτής της σύμπραξης είναι δύο ξεχωριστές βραδιές, όπου θα παρουσιαστούν δύο ειδικά διαμορφωμένα μενού γευσιγνωσίας και θα αποτελέσουν μία εμπειρία για όλες τις αισθήσεις. Πρόκειται για έναν σπάνιο γαστρονομικό διάλογο με άρωμα Ασίας, ανάμεσα σε δύο κορυφαίους σεφ. Τα ιδιαίτερα αυτά 4-Hands δείπνα μέσα στο μαγικό κήπο του Fuga έχουν προγραμματιστεί για τις 21 και 22 Ιουλίου.

dsc9634-2.jpg


Φυσικά κάθε τέλειο μενού αξίζει και το ιδανικό ταίριασμα, έτσι το μπαρ La Gitana by Fuga συμπληρώνει τη βραδιά με μια επιλεγμένη σειρά από premium, συναρπαστικά cocktails, σχεδιασμένα για να απογειώσουν τη γευστική εμπειρία και να αναδείξουν μοναδικά κάθε πιάτο.

99bf75b4-f909-4bf7-9834-863f291d466a.jpg

Wine & Dine στην αθηναϊκή Ριβιέρα

Η απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία γεύσης και οινογνωσίας έρχεται την Τετάρτη 23 Ιουλίου, στις 20:00, στο εμβληματικό Island Club & Restaurant, το οποίο υποδέχεται το διάσημο Morlet Family Vineyards από τη Napa Valley της Καλιφόρνιας, για μια βραδιά γεμάτη αρώματα, γεύσεις και αρμονικούς συνδυασμούς στο μαγευτικό τοπίο της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Οι εκλεκτές, σπάνιες ετικέτες του Morlet, με τη γαλλική φινέτσα και την Καλιφορνέζικη δυναμική, θα πλαισιωθούν από ένα ειδικά σχεδιασμένο pairing menu του βραβευμένου σεφ Νίκου Σκλήρα, σε συνεργασία με τη καταξιωμένη ομάδα sommelier, που υπόσχεται να αναδείξει μοναδικά τον χαρακτήρα κάθε κρασιού.

8d854783-copy.jpg

Το Morlet Family Vineyards προσφέρει εξαιρετικά κρασιά με γαλλική δεξιοτεχνία και βαθύ σεβασμό στο terroir της Καλιφόρνιας, ενώ είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για συλλέκτες και όσους αναζητούν ζωηρά, πολύπλευρα κρασιά με δυνατότητα παλαίωσης και διεθνείς βαθμολογίες. Μια ιδιαίτερη σύμπραξη ανάμεσα στην υψηλή γαστρονομία και την τέχνη της οινοποίησης, που απευθύνεται σε λάτρεις του καλού κρασιού και των σπάνιων εμπειριών. Μια βραδιά που συνδυάζει την οινική αριστοκρατία με τη μεσογειακή κομψότητα, με φόντο το απέραντο γαλάζιο.

apl385.jpg

Τα “Best Of” του Pelagos on Tour

Τον Οκτώβριο του 2021, ο σεφ Luca Piscazzi και η ομάδα του συνέλαβαν την ιδέα του Pelagos on Tour, μεταφέροντας το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο σε λιγότερο γνωστούς ελληνικούς προορισμούς, ανακαλύπτοντας τα γαστρονομικά τους μυστικά. Παραγωγοί και τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα τους πρωταγωνίστησαν σε ευφάνταστα πιάτα του Pelagos. Τώρα, ο Luca Piscazzi συγκεντρώνει τις αγαπημένες δημιουργίες των τελευταίων τριών ετών σε ένα ειδικό μενού «Best Of».

mint-ceviche-3.jpg

Διαθέσιμο έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, το νέο μενού αφηγείται ιστορίες από ταξίδια σε ήρεμα ελληνικά τοπία όπως η Κρήτη, η Σίφνος και η Σαντορίνη. Σε αυτούς τους ονειρικούς ελληνικούς προορισμούς, ο σεφ γνώρισε αγρότες, επισκέφθηκε οινοποιεία, γευμάτισε με ντόπιους και έμαθε παραδοσιακές μαγειρικές τεχνικές που περνούν από γενιά σε γενιά. Από κάθε σημείο, άντλησε τα καλύτερα υλικά και μοναδική έμπνευση.

dsc4795.jpg

Μέσα σε ένα φόντο Αιγαιοπελαγίτικης λάμψης και διακόσμηση εμπνευσμένη από κρουαζιερόπλοιο, είτε στον εσωτερικό χώρο είτε στη βεράντα του εστιατορίου, το μενού «Best Of» 2025 διατίθεται σε εκδοχή degustation και à la carte. Νέα πιάτα αποκλειστικά à la carte τιμούν τις φωτεινές, ζωηρές γεύσεις της εποχής. «Είναι χαρά μου να ξαναζώ, μέσα από αυτές τις γεύσεις, τις αγαπημένες στιγμές των επισκεπτών μας από τα τελευταία τρία χρόνια του Pelagos on Tour», σχολιάζει ο σεφ Luca Piscazzi. «Για εμένα, είναι ένα ταξίδι αναμνήσεων από την Κρήτη έως τη Σαντορίνη. Τα μενού αυτά αναδεικνύουν τις παραδοσιακές ελληνικές τεχνικές και τις απλές συνταγές που βασίζονται σε φρέσκα, εποχιακά υλικά — πάντα με μια πινελιά καινοτομίας από το Pelagos».

fsathensnicolasquiniou022.jpg

Απογειώνοντας περαιτέρω το μενού «Best Of», οι εξαιρετικές επιλογές κρασιών του νέου Wine Director του ξενοδοχείου, Jan Konetzi, προσδίδουν καλλιτεχνική διάσταση στη συνολική εμπειρία. Από Head Sommelier στα εστιατόρια του Gordon Ramsay με αστέρια Michelin στο Λονδίνο, έως Wine Director στο Four Seasons Ten Trinity Square Private Club and Hotel, ο πολυβραβευμένος Jan —που έχει αναδειχθεί τέσσερις φορές ως Καλύτερος Σομελιέ του Ηνωμένου Βασιλείου— φέρνει πάνω από δύο δεκαετίες εμπειρίας στο ανώτατο επίπεδο.

Ρίζες στο Χρόνο με θέα Ακρόπολη

Ένα γαστρονομικό ταξίδι στη μνήμη, την παράδοση και τη γεύση, με την πάντα μαγευτική θέα της Ακρόπολης που κόβει την ανάσα. Το SENSE Athens παρουσιάζει το νέο μενού γευσιγνωσίας του με τίτλο «Ρίζες στο Χρόνο», μια ωδή στις γεύσεις που μας καθόρισαν και στις αφηγήσεις που περνούν από γενιά σε γενιά.

athens-was-may25-studioskigo-0092.jpg

Εμπνευσμένοι από τις ρίζες της ελληνικής κουζίνας — τις πρώτες ύλες, τις παραδοσιακές συνταγές και τη σοφία των παλιών — ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος και η δημιουργική του ομάδα, προτείνουν ένα μενού που εξερευνά την παράδοση μέσα από σύγχρονες τεχνικές, σεβασμό στη γεύση και γνήσιο συναίσθημα. Μέσα από συνεχή έρευνα σε λαογραφικές πηγές, γαστρονομικές διαδρομές και μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, το μενού δημιουργεί ένα ταξίδι στον χρόνο — από το χθες στο σήμερα.

athens-was-may25-studioskigo-0122.jpg

Η εμπειρία ολοκληρώνεται με την επιλογή του wine pairing με την ενημερωμένη λίστα του SENSE αλλά και με την απαράμιλλη θέα της Ακρόπολης, που αγκαλιάζει τον ορίζοντα και γίνεται ο ιδανικός καμβάς για να απολαύσουμε μια βραδιά αφιερωμένη στη γεύση, τη μνήμη και το συναίσθημα.

dsf8233-2.jpg

Τοπική κουζίνα υπό μοντέρνο πρίσμα

Στο zohos η ελληνική φύση και η παράδοση συναντούν τη δημιουργικότητα και την αυθεντική φιλοξενία. Όπως μαρτυρά το όνομά του που είναι εμπνευσμένο από το ταπεινό χορταρικό της ελληνικής γης, ο zohos αναβιώνει τις τοπικές κουζίνες μέσα από μια μοντέρνα προσέγγιση και το εστιατόριο με τη μίνιμαλ αισθητική και τον δροσερό, καταπράσινο κήπο του αποτελεί μια αυθεντική γαστρονομική πρόταση που υπόσχεται να μετατρέψει κάθε επίσκεψη σε μια αξέχαστη εμπειρία.

zohospressevent5.jpg



Σε έναν χώρο φροντισμένο με μεράκι όπου κυριαρχούν γλάστρες με μυρωδικά και φυτά, ο σεφ του εστιατορίου και Group Executive Chef των Electra Hotels & Resorts υπογράφει ένα προσεγμένο μενού που αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας και απογειώνει την παραδοσιακή μαγειρική με φαντασία και δημιουργικότητα.

6a9a4720-50.jpg

Με κορυφαίες πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς και εκλεπτυσμένες γεύσεις που ισορροπούν ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, ο Σάκης Βενέτης τιμά την κουλτούρα του μοιράσματος στο ελληνικό τραπέζι με τον πιο σύγχρονο τρόπο.

zohospressevent42.jpg



O φρέσκος μπακαλιάρος πλακί με πατάτα, ντομάτα τριφτή και αρωματικά που σιγοψήνεται σε λαδόκολλα στα υγρά του, το ψητό καλαμάρι με τη Σιφνέικη ρεβυθάδα, τα χερίσια μακαρόνια με κατσικάκι Κιμώλου, κατσικίσια μυζήθρα Μάνης και πέστο από φύλλα σκόρδου με φρέσκια ρίγανη, τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια σχάρας με καπνιστή σάλτσα ντομάτας, αρωματικό γιαούρτι, χειροποίητη πίτα και πατάτα και η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα με τυροβολιά Μυκόνου, αρωματικά και πετιμέζι ροδιού είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αντανακλούν τη φιλοσοφία του.

dsc7196.jpg

Οι γυναίκες πρωταγωνιστούν στο hospitality

Τον Ιούνιο το Naked Athens φιλοξένησε μια βραδιά αφιερωμένη στις γυναίκες της bartending και της ευρύτερης βιομηχανίας της φιλοξενίας, σηματοδοτώντας παράλληλα την έναρξη της σειράς εκδηλώσεων THE N K D TRUTH, που επικεντρώνεται στο πιο ουσιαστικό στοιχείο του κλάδου: τους ανθρώπους. Η βραδιά περιλάμβανε ένα δυναμικό bar takeover από τέσσερις διακεκριμένες bartenders από την Λατινική Αμερική :Eli Martínez (Tlecan), Claudia Cabrera (Kaito), Gina Barbachano (Hanky Panky), και Raiza Carrera (Agite Club).

Οι τέσσερις γυναίκες συνδύασαν τη διεθνή τους εμπειρία με το τοπικό κοινό, δημιουργώντας μια αξέχαστη εμπειρία φιλοξενίας. Η δράση συνεχίστηκε με το The Female Gathering στο Οινοποιείο Λαφαζάνη στη Νεμέα. Bartenders, δημοσιογράφοι και κορυφαίες προσωπικότητες του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν γύρω από τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, τον ρόλο των γυναικών στη φιλοξενία και την ανάγκη κατάργησης στερεοτύπων και ανισοτήτων.

dsc7134.jpg

Η Eli Martínez, ιδρύτρια του Tlecan στην Πόλη του Μεξικού, τόνισε τη σημασία της ύπαρξης ενός χώρου όπου μπορούν να συζητηθούν ευαίσθητα ζητήματα, όπως η γήρανση στον κλάδο, η μητρότητα και τα ζητήματα φύλου. Η Χριστίνα Φώκα, συνιδρύτρια του Naked Athens, χαρακτήρισε τη μέρα ως «μια πραγματικά αποκαλυπτική εμπειρία». Η ίδια τόνισε τη σημασία της δημιουργίας υποστηρικτικών κοινοτήτων και ασφαλών χώρων, όπου οι γυναίκες μπορούν να μοιραστούν ανοιχτά τις εμπειρίες τους, να βρουν καθοδήγηση και να ενδυναμωθούν ώστε να διεκδικήσουν ηγετικούς ρόλους με αυτοπεποίθηση.

Για την Raiza Carrera, ιδρύτρια του Agite Club, το The Female Gathering αποτέλεσε μια πολύπλευρα εμπλουτιστική εμπειρία. Η Raiza στάθηκε στη σημασία της συζήτησης για τις διαφορές αναγνώρισης και συνθηκών εργασίας ανάμεσα σε λατινοαμερικανίδες και ευρωπαίες bartenders. Το πάνελ συντονίστηκε από τη δημοσιογράφο και Chair των World’s 50 Best Bars για την Ελλάδα, Ελένη Νικολουλιά, και συμμετείχαν οι Άντζελα Μαριδάκη (European Agave Ambassador, Diageo), Alia Akkam (Αμερικανίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας του Behind the Bar, Chair για World’s 50 Best Bars Ουγγαρια, Σερβια), Bára Urbanová (συνιδιοκτήτρια του AtBars.com, Chair για World’s 50 Best Bars σε Τσεχία, Σλοβακία & Πολωνία).

dsc7278.jpg

Ακόμη τις Juliane Reichert (δημοσιογράφος από Βερολίνο, Chair για World’s 50 Best Bars Γερμανια, Αυστρια, Ελβερια & Βελγιο), Ντέννυ Καλλιβώκα (συνδιοργανώτρια του Athens Cocktail Festival), Αμιλία Βάγια (General Manager, Line Αthens), Σίσσυ Χατζηκωνσταντή (F&B, Naked Athens), Μαλβίνα Βενέτη (Operations Manager, Naked Athens), Χριστίνα Φώκα (Συνιδρύτρια, Naked Athens), Αγάπη Πετροπούλου (Δημιουργός των Druids Cordials, Bar Manager στο A for Athens & 360), Άννα Μεταξά (Brand Ambassador, The Macallan / Editor, Difford’s Guide Greece) και Ara Carvallo (Συνιδρύτρια των Barra México & Barra México Miami)


Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.