Πώς είναι να μοιράζεσαι ένα ceviche πάνω στην άμμο με έναν θρύλο της παγκόσμιας γαστρονομίας;

Νέλλη Καλαμαρά
Πώς είναι να μοιράζεσαι ένα ceviche πάνω στην άμμο με έναν θρύλο της παγκόσμιας γαστρονομίας;

Το Sani Gourmet γίνεται πάντα αφορμή για σημαντικές γαστρονομικές συναντήσεις, αλλά και συχνά για αναπάντεχες πολιτισμικές ζυμώσεις, πάντα πάνω από ένα πιάτο φαγητό.

Ένας ζωντανός θρύλος της σύγχρονης γαστρονομικής σκηνής και ένας εκ των επιδραστικότερων σεφ της εποχής μας, ο Andoni Aduriz, δεν μιλάει καθόλου αγγλικά, αλλά αυτό δεν αποτέλεσε κανένα πρόβλημα όταν τον συναντήσαμε να τρώει στο Beach House μπροστά στη λευκή σαν πούδρα άμμο του Sani Resort.

Τελικά το Google translate, λίγη καλή διάθεση και ουσιαστικό πάθος για τη γαστρονομία αρκούν για μία συζήτηση τριών ωρών, ακόμη και όταν ο ένας δεν μιλάει καθόλου τη γλώσσα του άλλου. Και κάπου εδώ καταλήγουμε ξανά πως το φαγητό είναι επικοινωνία και πολιτισμός, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Γιατί η κουζίνα του Περικλή Κοσκινά παραμένει πάντα σημείο αναφοράς στην Αθήνα, και όχι μόνο;

1754058380775-4297586-20250725140402.jpg

Πολλές φορές έχουμε σχολιάσει μέσα από αυτή τη στήλη την τεράστια σημασία των γαστρονομικών φεστιβάλ, όπως αυτά διοργανώνονται από τα κορυφαία ξενοδοχεία της χώρας μας, φέρνοντας παγκοσμίως διάσημους σεφ να μαγειρέψουν και να αναμειχθούν με τα ελληνικά υλικά, τους δημιουργούς και το κοινό.

Το Sani Gourmet, ο πρώτος γαστρονομικός θεσμός αυτού του τύπου που διοργανώθηκε ποτέ στη χώρα μας, μετράει πλέον πολλά χρόνια και ακόμη περισσότερες εμπειρίες και στην τελευταία μας επίσκεψη εκεί καταλάβαμε ακριβώς τι σημαίνει ουσιαστική «ζύμωση» μεταξύ ανθρώπων και πολιτισμών πάνω από ένα πιάτο φαγητό.

Φέτος το καλοκαίρι στην Αθήνα είναι πιο απολαυστικό από ποτέ με την υπογραφή του 91 Athens Riviera

20250725203449.jpg

Βρεθήκαμε λοιπόν στο Sani Gourmet προκειμένου να συμμετάσχουμε στο dinner event του Gaggan Anand, του οποίου το εστιατόριο στην Μπανγκόκ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο και, εκτός από 2 αστέρια Michelin, βγαίνει επανειλημμένως πρώτο στα World’s 50 Best Asia και στην πρώτη πεντάδα στον κόσμο.

20250724163307.jpg

Στις τρεις ημέρες που μείναμε στο resort είχαμε την ευκαιρία να δούμε πως πραγματικά αυτού του τύπου τα φεστιβάλ φέρνουν κοντά, εμπνέουν και συνδέουν τους ανθρώπους της γεύσης και της φιλοξενίας με κάθε πιθανό τρόπο.

20250725145304.jpg

Ένα μεσημέρι λοιπόν στο Beach House του Sani Dunes βρεθήκαμε να τρώμε τα ομολογουμένως άκρως λαχταριστά πιάτα του Executive Chef του resort Γιώργου Τσαμούρη μαζί με έναν ζωντανό θρύλο της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής, τον Andoni Aduriz.

202507251338301.jpg

Έτσι πάνω από ένα από τα ωραιότερα ceviche λαβράκι που έχω συναντήσει αυτή τη σεζόν βρεθήκαμε να συζητάμε με έναν από τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν τη γαστρονομία, όπως την ξέρουμε σήμερα, για σειρές στο Netflix, τον Antony Bourdain, τη σημασία των τοπικών υλικών και τις διαφορετικές γευστικές κουλτούρες των λαών από τη Μεσόγειο μέχρι τη Λατινική Αμερική. Και όλα αυτά χωρίς να μιλάμε ο ένας τη γλώσσα του άλλου, αλλά με αληθινή διάθεση επικοινωνίας και βαθιά αγάπη για το φαγητό.

20250725145204.jpg

Όταν πλέον φτάσαμε στα επικά orecchiette με θαλασσινά και chilli και σε ένα αριστοτεχνικό γιουβέτσι γαρίδας είχαμε αναλύσει μέχρι και την ελληνική μυθολογία και τις απόψεις μας για την τεχνολογία και τα social, με πόση ακρίβεια δεν θα μάθουμε ποτέ φυσικά, αλλά το κεντρικό νόημα σίγουρα βγήκε. Και αυτό δεν ήταν άλλο από τη σύνδεση των ανθρώπων, που πάντα τελικά θα γίνεται πάνω από ένα στρωμένο τραπέζι, και αυτό το τελικά είναι η ουσία κάθε γαστρονομικού φεστιβάλ.

20250724193524.jpg

Κατά την επίσκεψή μας είχαμε επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το νέο μενού του εστιατορίου Lima με Executive Chef του Sani Club resort τον εξαιρετικό Σωκράτη Λειβαδά.

Το raw section συγκαταλέγεται στο απόλυτο must με τον σεφ να έχει στήσει έναν «πύργο» από πάγο πάνω στον οποίο σερβίρει σχεδόν την πλήρη ποικιλία σε ωμά του μενού του, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τη 360 εμπειρία -και να βγάλουν και πολλά instawrothy stories, με προσωπικό αγαπημένο το tuna tataki με τις εξαιρετικές οξύτητες και το φαγκρί με εκλεπτυσμένο ponzu dressing.

20250724193133.jpg

Εξαιρετικά και τα snow crab tostadas με κάθε ένα να αποτελεί την τέλεια γευστική μπουκιά με το μάνγκο να βάζει την απαραίτητη εξωτική διάσταση στο τελικό αποτέλεσμα.

20250724200454.jpg

Επίσης top choice οι spicy shrimps tempura, που ήταν όντως spicy και όχι μόνο στα λόγια, αλλά και το τέλειο Χιλιανό λαβράκι μαγειρεμένο στο μαντέμι με ένα εικονικό ριζότο και ενδιαφέρουσες νότες τσίλι.

20250726142355.jpg

Τέλος στο εμβληματικό Ουζερί, πάνω ακριβώς από τη θάλασσα και με θέα ολόκληρη την ακτογραμμή του resort, το οποίο όπως μάθαμε είναι και το παλαιότερο εστιατόριο του Sani που μετρά σχεδόν πέντε δεκαετίες ζωής. Εδώ είναι ένα από τα γευστικά βασίλεια του executive Chef του Sani Club Δημήτρη Ναζλίδη, που εν προκειμένω σερβίρει μία απόλυτα αληθινή, βαθιά νόστιμη και αυθεντικά ελληνική κουζίνα για ούζο και κρασί στην παραλία.

Λαχταριστή χωριάτικη, τηγανητά κολοκυθάκια, καλαμαράκια και χταποδάκια ψητά συνδιαλέγονται με περίτεχνα ωμά, όπως το εικονιζόμενο ολόφρεσκο ποίημα, που απολαμβάνει κανείς με θέα τα κρυστάλλινα νερά της Κασσάνδρας και γεύεται Ελλάδα τόσο στο πιάτο όσο και στο μάτι.

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.