Ο Παναγιώτης Γιακαλής μεταμορφώνει την ελληνική πρώτη ύλη σε εμπειρία για όλες τις αισθήσεις

Νέλλη Καλαμαρά
Ο Παναγιώτης Γιακαλής μεταμορφώνει την ελληνική πρώτη ύλη σε εμπειρία για όλες τις αισθήσεις

Το βραβευμένο με αστέρι Michelin και Green Star εστιατόριο Patio ξεδιπλώνει στα λιγοστά τραπέζια του μία γαστρονομική πρόταση με βαθιά ελληνική ψυχή αλλά ξεκάθαρα διεθνή αίγλη.

Το Patio έκανε την πρώτη του εμφάνιση, εάν δεν με γελά η μνήμη μου, πριν εννέα χρόνια στη μικρή εσωτερική αυλή του The Margi με τον σταθερά ανερχόμενο τότε Παναγιώτη Γιακαλή να βάζει ψηλά τον πήχη σε ένα fine dining εστιατόριο που φαινόταν πως είχε έρθει για να μείνει. Τα χρόνια πέρασαν και το ατμοσφαιρικό Patio κέρδισε το 2023 το πρώτο του αστέρι Michelin, την πολυπόθητη διάκριση που βάζει τη σφραγίδα της γαστρονομικής αριστείας σε διεθνές πλέον επίπεδο.

Τί συμβαίνει όταν ένα Michelin-starred εστιατόριο συμπράττει με ένα από τα World’s 50 Best Bars;

patio.jpg

Σήμερα το Patio αποτελεί ένα από τα μόλις 12 αστεράτα εστιατόρια της χώρας μας και μάλιστα μόλις ένα από τα τρία με Green Star, χάρη στη δέσμευση του σεφ και της ομάδας του στη βιωσιμότητα, με σταθερό σημείο αναφοράς τη μαγική The Margi Farm, από την οποία προμηθεύονται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα υλικά της κουζίνας τους.

Το πρώτο Destination by Hyatt resort της Ελλάδας βρίσκεται στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής

pationight.jpg

Σε αυτή η μικρή και τόσο ατμοσφαιρική αυλή, με τον ανοικτό ουρανό, τα λευκά πανιά, τα λιτά στρωμένα τραπέζια και ένα στιβαρό ελαιόδεντρο να ορίζει το χώρο, όλα μοιάζουν να βρίσκονται στη σωστή θέση και το σωστό tempo για μία απρόσκοπτα fine tuned γαστρονομική εμπειρία, που απευθύνεται με βεβαιότητα σε όλες τις αισθήσεις.

20250924205403.jpg

Εξαιρετικά υλικά, μικρές πινελιές πολυτέλειας, μία ολοκαίνουρια και άκρως εντυπωσιακή κάβα με περισσότερες από 250 ετικέτες και πολλές ακόμη προσεγμένες λεπτομέρειες υπόσχονται ένα συναρπαστικό experience, και ένα σέρβις που θαρρείς πως «ίπταται» στο χώρο συμπληρώνει το παζλ για μία βραδιά πολλών αστέρων, κάτω από τα αστέρια της αθηναϊκής Ριβιέρας. Και όλα αυτά ένα ξενοδοχείο που έχει βάλει τη δική του σφραγίδα τόσο στην ξενοδοχειακή όσο τελικά και στη γαστρονομική σκηνή της πόλης, το The Margi Hotel.

20250924205545.jpg

Από την πρώτη στιγμή η «συμπάθεια» του βραβευμένου σεφ στο θαλασσινό στοιχείο είναι σαφής και εκφράζεται μέσα από προτάσεις που εντυπωσιάζουν εξίσου με την αισθητική τους αρτιότητα όσο και με την πολυεπίπεδη γεύση τους. Αρχής γενομένης με το «aperitif», όπως το χαρακτηρίζει ο σεφ, το κοχύλι, το λουκούμι και το παστέλι, μαρτυρούν απευθείας πως αυτή δεν θα είναι μία συνηθισμένη γαστρονομική εμπειρία.

Το εικονικό κοχύλι φέρνει κοντά την αγκινάρα, το κυδώνι και τα μύδια σε μία μπουκιά με όλες τις γεύσεις συμπυκνωμένες σε ένα τέλεια στρογγυλεμένο αποτέλεσμα, χωρίς παραφωνίες και γωνίες, το γλυκό παστέλι κρύβει μέσα του καπνιστό χέλι και foie gras σε μία αναπάντεχη συμφωνία και το θαλασσινό λουκούμι με μαγιάτικο πασπαλίζεται με σκόνη προζυμένιου ψωμιού αντί άχνης ζάχαρης.

aperitif.jpg

Αυτός ο αναπάντεχος συνδυασμός φαινομενικά αντίθετων εκφάνσεων της γεύσης χαρακτηρίζει αρκετά πιάτα του μενού συνολικά 12 σταδίων, που αφενός προσθέτει μεγάλο ενδιαφέρον στην ανακάλυψη κάθε μπουκιάς και αφετέρου δείχνει μία κουζίνα που τολμά να διαφέρει και να ρισκάρει, πατώντας στη σιγουριά της εξαιρετικής πρώτης ύλης και της βαθιάς τεχνικής γνώσης, χωρίς να στερείται φαντασίας.

20250924214724.jpg

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα του μενού αποτελεί με διαφορά το κλασσικό ελληνικό «σουπιές με σπανάκι», αν και τίποτα εδώ δεν μένει κλασσικό, χωρίς συνάμα να χάνει την πηγή της έμπνευσής του, ούτε σε γεύση ούτε σε διάθεση. Το σπανάκι γίνεται pesto, η σουπιά κόβεται αριστοτεχνικά σε λωρίδες στυλ ταλιατέλας, ενώ η φάρμα προμηθεύει με χαρακτηριστική ανωτερότητα γεύσης το νερό τομάτας με βασιλικό, με το οποίο περιχύνεται και τελικά απογειώνεται το πιάτο.

20250924221008.jpg

Επίσης σε θαλασσινό tempo το μπαρμπούνι με πάστα τομάτας (φυσικά από τη φάρμα) και σουτζούκι, αλλά και έναν ζωμό από τα κόκκαλα και τα κεφάλια των ψαριών και άνηθο, ένα πολυδιάστατο πιάτο που πιστεύει στο zero waste και το αποδεικνύει.

1759412175758-808850084-patio1.jpg

Το iconic πιάτο «το ψάρι και η φάρμα», που βρίσκεται στο μενού από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Patio, όπως μας είπε ο σεφ, είναι σίγουρα το πιο χαρακτηριστικό και της κουζίνας του Παναγιώτη Γιακαλή και της φιλοσοφίας του εστιατορίου, αφού ενώνει γη και θάλασσα με τον πιο ολοκληρωμένο αλλά και γευστικό τρόπο.

Ο μπακαλιάρος, που ψήνεται αριστοτεχνικά και παραμένει ζουμερός και τρυφερός, η κρούστα από λιαστή τομάτα με μικρές εκρήξεις spiciness, που ξαφνιάζουν και συναρπάζουν, και το έντονα όξινο αυγολέμονο, που ξυπνά αναμνήσεις και αποδεικνύει πως δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς τις εντάσεις, όταν κατέχει καλά την τέχνη του.

iliotropio.jpg

Τα γλυκά υπογράφει ο επίσης βραβευμένος pastry chef Μανώλης Στήθος, που δεν αφήνει κανέναν με παράπονο. Το άκρως εντυπωσιακό Ηλιοτρόπιο με την εικονική κερήθρα σερβιρισμένη πάνω σε actual κερήθρα και συνοδευόμενη από σκόνη σαφράν και ένα ιδιαίτερο παγωτό ρυζιού γίνεται το σαφές αντικείμενου του πόθου των λάτρεων των κομψών και φινετσάτων γεύσεων.

Παράλληλα, το Κυνήγι Τρούφας δεν φοβάται να ενώσει θεατρικά τη σοκολάτα με την τρούφα σε μία διαδραστική και πληθωρική πρόταση όπου ό,τι έχεις μπροστά σου είναι απόλυτα βρώσιμο και ανερυθρίαστα λαχταριστό.

20250925010250.jpg

Και επειδή ξέρεις πια καλά την εμμονή μου με τις μικρές -αλλά caring- λεπτομέρειες σε κάθε έκφανση του hospitality, από ξενοδοχείο μέχρι εστιατόριο, δεν μπορώ να μην αναφέρω το «δωράκι» αποχαιρετισμού που αποτελείται φυσικά από το μενού, αλλά συνάμα και από βότανα της φάρμας μαζί με σπόρους για να ξεκινήσεις κι εσύ το δικό σου μαγικό ταξίδι στους καρπούς της ελληνικής γης.

Σημανρική σημείωση: το εστιατόριο θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τις 20 Νοεμβρίου και μετά θα ανοίξει ξανά από Απρίλιο, οπότε εάν σκέπτεσαι να το επισκεφθείς έχεις λιγότερο από δύο μήνες στη διάθεσή σου!

Info: Λητούς 11, Βουλιαγμένη, 2108929160

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG