Tasty Νews οf The Week: Aπό την «Ταβέρνα της Ερμού» για ψάρι στις κρητικές συνταγές του «Colonial»
Λαχταριστά γενέθλια με διάσημες υπογραφές, ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στις food & wine pairing εμπειρίες, νέες αφίξεις και συναρπαστικές οινικές βραδιές συμβαίνουν στην Αθήνα μας τις επόμενες ημέρες.
Η σεζόν βρίσκεται στο peak της και οι γιορτές αρχίζουν να μην φαίνονται και πολύ μακριά. Έτσι για μία ακόμη εβδομάδα συγκεντρώνουμε τα πιο συναρπαστικά νέα, αφίξεις και events για να ξέρεις πάντα τι συμβαίνει στη γευστική σκηνή της Αθήνας μας.
Τα πιο λαχταριστά γενέθλια
Το AMI κλείνει τρία χρόνια στο γευστικό τερέν της πόλης και το γιορτάζει με ένα συναρπαστικό πάρτι. Την Τρίτη 11 Νοεμβρίου από τις 18:30 το απόγευμα σηκώνουμε τα ποτήρια ψηλά, τσουγκρίζουμε με απίθανα cocktails και δοκιμάζουμε μοναδικά cicchetti από τους πιο διάσημους σεφ σε ένα μοναδικό εορταστικό evening υπό τον ρυθμό των Mind Enterprises.
New arrival: ψάρια και θαλασσινά μπαίνουν στο επίκεντρο σε μία ολοκαίνουρια άφιξη στο Κολωνάκι
Για πρώτη φορά στη χώρα μας, οι Mind Enterprises, το εκρηκτικό DJ Duo που έρχεται από την Ισπανία, ανεβαίνει στα decks του AMI για ένα performance που υπόσχεται να μείνει αξέχαστο. Με electro-italo vibes και μοναδικό club energy, θα απογειώσουν τη βραδιά, δίνοντας στα γενέθλια του AMI τον ρυθμό και την ενέργεια που τους αξίζουν.
Σε ένα νέο εστιατόριο στο Γαλάτσι οι λουκουμάδες φέτας & τα ντολμαδάκια θυμίζουν μεσημέρια Κυριακής
AMI χωρίς αυθεντικές ιταλικές γεύσεις δεν γίνεται — και για την επέτειο, τρεις κορυφαίοι σεφ ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα exclusive Cicchetti Experience. O Δήμος Σαμουράκης
φτιάχνει Cicheti με ταρτάρ μοσχαριού, πίκλα αγκινάρας και lardo di Colonnata, ο Γρηγόρης Κικής ετοιμάζει Cicheti με πάπια και cocoa flakes και ο Παύλος Κυριακής συνθέτει Bruschetta με αγκινάρα, σελινόριζα, παρμεζάνα και τρούφα. Στη γιορτή δεν θα μπορούσε να λείπει και το αγαπημένο Campari, δημιουργώντας signature cocktails ειδικά για τη βραδιά, γιατί κάθε στιγμή στο AMI αξίζει το σωστό aperitivo.
Info: Βουλής & Απόλλωνος, Αθήνα, 2130302290
Βραβευμένες food & wine pairing εμπειρίες
Μία ηχηρή συνεργασία ανεβάζει τον πήχη στο wine pairing μέτωπο της Αθήνας. Ο Chef Patron Πέτρος Δήμας και ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης συναντιούνται σε ένα δημιουργικό πεδίο, όπου η τεχνική συναντά το συναίσθημα, η γεύση γίνεται αφήγηση και το κρασί συνοδοιπόρος σε κάθε πιάτο. Η συνεργασία του Michelin starred Makris Athens by Domes με έναν από τους μόλις 400 Masters of Wine παγκοσμίως και έναν από τους δύο στην Ελλάδα, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το κρασί και τη γαστρονομία στην καρδιά της Αθήνας.
Με πολυετή δράση στην ανάδειξη του ελληνικού κρασιού διεθνώς, ο Γιάννης Καρακάσης MW, ιδρυτής και Managing Director της πλατφόρμας Great Greek Wines, συγγραφέας βραβευμένων εκδόσεων και δημιουργός του blog karakasis.mw, φέρνει στο Makris μία νέα φιλοσοφία: τη σύνδεση του terroir, της παράδοσης και της σύγχρονης σκέψης στην αφήγηση του κρασιού. Το έργο του επικεντρώνεται στην προώθηση της ελληνικής οινικής ταυτότητας μέσα από συνέπεια, αυθεντικότητα και γνώση, έχοντας υπογράψει σημαντικές εκδόσεις όπως “The Wines and Vineyards of Greece”, “Φυσικά Κρασιά στην Ελλάδα” και “The Wines of Santorini” για τα βραβεία Andre Simon.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πέτρος Δήμας, Chef Patron του Makris Athens by Domes, επιδιώκει μέσα από κάθε πιάτο μια εμπειρία καθαρή και ειλικρινή, όπου η γεύση, η ισορροπία και το συναίσθημα συνυπάρχουν αρμονικά. Όπως ο ίδιος αναφέρει, «Ο στόχος μας στο Makris είναι η απόλυτη εμπειρία που επιτυγχάνεται με καθαρή γεύση, ισορροπία και συναίσθημα. Θέλουμε κάθε πιάτο και κάθε ποτήρι να μιλά για τον τόπο και τους ανθρώπους πίσω τους».
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Καρακάσης MW δηλώνει, «Στον πυρήνα της συνεργασίας μας βρίσκεται μία στοχευμένη λίστα ελληνικών και διεθνών κρασιών, αλλά και επιλεγμένων παλαιότερων εσοδειών, με παραγωγούς που διαθέτουν ισχυρή ταυτότητα και συνέπεια».
Η συνάντηση αυτών των δύο εκφραστών της ελληνικής γαστρονομικής και οινικής σκηνής δεν αποσκοπεί απλώς στη δημιουργία ενός νέου pairing, αλλά στην ενοποίηση δύο κόσμων, εκεί όπου η κουζίνα υψηλής τεχνικής συναντά το κρασί στο απόλυτο του δυναμικό. Το αποτέλεσμα είναι μια εμπειρία που δεν λειτουργεί μόνο γευστικά, αλλά και συναισθηματικά, με κάθε πιάτο και κάθε ποτήρι να αφηγούνται ιστορίες τόπου, ανθρώπων και αυθεντικότητας.
Info: Άστιγγος 10 & Ερμού 119, Αθήνα, 2160047777
Νέα αθηναϊκή άφιξη
Η Ταβέρνα της Ερμού είναι μία νέα προσθήκη στην ελληνική εστιατορική σκηνή, που έγινε talk of the town αμέσως μόλις άνοιξε τις πόρτες της στην καρδιά της πόλης. Είναι ένας χώρος που συνεχίζει την ιστορία των αθηναϊκών ταβερνών, συνδέοντας το χθες με το σήμερα μέσα από γεύσεις, ατμόσφαιρα και μνήμες.
Η πλακόστρωτη αυλή, οι ήχοι από ζωντανή μουσική και η ζεστή ατμόσφαιρα δημιουργούν ένα περιβάλλον που μοιάζει γνώριμο, σαν να υπήρχε πάντα. Εδώ, η παράδοση αποκτά νέα πνοή μέσα από τη ματιά του culinary director της ERGON, Παναγιώτη Ξάνθη, που με σεβασμό και λεπτομέρεια ξαναφέρνει στο τραπέζι παλιές συνταγές και κλασικές αναφορές της αθηναϊκής κουζίνας.
Το μενού έχει μια ξεκάθαρη αγάπη για το ψάρι, μπακαλιαράκια με σκορδαλιά, αθηναϊκή σαλάτα με αυγοτάραχο, σαρδέλα ψητή, χταπόδι στον ξυλόφουρνο με φάβα, λαβράκι πετάλι, πιάτα που ζωντανεύουν τις εικόνες μιας Αθήνας πιο θαλασσινής.
Δίπλα τους, βρίσκονται μεζέδες με κρέας και λαχανικά που έχουν ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της πόλης, αφράτοι κεφτέδες, χειροποίητες πατάτες, ντολμαδάκια στα κάρβουνα, μακαρόνια με κρεμμύδια όλα εκτελεσμένα με ακρίβεια, σαν να προέρχονται από κιτρινισμένα τετράδια συνταγών.
Η εμπειρία ολοκληρώνεται με ένα ποτήρι κρασί από προσεκτικά επιλεγμένα ελληνικά οινοποιεία, ρετσίνα που αναβιώνει την αθηναϊκή παράδοση και τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Και φυσικά, το τραπέζι δεν τελειώνει χωρίς το γλυκό φινάλε, γιαούρτι με μέλι και καρύδια, γλυκά του κουταλιού ή πορτοκαλόπιτα με παγωτό.
Info: Ερμού 98, Αθήνα
Λίγη Κρήτη στη Γλυφάδα
Το Colonial στο Golf της Γλυφάδας υποδέχεται τον Νοέμβριο μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία. Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, ο Γιάννης Μπαξεβάνης και η Μυρσίνη Λαμπράκη ενώνουν τις δυνάμεις και την αγάπη τους για την παραδοσιακή κουζίνα της Κρήτης, δημιουργώντας ένα μενού που δίνει έμφαση στα αρώματα, τις πρώτες ύλες και τις γεύσεις του νησιού.
Πιάτα που μυρίζουν κρητική γη και δημιουργία και αναδεικνύουν χορταρικά, βότανα, ζύμες, ελαιόλαδο, μέλι, τυριά και κρεατικά ψημένα με παραδοσιακό τρόπο, συνθέτουν το μενού της ημέρας. Σε έναν χώρο που προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για να περάσουν φίλοι και οικογένειες το μεσημέρι του Σαββάτου, χαλαρά και με φροντίδα, το γεύμα αυτό θα είναι μια γιορτή της παρέας και της απόλαυσης.
Info: Κωνσταντίνου Καραμανλή, Γλυφάδα, 2103420002
Νέα θαλασσινή προσθήκη
Η ομάδα του Liystor συνεχίζει το εξαιρετικά φιλόδοξο και ενδιαφέρον project της στο πανέμορφο αρχοντικό του Κυριάκου Πιττάκη στο Μοναστηράκι. Έτσι πλέον ανακοινώνει και επίσημα το opening του Ydoron στο δεύτερο όροφο του κτηρίου, την οποία συζητούσαμε ήδη από την άνοιξη. Το Ydoron, που ανοίγει στις 11 Νοεμβρίου, φέρνει μια νέα φιλοσοφία στη γεύση της θάλασσας. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό γαστρονομικό project που ανατρέπει τα δεδομένα της ψαροφαγίας, προσεγγίζοντας το ψάρι με τη λογική και τη φινέτσα ενός εκλεκτού steakhouse.
Αυτή τη φορά λοιπόν η δημιουργική ομάδα πίσω από το Liystor παρουσιάζει μια νέα πρόταση, αφιερωμένη στη δύναμη της απλότητας και στην επιστήμη της τεχνικής. Στο Ydoron, οι επιλεγμένες κοπές ψαριών μετατρέπονται σε γευστικές εμπειρίες υψηλής ακρίβειας, όπου η πρώτη ύλη, η γνώση και ο σεβασμός προς το προϊόν συναντούν τη δημιουργικότητα της σύγχρονης κουζίνας.
Η ξηρά ωρίμανση ψαριών αποτελεί την καρδιά της φιλοσοφίας του Ydoron — μια σύγχρονη προσέγγιση σε μια αρχαία τέχνη. Μέσα από ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και χρόνου, τα ψάρια αποκτούν νέα διάσταση, δηλαδή γεύση πιο συμπυκνωμένη, υφή μεταξένια και αρωματική πολυπλοκότητα που αποκαλύπτει το βάθος του θαλασσινού χαρακτήρα. Χωρίς πρόσθετα και υπερβολές, μόνο καθαρή γεύση και σεβασμός στο προϊόν.
Η εμπειρία στο Ydoron ολοκληρώνεται με μια επιμελημένη λίστα κρασιών από το κελάρι του εστιατορίου, σχεδιασμένη να συνοδεύει τη θαλάσσια παλέτα με ισορροπία και βάθος. Ο χώρος, μινιμαλιστικός και ατμοσφαιρικός, αντικατοπτρίζει την ουσία του concept, δηλαδή καθαρότητα, τεχνική και ευγένεια. Με το Liystor στον πρώτο όροφο να αφηγείται την ιστορία της ελληνικής γης και το Ydoron στον δεύτερο όροφο να υμνεί τη θάλασσα, το αρχοντικό της Ερμού μετατρέπεται σε έναν προορισμό γαστρονομίας που ενώνει παράδοση, τόπο και καινοτομία.
Info: Πιττάκη 1 και Ερμού 92-94, Μοναστηράκι (είσοδος από την αυλή στην οδό Πιττάκη 1), 210 2241113
Οινικές ιστορίες
Τα Vibo Wine Stories συνεχίζονται και τον Νοέμβριο φυσικά με την ιστορική κληρονομιά της Πελοποννήσου. Στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2025 έρχεται η σειρά του Semeli Estate με τρεις κλασικές ετικέτες που εκφράζουν τον πλούτο και την κομψότητα των ελληνικών ποικιλιών.
Η ομάδα του Semeli Estate θα είναι παρούσα στις βραδιές των Vibo Bistrot, συνομιλώντας με τους θαμώνες και αποκαλύπτοντας τις ιστορίες πίσω από κάθε ετικέτα. Η παράδοση και η τεχνογνωσία του Κτήματος αποτυπώνονται σε τρία κρασιά με υπογραφή.
Πιο συγκεκριμένα, Μαντινεία Π.Ο.Π. 100% Μοσχοφίλερο, από αμπελώνες στα 650 μ. υψόμετρο με μεθυστικό άρωμα ροδοπέταλων, εσπεριδοειδών και μοσχολέμονου, ζωντανή γεύση και λεμονάτη φρεσκάδα, Nemea Reserve Π.Ο.Π., Αγιωργίτικο με δομή, βάθος και πολυπλοκότητα με βελούδινες τανίνες, αρώματα μαύρων φρούτων, βανίλιας και μπαχαρικών, και μακριά, ζεστή επίγευση, και Delear Ροζέ, χαρμάνι Syrah και Grenache Rouge με χρώμα σομόν και αρώματα ροδιού, κερασιού και passionfruit, ένα δροσερό, κομψό και εξαιρετικά ευκολόπιοτο κρασί.
Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.
