5 καθημερινές, απλές και υγιεινές συνήθειες για να χάσεις βάρος χωρίς να αλλάξεις διατροφή

Ερμιόνη Σαρρή
5 καθημερινές, απλές και υγιεινές συνήθειες για να χάσεις βάρος χωρίς να αλλάξεις διατροφή

Πώς μπορείς να αδυνατίσεις βουρτσίζοντας τα δόντια σου;

‘Εχεις και εσύ ένα απαιτητικό πρόγραμμα με χίλιες δύο υποχρεώσεις που δεν σου αφήνουν και πολύ ελεύθερο χρόνο; Προσπαθείς παράλληλα να προσέξεις τη διατροφή σου όσο γίνεται ( γιατί σε λίγες μέρες θα βγεις στην παραλία) και ταυτόχρονα εύχεσαι κάποια στιγμή να πας και στο γυμναστήριο ( -που έχεις πληρώσει τη συνδρομή και δεν έχεις εμφανιστεί για πολύ καιρό....);

Έχεις σκεφτεί, όμως πως μπορείς να χάσεις βάρος με 2-3 πραγματάκια που ήδη τα κάνεις άλλα δεν το έχεις συνειδητοποιήσει;

Πολλές συνήθειες «υγείας», δηλαδή συμπεριφορές που κάνεις για να είσαι πιο υγιής, όχι μόνο βοηθούν στην καλύτερη κατάσταση του οργανισμού σου αλλά αν τα κάνεις λίγο πιο συνειδητοποιημένα σε βοηθούν να ενεργοποιήσεις και τον μεταβολισμό σου. Και ακόμα δεν κατάλαβες τι εννοούμε. Σκέψου πράγματα που κάνεις καθημερινά, όπως το βούρτσισμα των δοντιών σου ή όταν σηκώνεσαι να μιλήσεις στο κινητό μετά από όλες ώρες που βρίσκεσαι καθιστή στο γραφείο. Όλα αυτά όσο μικρά και αν σου φαίνονται, μπορούν να σε βοηθήσουν ουσιαστικά.

Άρχισε να βουρτσίζεις τα δόντια σου μετά από κάθε γεύμα και όχι μόνο πρωί και βράδυ. Το βούρτσισμα δεν καταπολεμά μόνο την τερηδόνα αλλά βοηθά να σταματήσεις και το τσιμπολόγημα. Με αυτόν τον τρόπο δίνεις σήμα στον εγκέφαλο πως το γεύμα έχει τελειώσει και για την υπόλοιπη ώρα προέχει η υγεία των δοντιών. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι «fit» επιχειρηματίες/ σταρς, πριν ολοκληρώσουν το γεύμα τους ακόμα τρέχουν στο μπάνιο. Πέρα όμως από το ψυχολογικό κομμάτι, η γεύση της μέντας από την οδοντόκρεμα έχει την ιδιότητα να σου αλλάζει την γεύση και να διώχνει την λιγούρα. Δοκίμασε το ακόμα και αν δεν δουλέψει όσο πιστεύεις, θα αποκτήσεις ένα αστραφτερό χαμόγελο.

Είσαι πολλές ώρες καθιστή; Ό, τι το χειρότερο και για το σώμα σου και για την υγεία των αγγείων σου. Προσπάθησε ανά μία ώρα να βρίσκεις αφορμές να σηκώνεσαι από το γραφείο σου, αν όμως δεν είναι πάντα εφικτό, τότε απλά σήκω όρθια. Ο μέσος άνθρωπος καίει 100 θερμίδες την ώρα όταν κάθεται και 140 όταν είναι όρθιος. Προσπάθησε να σηκώνεσαι περίπου 2 ώρες την ημέρα και θα δεις, 2 κιλά στην ζυγαριά σου κάτω το χρόνο. Και αν έχεις την δυνατότητα να περπατήσεις ακόμα καλύτερα.

Κάθε φορά που χτυπά το κινητό σου και βρίσκεσαι είτε στην δουλειά, είτε έξω, είτε ακόμα και στο σπίτι σου σήκω όρθια και περπάτα! Μπορείς να μιλάς στο κινητό και να κινείσαι. Αν αυτό το κάνεις για 10 λεπτά κάθε ημέρα, και περπατάς σε ένα μέτριο ρυθμό γύρω στα 4,5-5 χιλιόμετρα την ώρα, τότε αυξάνεις τις καύσεις σου κατά 1000 θερμίδες το μήνα, δηλαδή στο χρόνο μείον 1.5 κιλό. Σκέψου πόσο μπορείς να περπατήσεις όταν μιλάς με την κολλητή σου Αν δε μας πιστεύεις, τότε δοκίμασε να κατεβάσεις μια εφαρμογή βηματομετρητή στο τηλέφωνό σου. Εσύ θα μιλάς και θα περπατάς και αυτός θα καταγράφει βήματα. Με έκπληξη θα διαπιστώσεις πως μπορεί να διανύεις καθημερινά ένα χιλιόμετρο παραπάνω.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, από ύπνο πώς τα πας; Ξέρεις και εσύ πως το σώμα πρέπει να ξεκουράζεται αρκετά και αυτό θα σε βοηθήσει και για το βάρος σου. Κοιμήσου καλά και χάσε κιλά .Μελέτες δείχνουν πως ο ανεπαρκής ύπνος φαίνεται να επηρεάζει την παραγωγή της κορτιζόλης, που ελέγχει την όρεξη. Τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, δυστυχώς αυξάνουν την πείνα και την κατανάλωση τροφής . Αυτό λοιπόν που έχεις να κάνεις για να αντιστρέψεις τα παραπάνω είναι να κοιμάσαι καλά τουλάχιστον 6-7 ώρες κάθε ημέρα. Όσες υποχρεώσεις και να έχεις να μην ξεχνάς πως η υγεία σου προέχει.

Για το τέλος, σου κράτησα και κάτι διατροφικό. Γνωρίζεις καλά και προσπαθείς να τρως την σαλάτα πριν το γεύμα για να χορταίνεις πιο γρήγορα και για να τρως μικρότερη ποσότητα από το φαγητό. Τι γίνεται, όμως, στις περιπτώσεις εκείνες που γυρνάς σπίτι και πεινάς σαν λύκος και δεν έχεις έτοιμη ούτε την σαλάτα; Τότε είναι που τσιμπολογάς ό,τι βρεις μέχρι να ετοιμάσεις το φαγητό. Δοκίμασε, λοιπόν, μόλις γυρίσεις σπίτι να φας 1 μήλο. Ένα μήλο, πριν το δείπνο, σύμφωνα με μια μελέτη βοήθησε 346 άτομα σε μικρή πόλη της πολιτείας Ουάσιγκτον να χάσουν 6 κιλά κάθε 3 μήνες. Το μήλο έχει 5 γρ. ινών που βοηθούν στο αίσθημα του κορεσμού. Επίσης είναι έτοιμο για κατανάλωση και θα αποφύγεις το τσιμπολόγημα μέχρι να ετοιμάσεις το γεύμα σου.

Δοκίμασε όλα τα παραπάνω και δες το σώμα σου να αλλάζει αλλά και αν ακόμα δε δεις διαφορά στην ζυγαριά σου θα αποκτήσεις ένα πιο δραστήριο και ξεκούραστο οργανισμό.

Τα οφέλη πολλά....

Καρτσωνάκη Χριστίνα



Bsc, MscΚλινικη διαιτολογος διατροφολόγος

Μόνιμος συνεργάτης στο κέντρο χορού και ψυχολογίας dance your soul

kartsonakixristol@yahoo.gr

www.Danceyoursoul.gr