Cranberries: Όλα όσα προσφέρουν στον οργανισμό σου (και αγνοείς ως τώρα)

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Cranberries: Όλα όσα προσφέρουν στον οργανισμό σου (και αγνοείς ως τώρα)

Όλα όσα δεν ξέρεις για τον χυμό τους που μπορούν να κάνουν θαύματα στον οργανισμό σου!

Αλήθεια, πόσα έχεις ακούσει για τον χυμό των cranberries; Από όλους τους χυμούς φρούτων, ο χυμός των cranberries ίσως μας έχει απασχολήσει περισσότερο από όλους!

Υπάρχουν πεποιθήσεις ότι μπορούν να συμβούν εξαιρετικά πράγματα στο σώμα μας αν πίνουμε τον χυμό τους κάθε μέρα, ενώ μερικοί μάλιστα πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει πολύ στο δέρμα μας. Η πιο συνηθισμένη χρήση του, ωστόσο, είναι γνωστή ως ανακουφιστικό για ουρολοιμώξεις.

Όλα όσα αγνοούσες μέχρι και σήμερα για την περίφημη cranberry sauce

Όλα τα οφέλη σ΄ ένα ποτήρι χυμό

Επειδή ο χυμός αυτός προέρχεται απευθείας από ένα φρούτο, περιέχει εγγενώς μια ομάδα βιταμινών, μετάλλων και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το WebMD, τα cranberries μας δίνουν μικρές ποσότητες βιταμινών Β1, Β2, Β3, Β6 και Κ, μαζί με φυλλικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο και χαλκό.

cranberries2

Η μεγαλύτερη πυκνότητα βιταμινών τους, ωστόσο, είναι η βιταμίνη C, με μια τυπική μερίδα χυμού cranberry να μας δίνει το 39% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C. Εξαιρετικό είναι επίσης το υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών που μπορούν να σε βοηθήσουν να μένεις υγιής.

Σύμφωνα με το WebMD, η βιταμίνη C βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει τον σίδηρο και να παράγει κολλαγόνο, βοηθά το ανοσοποιητικό μας καθώς επισης και να επουλωθεί εάν τραυματιστούμε. Τα αντιοξειδωτικά από την άλλη εμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν το DNA μας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί ν' αποτρέψει την ανάπτυξη σοβαρών παθήσεων υγείας (όπως οι καρδιακές παθήσεις).

Cranberry: Δείτε πώς μπορείτε να το εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο

Μπορεί τελικά να θεραπεύσει τις ουρολοιμώξεις;

Σύμφωνα με την Healthline, τα cranberries έχουν χρησιμοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια για τη θεραπεία των στομαχικών διαταραχών, των προβλημάτων του ήπατος και των ούρων. Στην πραγματικότητα, ενώ τα cranberries θεωρούνται συχνά ότι θεραπεύουν μόνο τις ουρολοιμώξεις, μπορούν επίσης να τις αποτρέψουν. Το Healthline εξήγησε ότι αυτό το φρούτο και ο χυμός του περιέχουν μια ένωση γνωστή ως προανθοκυανιδίνες, η οποία πιστεύεται ότι σταματά τα βακτήρια που θα προκαλούσαν μια ουρολοίμωξη ώστε να μην μεταφερθεί ποτέ στο ουροποιητικό σύστημα. Ωστόσο, οι επιστημονικές έρευνες δεν είναι απολύτως πεποισμένες σε αυτό.



Τα οφέλη στην πέψη

Ταυτόχρονα, ο χυμός cranberries μπορεί να βοηθήσει το πετικό μας σύστημα. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα βακτήριο που προκαλεί έλκος στομάχου όταν δεν ελέγχεται και πιστεύεται ότι οι ιδιότητες του χυμού μπορούν να σταματήσουν αυτό το βακτήριο να αναπτυχθεί στο στομάχι μας, εμποδίζοντας τη δημιουργία ελκών.

Σύμφωνα με το Healthline, ορισμένες έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι ο χυμός των cranberries μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αν και αυτό χρειάζεται περισσότερη έρευνα.