Μήπως αγοράζεις λάθος τύπο ψωμιού; 5 τρόποι για να το καταλάβεις

Τσακιρίδου Χριστίνα
Μήπως αγοράζεις λάθος τύπο ψωμιού; 5 τρόποι για να το καταλάβεις

Τι να επιλέξεις αν ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Το ψωμί είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συνοδευτικά για κάθε γεύμα της ημέρας μας. Το καταναλώνουμε μαζί με τυρί, ζαμπόν ή μέλι στο πρωινό και με πολλούς ακόμη τρόπους. Δυστυχώς είναι εξαιρετικά πλούσιο σε υδατάνθρακες γι' αυτό πρέπει να καταναλώνεται με σύνεση κυρίως από τα άτομα που κάνουν δίαιτα.

Τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες είναι πιο ενημερωμένες σε θέματα διατροφής με αποτέλεσμα να δίνουν έμφαση στην πρόσληψη υδατανθράκων και φυτικών ινών. Αν αγαπάς το ψωμί δεν χρειάζεται να το αφαιρέσεις από το διατροφολόγιό σου, αρκεί να κάνεις έξυπνες επιλογές.

Στους φούρνους και στα super markets θα βρεις τεράστια ποικιλία ψωμιού (ψωμί ολικής άλεσης, ψωμί από χαρούπι, πολύσπορο κ.ά), ώστε να επιλέξεις το καλύτερο για τις διατροφικές σου ανάγκες. Ένα καλό tip είναι να αγοράζεις ψωμί που περιέχει έξι γραμμάρια (ή λιγότερα) ζάχαρη ανά μερίδα και τουλάχιστον δύο γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να είσαι προσεκτική σχετικά με την περιεκτικότητά του σε νάτριο.

toast1

Τι να βάλεις πάνω στο ψωμί του τοστ εκτός από αβοκάντο

5 tips για την επόμενη φορά που θα αγοράσεις ψωμί

via GIPHY

1) Nομίζεις ότι το ψωμί χωρίς γλουτένη είναι απόλυτα υγιεινό

Μην βάλεις στη διατροφή σου το ψωμί χωρίς γλουτένη, εκτός εάν έχεις κοιλιοκάκη ή χρειάζεται να αποφύγεις τη γλουτένη για κάποιο άλλο λόγο. Πολλά ψωμιά χωρίς γλουτένη στερούνται θρεπτικών συστατικών ολικής αλέσεως που παρέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

2) Δεν έχει τη σήμανση ολικής αλέσεως


Η λέξη πολύσπορο ψωμί ακούγεται εξαιρετικά θρεπτική, αλλά αν δεν περιλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό δημητριακών ολικής αλέσεως ή φέρει σφραγίδα ολικής αλέσεως, είναι πιθανότατα ένα μείγμα ραφιναρισμένου λευκού και αλεύρου σίτου.

3) Αγοράζεις ψωμί από πατάτα

Χωρίς καμία θρεπτική αξία από πραγματικές πατάτες, αυτό το είδος ψωμιού παρασκευάζεται με εμπλουτισμένο αλεύρι και συχνά παρέχει μόνο 1 γραμμάριο φυτικών ινών και 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φέτα, συν αρκετά γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης.

4) Αγοράζεις ψωμί που περιέχει βούτυρο

Αντί να επιλέξεις ένα ψωμί που έχει βουτυρώδη γεύση και έχει ήδη ψηθεί, επίλεξε ένα ψωμί ολικής αλέσεως και πρόσθεσε μόνη σου το βούτυρο.

5) Δεν κοιτάς τις ετικέτες

Όταν κοιτάς τις ετικέτες των τροφίμων δες ποιο είναι το μέγεθος της μερίδας και λάβετε υπόψιν την υφή και το μέγεθος του ψωμιού. Κάθε ψωμί έχει εντελώς διαφορετική σύσταση με αποτέλεσμα να ποικίλουν οι θερμίδες που περιέχει.

Πηγή κεντρικής: pexels.com


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: