Οι ειδικοί μίλησαν! Ο καφές και αυτές οι 5 τροφές θα σου φτιάξουν τη διάθεση

Οι ειδικοί μίλησαν! Ο καφές και αυτές οι 5 τροφές θα σου φτιάξουν τη διάθεση

Οι διατροφικές επιλογές που αξίζουν μια θέση στην καθημερινότητά σου.

H διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την διατήρηση της γενικότερης υγείας. Τα τρόφιμα και τα ροφήματα που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση οφείλουν να περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά.

Αυτό που αρκετές από εμάς ίσως αγνοούν είναι πως σύμφωνα με έρευνες αυτά που τρως έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη διάθεσή σου. Ναι, καλά διάβασες. Ορισμένες τροφές, όπως τα Brazil nuts, περιέχουν ενώσεις που διεγείρουν την παραγωγή ορισμένων ορμονών (που σχετίζονται με τη διάθεση) με αποτέλεσμα να έχεις καλή ψυχολογία. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις ποιες τροφές θα τονώσουν τη διάθεσή σου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

6 τροφές που ενισχύουν τη διάθεσή μας

1) Σολομός

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος, είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι καλά για την καρδιά και το μυαλό.

«Η αφθονία των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης», εξηγεί ο Casey Means, γιατρός στο Stanford και εκδότης του International Journal of Disease Reversal and Prevention. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το 60% του εγκεφαλικού μας ιστού αποτελείται από λίπος, επομένως οι επιλογές λίπους που ενσωματώνουμε στη διατροφή μας έχουν μεγάλο αντίκτυπο τόσο στη δομή όσο και στη λειτουργία του εγκεφάλου μας», συμπλήρωσε.

Δύο συγκεκριμένα ωμέγα 3 λιπαρά (το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ και το εικοσαπεντανοϊκό οξύ) έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.

diatrofi3.jpg

2) Μαύρη σοκολάτα

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας σχετίζεται με χαμηλότερες πιθανότητες κλινικών συμπτωμάτων κατάθλιψης, με τα άτομα που καταναλώνουν την υψηλότερη ποσότητα μαύρης σοκολάτας να έχουν 57% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης από εκείνα που ανέφεραν ότι δεν καταναλώνουν μαύρη σοκολάτα.

3) Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Εκτός από την συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, (ξινολάχανο, γιαούρτι και kimchi), έχουν θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα περιέχουν προβιοτικά, τα οποία, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή η σεροτονίνη (η ορμόνη της ευτυχίας) είναι η no1 ορμόνη που σχετίζεται με τη διάθεσή μας.

Γρήγορα, εύκολα και υγιεινά hacks για να κάνεις το πρωινό μέρος της καθημερινότητάς σου

4) Brazil nuts

Tα brazil nuts είναι μια από τις πιο ισχυρές πηγές σεληνίου, το οποίο βοηθά στην παραγωγή βασικών ανοσολογικών και αντιοξειδωτικών πρωτεϊνών που ονομάζονται σεληνοπρωτεΐνες. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, η υψηλή πρόσληψη σεληνίου δρα ενάντια στην κατάθλιψη.

5) Καφές

Είναι γεγονός ότι η καφεΐνη κάνει μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται νευρικότητα ή ανυσηχία. Από την άλλη πλευρά ο καφές μπορεί να σταματήσει την αδενοσίνη, μια ένωση που προσκολλά στους υποδοχείς του εγκεφάλου και δημιουργεί αίσθημα κούρασης. Σαν αποτέλεσμα αυξάνεται η εγρήγορση και βελτιώνεται αισθητά η διάθεσή σου. Η καφεΐνη αυξάνει αποδειγμένα την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που τονώνουν τη διάθεση, όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.

6) Αρακάς

Όλα τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες. Αυτοί οι υδατάνθρακες είναι πολύ σημαντικοί για την διατήρηση της διάθεσης, καθώς απελευθερώνουν αργά τη γλυκόζη στο σώμα. Ο αρακάς είναι μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές.

Πηγή κεντρικής: pexels.com