Είναι vegan το ταχίνι; Να πόσες θερμίδες έχει ανά κουταλιά

Είναι vegan το ταχίνι; Να πόσες θερμίδες έχει ανά κουταλιά

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Αν και η περιεκτικότητα σε σουσάμι είναι υψηλή, το 90% είναι καλό λίπος.

Πριν από χιλιάδες χρόνια, στα νησιά Σούντα της Ινδονησίας, άνθρωποι άρχισαν να καλλιεργούν το φυτό Sesamum Indicum για πρώτη φορά. Οι ψηλοί, λεπτοί μίσχοι του φυτού παράγουν λευκά, μωβ και μπλε άνθη, αλλά, αν και είναι αναμφισβήτητα όμορφα, δεν είναι εκεί η πραγματική αξία του φυτού. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα λουλούδια μετατράπηκαν σε μια από τις παλαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο: το σουσάμι.

Τα φυτά Sesamum Indicum αναπτύσσονται πλέον σε όλες τις ηπείρους και οι σπόροι σουσαμιού είναι αναπόσπαστο υλικό σήμερα σε πολλές παραδοσιακές συνταγές. Στη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιήθηκαν για να αποτελέσουν τη βάση του ταχίνι.

Tαχίνι: ένας θησαυρός στη διατροφή μας

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Αν και η περιεκτικότητα σε σουσάμι είναι υψηλή, το 90% είναι καλό λίπος. Μια κουταλιά της σούπας ταχίνι περιέχει 85 θερμίδες και 65 από αυτές τις θερμίδες είναι απαραίτητα λίπη. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Β1, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο και χαλκό. Με τον πλούτο του σε βασικές βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, το ταχίνι είναι σίγουρα ένα τρόφιμο με μεγάλα οφέλη για τον οργανισμό.

Για να παρασκευαστεί το ταχίνι, το σουσάμι μουλιάζεται, θρυμματίζεται και ξεφλουδίζεται πριν φρυγανιστεί και αλεστεί για να γίνει πάστα. Μπορείς να το απολαύσεις μόνο του, ως dressing σε σαλάτες ή ως αλοιφή στο ψωμί.

6 ροφήματα που θα σε βοηθήσουν να χωνέψεις

Είναι τελικά vegan το ταχίνι;

Το ταχίνι φτιάχνεται από σουσάμι, άρα είναι vegan. Μερικές φορές προστίθενται στη συσκευασία και άλλα συστατικά, όπως λάδι και αλάτι ωστόσο σπάνια περιέχει συστατικά ζωικής προέλευσης.

Σως από ταχίνι- Η απόλυτη συνταγή

Υλικά: 100 γρ. ταχίνι
50 ml νερό
ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
χυμό λάιμ, από 1/2 λάιμ
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. μέλι
1 πρέζα μπούκοβο

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ με 100 γρ. ταχίνι, πρόσθεσε το νερό, ξύσμα από 1 λάιμ, χυμό από μισό λάιμ, αλάτι, πιπέρι, το μέλι και το μπούκοβο. Ανακάτεψε καλά με ένα σύρμα μέχρι να γίνουν μία λεία σoς.

Πηγή κεντρικής: pexels.com