6 super tροφές για super ανοσοποιητικό

6 super tροφές για super ανοσοποιητικό

Ο υδράργυρος παραμένει κολλημένος χαμηλά, όμως αυτό δεν μας πτοεί διότι η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Φανή Πρεβέντη, μας δείχνει τι να βάλουμε στο πιάτο μας για να ενισχύσουμε τις άμυνές μας απέναντι στο κρύο.

ΑμύγδαλαΤα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν χρειάζεται να καταναλώσει κανείς τεράστιες ποσότητες. Τρώγοντας περίπου 10-12 αμύγδαλα την ημέρα καλύπτουμε το 50% των αναγκών μας σε βιταμίνη Ε. Επιπλέον, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε νιασίνη και ριβοφλαβίνη (βιταμίνες του συμπλέγματος Β) που ανακουφίζουν το stress το οποίο δημιουργείται στον οργανισμό λόγω την φλεγμονών που προκαλεί το κρυολόγημα.ΓκρέιπφρουτΑυτό το εσπεριδοειδές είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. Η βιταμίνη C αποτελεί έναν από τους βασικούς υποστηρικτές του ανοσοποιητικού. Καταναλώνοντας ένα ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ καλύπτουμε το 100% των αναγκών μας σε βιταμίνη C. Αν δεν σας αρέσει το γκρέιπφρουτ δοκιμάστε χυμό από πορτοκάλια, μανταρίνια, ρόδια ή ακτινίδια.

ΣπανάκιΤο σπανάκι είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο στη δημιουργία νέων κυττάρων και στην διόρθωση βλαβών στο DNA. Εκτός από αυτό, το σπανάκι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Προτιμήστε να το καταναλώνετε ωμό ή ελαφρώς βρασμένο ώστε να μην υπάρχουν απώλειες θρεπτικών συστατικών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται κατά το μαγείρεμα.

ΤσάιΜαύρο ή πράσινο; Και τα δύο είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή τα οποία εξολοθρεύουν τις ελεύθερες ρίζες που στόχο έχουν την καταστροφή των υγιών κυττάρων του οργανισμού.

ΜπρόκολοΠεριέχει άφθονη ποσότητα βιταμινών που επιδιορθώνουν κυτταρικές βλάβες, όπως οι βιταμίνες Α, C και γλουταθειόνη. Συνοδέψτε το με τριμμένο κίτρινο τυρί που προσφέρει τις ανοσοδιεγερτικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη D. Πρόσφατες μελέτες φαίνεται να συσχετίζουν την έλλειψη βιταμίνης D με την εμφάνιση κρυολογήματος και γρίπης.

ΛάχανοΣε κάθε του μορφή (λευκό, μοβ, κόκκινο, κινέζικο) είναι πλούσιο στο φυσικό αντιοξειδωτικό γλουταθειόνη. Η γλουταθειόνη συμβάλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση των μολύνσεων.

Extra tipΌσα αναφέρθηκαν αναπτύσσουν την ανοσοδιεγερτική τους δράση μόνο στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διατροφικού σχήματος. Επίσης μην ξεχνάτε τη φυσική δραστηριότητα! Πέρα των λοιπών ευεργετικών ιδιοτήτων της προστατεύει τον ασκούμενο από τη γρίπη και το κρυολόγημα.