10 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν να σώσουν κυριολεκτικά τη ζωή σου

10 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν να σώσουν κυριολεκτικά τη ζωή σου

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, 10 λεπτά γυμναστικής την ημέρα μπορούν να σώσουν τη ζωή σου αν είσαι άνω των 40.

Μόλις 10 λεπτά άσκησης την ημέρα θα μπορούσαν να είναι σωτήρια -κυριολεκτικά- για την υγεία σου αν είσαι άνω των 40 ετών. Όχι δεν είναι μια είδηση που κάνει το γύρω των social media αλλά βασίζεται σε στατιστικά και μελέτες που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας. Για την ακρίβεια σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια πρόσφατη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Η έρευνα εστίασε σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την National Health and Nutrition Examination Survey η οποία εξέτασε δείγματα σχεδόν 5.000 συμμετέχοντες ηλικίας 6 ετών και άνω από το 2003 έως το 2006. Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα δραστηριότητας σχεδόν 5.000 συμμετέχοντες ηλικίας 40 έως 85 ετών, παρακολουθώντας τα ποσοστά θανάτων μέχρι το τέλος του 2015.

dialogismos

Ξεκίνα την ημέρα σου με θετικά vibes, κάνοντας διαλογισμό

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά

Τα συγκριτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι περισσότεροι από 110.000 θάνατοι στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί σε ανθρώπους άνω των 40 ετών. Πώς; Με 10 λεπτά καθημερινής μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μια αύξηση στον χρόνο γυμναστικής κατά 20 ή 30 λεπτά θα μπορούσε να σώσει ακόμη περισσότερες ζωές.

«Γνωρίζουμε ότι η άσκηση κάνει καλό στην υγεία μας», δήλωσε ο Pedro Saint-Maurice, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής επιδημιολογίας στο National Cancer Institute. «Αυτή η μελέτη παρέχει πρόσθετα στοιχεία για τα οφέλη για τους ανθρώπους σε γενικότερο πλαίσιο. Εάν όλοι οι ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες (άνω των 40 ετών) ασκούνταν λίγο περισσότερο κάθε μέρα, ένας μεγάλος αριθμός θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί κάθε χρόνο», συνέχισε ο καθηγητής.



Το περπάτημα (έξω ή σε διάδρομο), ο χορός και οι ασκήσεις με σωματικό βάρος είναι μερικές μόνο επιλογές που εμπίπτουν στο φάσμα της μέτριας άσκησης για 10 λεπτά, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Μια άλλη μελέτη του 2018 έδειξε επίσης ότι η φυσική κατάσταση ωφελεί πολύ τους ηλικιωμένους, ενισχύοντας τη γνωστική ικανότητα και την ποιότητα ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

5 fitness trends που θα βλέπεις παντού το 2022

Τρέξιμο στο κρύο; Κάν’το σωστά και θα το απολαύσεις