Αργό τρέξιμο vs γρήγορο περπάτημα: Με ποιο θα κάψεις περισσότερες θερμίδες

Τσακιρίδου Χριστίνα
Αργό τρέξιμο vs γρήγορο περπάτημα: Με ποιο θα κάψεις περισσότερες θερμίδες

Τι να επιλέξεις για να πετύχεις τον επιθυμητό στόχο.

Η καρδιαγγειακή άσκηση (aka cardio) είναι αναμφίβολα μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές γυμναστικής και αποτελεί απαραίτητη συνήθεια ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Το να καταλάβεις ποια ακριβώς προπόνηση cardio είναι ιδανική για εσένα, δεν αποτελεί πάντα την πιο εύκολη υπόθεση.

Το περπάτημα και το τρέξιμο είναι μορφές αερόβιας άσκησης με σημαντικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους και του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Δεδομένου ότι ο ρυθμός είναι σχεδόν ο ίδιος, το αργό jogging και το γρήγορο περπάτημα συχνά θεωρούνται το ίδιο, όμως αυτό δεν ισχύει. Επειδή είναι δραστηριότητες που απαιτούν τη μεταφορά του βάρους του σώματος, βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση και προκαλούν σημαντική απώλεια θερμίδων.

Αργό jogging ή γρήγορο περπατήμα; Τι να επιλέξεις

jogging2.jpg

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Kinesiology and Exercise Sciences το 2019, η ενεργειακή δαπάνη (δηλαδή οι θερμίδες που καις) του αργού jogging είναι διπλάσια από εκείνη του περπατήματος με την ίδια ταχύτητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αργό jogging απαιτεί περισσότερη ενέργεια σύμφωνα πάντα τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Biomechanics το 1996. Μόνο μία ώρα δραστηριότητας μέτριας έντασης, όπως το γρήγορο περπάτημα (ή τρέξιμο) μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες κατάθλιψης, όπως διαπίστωσε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry.

4 ασκήσεις που μπορείς να κάνεις με ένα pilates ring καθώς βλέπεις τηλεόραση

Οφέλη αργού jogging

Tο αργό jogging καίει περισσότερες θερμίδες από το περπάτημα με τον ίδιο ρυθμό με αποτέλεσμα να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους. Ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς ενώ παράλληλα τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Οφέλη γρήγορου περπατήματος

Το γρήγορο περπάτημα δεν θα σε βοηθήσει να κάψεις τόσες θερμίδες όσο το αργό jogging, αλλά θα ενισχύσει την απώλεια βάρους και θα βελτιώσει τη φυσική σου κατάσταση. Έχει σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού παλμού, του σακχάρου και της χοληστερόλης.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι για ρυθμούς, χρόνους ή το outfit που θα φορέσεις. Απλά τρέξε, άδειασε το μυαλό σου και απόλαυσέ το.

Πηγή κεντρικής: pexels.com