Το περπάτημα είναι η λύση για καλύτερη διάθεση και λιγότερο στρες

Το περπάτημα είναι η λύση για καλύτερη διάθεση και λιγότερο στρες

Λίγα λεπτά καθημερινά αρκούν για να δεις ορατή διαφορά στο σώμα και την ψυχολογία σου.

Όλες γνωρίζουμε πόσο απαραίτητη είναι η τακτική άσκηση για την διατήρηση της σωματικής αλλά και της ψυχικής μας υγείας. Τα οφέλη είναι πολλαπλά για τον οργανισμό και κάθε μορφή γυμναστικής στοχεύει σε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Αυτό που αρκετές από εμάς αγνοούν είναι ότι το περπάτημα είναι μια φανταστική μορφή καρδιαγγειακής άσκησης που μπορείς εύκολα να εντάξεις στην καθημερινότητά σου, ακόμη κι αν διαθέτεις πολύ περιορισμένο χρόνο.

4 ασκήσεις που μπορείς να κάνεις με ένα pilates ring καθώς βλέπεις τηλεόραση

5 μοναδικά οφέλη που έχει το περπάτημα στην υγεία και το σώμα μας

1) Καλύτερη λειτουργία της καρδιάς

Υπάρχει σημαντικός λόγος που το περπάτημα θεωρείται ως μία από τις καλύτερες μορφές άσκησης για την υγεία της καρδιάς. Το Εθνικό Ίδρυμα Καρδιάς της Αυστραλίας εκτιμά ότι το περπάτημα 30 λεπτών (ή περισσότερο) καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 35%. Επιπλέον βοηθά σημαντικά στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

2) Λιγότερο άγχος και καλύτερη διάθεση

Δεν είναι μυστικό ότι η άσκηση μειώνει το στρες. Το περπάτημα απελευθερώνει ενδορφίνες, μια χημική ουσία που προάγει μια κατάσταση ευχαρίστησης όπως το γέλιο και η αγάπη. «Οι ενδορφίνες αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς στον εγκέφαλο και προκαλούν αισθήματα ευεξίας, αυξημένη αυτοεκτίμηση, αυξημένη ανοχή στον πόνο και ακόμη και ένα αίσθημα ευφορίας, που συχνά αναφέρεται ως «υψηλά του δρομέα», εξηγεί ο Dr. Lam στο realsimple.com

«Το να είμαστε δραστήριοι επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Allison Grupski.

3) Λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης

Έρευνες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη. Μια μελέτη σε 121 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες απέδειξε ότι εκείνες που περπατούσαν τρεις φορές την εβδομάδα για 40 λεπτά τη φορά είχαν πολύ λιγότερες πιαθνότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

«Τα δεδομένα έχουν δείξει από καιρό τα οφέλη της άσκησης στη μείωση της κατάθλιψης», αναφέρει ο Brian Shinkle, διευθυντής της Pivot Onsite Innovations and Pivot Occupational Health.

4) Πιο δυνατές αρθρώσεις

Το περπάτημα μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στη μείωση της ανάπτυξης και της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας, μιας μορφής αρθρίτιδας που επηρεάζει τις αρθρώσεις. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το περπάτημα μπορεί να βελτιώσει τον πόνο και να επιβραδύνει την εξέλιξη της συγκεκριμένης νόσου.

5) Καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλώντας πιθανώς μια αλλαγή στα αντισώματα και τα λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ασθένειες.

Πηγή κεντρικής: pexels.com