Γιατί πρέπει να κάνουμε 10.000 βήματα τη μέρα για καλή υγεία

Τσακιρίδου Χριστίνα
Γιατί πρέπει να κάνουμε 10.000 βήματα τη μέρα για καλή υγεία

Αν αγαπάς το περπάτημα έχεις έναν παραπάνω λόγο για να το βάλεις στην καθημερινότητά σου.

Η τακτική άσκηση ήταν ανέκαθεν ο πιο σίγουρος και υγιής τρόπος για να διατηρείσαι σε φόρμα. Η καθιστική ζωή της σύγχρονης εργαζόμενης γυναίκας αποτελεί αρνητικό παράγοντα για τη φυσική της κατάσταση γι'αυτό οφείλουμε να βάλουμε τη γυμναστική στη ρουτίνα μας.

Λίγα λεπτά αερόβιας άσκησης αρκούν για να κάψεις θερμίδες, να αποφορτιστείς και να αποκομίσεις διάφορα οφέλη. Ζούμε στην εποχή της απόλυτης τεχνολογίας και αρκετές από εμάς έχουν στο κινητό τους εφαρμογές που καταγράφουν τα βήματα που κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα τελευταία χρόνια ακούμε ολοένα και πιο συχνά πως τα 10.000 βήματα ημερησίως είναι ο «μαγικός» αριθμός για βέλτιστα επίπεδα υγείας. Το περπάτημα ενισχύει την απώλεια βάρους, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας και καρδιακών παθήσεων. Τα 10.000 βήματα έχουν γίνει τάση και στο TikTok, χάρη σε μια ρουτίνα άσκησης (fitness challenge) που ονομάζεται Hot Girl Walk.

Η ιστορία πίσω από τα 10.000 βήματα

Από πού προήλθε άραγε αυτός ο αριθμός; Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο νούμερο δεν έχει προκύψει από έρευνες ή τους ειδικούς. Ο Τom Yates, καθηγητής σωματικής δραστηριότητας και καθιστικής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Leicester του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε στη Daily Mail ότι «δεν υπήρχαν στοιχεία για να ξεκινήσει αυτό». Λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964 στο Τόκιο, η Ιαπωνία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο fitness και πολλές τοπικές εταιρείες προσπάθησαν να επωφεληθούν από αυτό.

Η Yamasa εφηύρε ένα τέχνασμα για να πουλήσει ένα βηματόμετρο που ονομάζεται Manpo-Kei - το οποίο κυριολεκτικά μεταφράζεται σε «μετρητή 10.000 βημάτων». Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι η εταιρεία επέλεξε αυτό το όνομα απλώς και μόνο επειδή ο ιαπωνικός χαρακτήρας για 10.000, 万, μοιάζει με έναν άνθρωπο που περπατά.

Αργό τρέξιμο vs γρήγορο περπάτημα: Με ποιο θα κάψεις περισσότερες θερμίδες

Δεν υπήρχε καμία επιστημονική εξήγηση πίσω από τον αριθμό εκτός από το ότι ήταν ένας στρογγυλός αριθμός. Η εταιρεία δεν είχε κανένα στοιχείο για να το υποστηρίξει, απλώς ήθελε να πουλήσει το προϊόν της.

Πώς τα καθημερινά 10.000 βήματα θα αλλάξουν τη ζωή σου

Αρκετοί επιστήμονες έχουν προσπάθήσει να ανακαλύψουν έαν πρέπει οι άνθρωποι να περπατούν 10.000 βήματα την ημέρα για να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι είναι πράγματι ένας καλός, εφικτός στόχος.

Μια μελέτη που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο κατέρριψε τον στόχο των 10.000 βημάτων, υποδεικνύοντας ότι τα 6.000-8.000 βήματα την ημέρα αρκούν για να είσαι fit. Οι ειδικοί στη Δανία και την Αυστραλία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 10.000 βήματα την ημέρα μπορεί είναι πολλά εάν περπατάς γρήγορα.

Πηγή κεντρικής: pexels.com